Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διασυλλογικό πρωτάθλημα

Επιμέλεια: Σάκης Κουβάτσος

Το Δ.Σ. της ΕΣΟ στην προηγούμενη συνεδρίαση του αποφάσισε κατά πλειοψηφία και για οικονομικούς λόγους η μείωση του αριθμού των σκακιερών από 12 σε 8 για το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και τους προκριματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα η νέα σύνθεση περιλαμβάνει: 3 γενικές σκακιέρες, 1 γυναικεία, 1 από την κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι 12 ετών, 1 από την κατηγορία εφήβων – νεανίδων μέχρι 18, 1 από την κατηγορία κορασίδων μέχρι 16 και 1 από την κατηγορία νεανίδων μέχρι 18 ετών.
Η μείωση των σκακιερών κατά 33% θα ανακουφίσει σίγουρα τους Συλλόγους, δεδομένου ότι τα έξοδα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής δεν καλύπτονται όπως παλιά από την ΕΣΟ αλλά απλά δίδεται μια μικρή αποζημίωση στους Συλλόγους που θα πλασαριστούν στις 10 πρώτες θέσεις της τελικής βαθμολογίας. Παράλληλα, όμως, η μείωση του αριθμού των ανδρών θα δώσει την ευκαιρία στους   Συλλόγους να χρησιμοποιήσουν σκακιστές από το φυτώριό τους αποφεύγοντας τα έξοδα των δαπανηρών μεταγραφών από το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επειδή η απόφαση για την αλλαγή της σύνθεσης των ομάδων πάρθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΣΟ αποφάσισε τη μετάθεση της μεταγραφικής περιόδου 2010 στο χρονικό διάστημα 15 – 30 Νοεμβρίου. Αναλυτικότερες λεπτομέρειες και οι περιορισμοί για τη συμμετοχή των αλλοδαπών – δικαιολογητικά, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ τις επόμενες μέρες.
Στην ίδια συνεδρίαση πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουν τις προπονήσεις οι Ομοσπονδιακοί προπονητές το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα εξετασθεί και πάλι το θέμα ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της Ομοσπονδίας.

Νεανικό Διασυλλογικό Κρήτης
Οι αγώνες
για το Νεανικό Διασυλλογικό
του Νομού Χανίων διεξήχθησαν
το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το Σάββατο έγινε ο αγώνας μπαράζ μεταξύ ΟΦΣΧ – Κάισσα Χανίων προκειμένου να αναδειχθεί η 4η ομάδα του φάιναλ φορ. Ο αγώνας έληξε 4,5-1,5 υπέρ του ΟΦΣΧ. Για τον ΟΦΣΧ κέρδισαν οι Παύλος Ψαρουδάκης, Αντώνης Μπαμπιολάκης, Γιώργος Βαρβεράκης και Ελένη Μπομπολάκη, τους Γιώργο Φαλελάκη, Χρήστο Μπεχτσούδη, Μιχάλης Αλευράκη και Χρυσή Σταυριανουδάκη αντίστοιχα.
Ο αγώνας Παναγιώτης Παπαδοκοκολάκης – Δημήτρης Αλευράκης έληξε ισόπαλος και για την Κάισσα κέρδισε η Μαρία Καστρινάκη την Εύη Κώτσογλου.
Την επόμενη μέρα το πρωί διεξήχθησαν οι ημιτελικοί. Στον ένα ημιτελικό η ΣΑΧ κέρδισε τον ΟΦΣΧ με 6 – 0 και πέρασε στον τελικό. Με την ΣΑΧ αγωνίστηκαν οι Κωνσταντίνος Λιοδάκης, Σπύρος Ναούμ, Αργύρης Παπαδόπουλος, Στέλιος Πετράκης, Μαριάνθη Τσαρουχά και Αννα – Μαρία Βοζινάκη, ενώ με τον ΟΦΣΧ αγωνίστηκαν οι Παύλος Ψαρουδάκης, Αντώνης Μπαμπιολάκης, Παναγιώτης Παπαδοκοκολάκης, Μιχάλης Μαράκης, Ελένη Μπομπολάκη και Εύη Κώτσογλου. Στον δεύτερο ημιτελικό ο Α.Ο.Κύδων κέρδισε 4,5 – 1,5 την ομάδα του ΟΤΕ Χανίων. Για τον Κύδωνα κέρδισαν οι Χαράλαμπος Μπαλωμενάκης, Φοίβος Χναράς, Γιάννης Καλογερής και Αρης Ονταμπασίδης τους Σοφία Μαρκάκη, Αλέξανδρο Αγναντή, Ευαγγελία Πετράκη και Αργυρώ Πετράκη αντίστοιχα. Από τον ΟΤΕ κέρδισε η Δανάη Αγναντή την Μαριλένα Μαρκάτου και η παρτίδα Δέσποινα Βουλγαράκη – Φιλοξένη Δανάη έληξε ισόπαλη.
Στον τελικό το ίδιο απόγευμα η αναμέτρηση  Α.Ο.Κύδων – ΣΑ Χανίων είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Στην 1η σκακιέρα ο Νίκος Σανδαλάκης (1745) ήρθε ισόπαλος με τον Σεβαστιανό Παπαδογιάννη (1735). Στην 2η σκακιέρα ο Φοίβος Χναράς (1440) του Κύδωνα, πέτυχε καθοριστική νίκη επί του Κωνσταντίνου Λιοδάκη (1810) ενώ στην 3η σκακιέρα ο Γιάννης Καλογερής (1630) ήρθε ισόπαλος με τον Αργύρη Παπαδόπουλο (1390). Στην 4η σκακιέρα ο Αρης Ονταμπασίδης  (1005) πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Στέλιου Πετράκη (1210). Στην 5η και 6η σκακιέρα οι σκακίστριες της ΣΑΧ Μαριάνθη Τσαρουχά (1545) και Ανθή-Μαρία Βοζινάκη (1120) κέρδισαν τις Μαρία – Δανάη Χναρά (1110) και Φιλοξένη Δανάη (1290) αντίστοιχα, αλλά παρά το 3 – 3 η πρόκριση ήταν στα κριτήρια για τον Α.Ο.Κύδων ο οποίος είχε κερδίσει σε ψηλότερες σκακιέρες.
Εν τω μεταξύ στο Ηράκλειο είχαμε τον 2ο γύρο, με τη διεξαγωγή του ματς μεταξύ ΟΦΗ 2000 και ΟΦΗ, ένα ματς που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του ΟΦΗ με 4,5-1,5. Το Σάββατο είχε διεξαχθεί το πρώτο ματς του Πρωταθλήματος Ηρακλείου μεταξύ ´Ο.Α.Α.Η´ και ´ΟΦΗ 2000´ και το αποτέλεσμα ήταν 3,5-2 υπέρ του ´ΟΦΗ 2000´. Απομένει ένας ακόμα αγώνας, που θα διεξαχθεί σήμερα, μεταξύ Ο.Φ.Η. και Ο.Α.Α.Η., ένα ματς που θα αναδείξει και τον Πρωταθλητή του Νομού Ηρακλείου.  Στους Νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου έχουμε για μεν το Λασίθι μοναδικό εκπρόσωπο το Σωματείο του ΛΑΤΩ, για δε το Ρέθυμνο τα Σωματεία ΣΚ.Ο.Ρ. και ΣΚ.Ο.ΡΙ.. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί και το ματς του Ρεθύμνου, για να προκύψουν οι 4 Πρωταθλητές Νομών, οι οποίοι θα αγωνιστούν Ηράκλειο με Λασίθι και Χανιά με Ρέθυμνο και στη συνέχεια Ανατολική με Δυτική Κρήτη, ώστε να αναδειχθεί η Πρωταθλήτρια Κρήτης Παίδων – Κορασίδων 2010.

Αγώνας μπαράζ
Αύριο το πρωί στις 10.30 θα διεξαχθεί στη Σκακιστική Λέσχη του Κύδωνα, ο αγώνας μπαράζ του Α.Ο.Κύδων με τον νικητή του Νομού Ρεθύμνου για το Νεανικό Διασυλλογικό Κρήτης.
Το άλλο μπαράζ μεταξύ Ηρακλείου – Λασιθίου θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο. Οι νικητές των αγώνων αυτών θα αναμετρηθούν στο Ρέθυμνο στις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να βγει η ομάδα που θα αγωνισθεί στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
Η τελική φάση θα διεξαχθεί από 16 – 19 Δεκεμβρίου 2010, στην Αθήνα, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί ακόμα το ακριβές μέρος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα