Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Κύδωνας υποδέχεται αύριο τον Αερωπό Εδ.

Δύσκολο όσο και σημαντικό παιχνίδι δίνει αύριο ο Κύδωνας, υποδεχόμενος στο κλ. Κλαδισού τον Αερωπό Έδεσσας, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ ανδρών.
Το Σαββατοκύριακο αρχίζει και το πρωτάθλημα της Α2 χάντμπολ γυναικών, όμως υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΑΧ Χανιά να είναι… απούσα από την πρεμιέρα, αφού μετά την αλλαγή ημερομηνίας, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα τόσο στον τρόπο μετάβασης, όσο και στη συγκρότηση ικανής σύνθεσης. Οι υπεύθυνοι της ομάδας έχουν ζητήσει αναβολή από την ομοσπονδία, χθες -λόγω της απεργίας- δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση και το θέμα θα ξεκαθαρίσει σήμερα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι… ανοικτά (ακόμη και να μη γίνει το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για το παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Νέα Ελβετία).
Αναλυτικότερα τα νέα από τα δυο χανιώτικα σωματεία.
ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΥΔΩΝΑΣ
Μετά από δυο συνεχόμενες ήττες (εντός από το  Φίλιππο Β. και εκτός από την ΑΕΚ) ο Κύδωνας δεν έχει πλέον περιθώρεια γι´ άλλες απώλειες και έτσι μοναδικός του στόχο είναι να επιστρέψει στις επιτυχίες, αντιμετωπίζοντας αύριο (5.30μμ, κλ. Κλαδισού, διαιτητές Μερτινιάν-Συρεπίσιος) τον Αερωπό Έδεσσας. Η φιλοξενούμενη ομάδα είναι “στα μέτρα” της χανιώτικης, η οποία με μια καλή εμφάνιση μπορεί να σημειώσει τη δεύτερη φετινή της νίκη, επί ενός αντιπάλου που έχει και αυτός ίδιο μέχρι τώρα απολογισμό (δυο ήττες-μια νίκη).
Ο προπονητής Ζλάτκο Πετρονίγιεβιτς και ο συνεργάτης του, Μάνος Οικονομάκης, ολοκλήρωσαν χθες την προετοιμασία της ομάδας, αντιμετωπίζοντας ένα επιπλέον πρόβλημα, αφού ο νεοαποκτηθείς -από τον Ζαφειράκη Νάουσας- δεξιός εξτρέμ Ηρακλής Αδαμίδης, μετά το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο 30χρονος αθλητής διατηρεί στη συμπρωτεύουσα πλυντήριο αυτοκινήτων και λόγω οικονομικών προβλημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που δεν βρήκε κάποια δουλειά στα Χανιά, υποχρεώθηκε να γυρίσει στην επιχείρισή του.
Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη και την απουσία του Σταμπουλή (θα εκτίσει την 4η και τελευταία αγωνιστική της ποινής του), θα υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα της ομάδας, η οποία αναμένεται να έχει για μια ακόμη φορά στο πλευρό της τους χανιώτες φιλάθλους.
Με το σωματείο της Έδεσσας ο Κύδωνας έχει δώσει τρία παιχνίδια, “ανοίγοντας και κλείνοντας” την περυσινή σεζόν. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος έπαιξε στην Β. Ελλάδα, όπου ηττήθηκε 26-23, όμως στο β´ γύρο επικράτησε 27-26, ενώ οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελευταίο αγώνα των πλέι άουτ, που έγινε στην έδρα του Αερωπού και ήταν βαθμολογικά αδιάφορος (αφού αμφότερες είχαν εξασφαλίσει την παραμονή), με τους γηπεδούχους να επικρατούν 30-28.  
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΧ ΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Για 4η φορά στην ιστορία της η ΕΑΧ Χανιά θα πάρει μέρος σε πρωτάθλημα της Α2 χάντμπολ γυναικών, όμως θα είναι η πρώτη που μετέχει σ´ ενιαίο όμιλο (στις τρεις προηγούμενες υπήρχε νότιος και βόρειος) και η οποία σίγουρα δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς. Αιτία η αλλαγή ημερομηνίας (από Σάββατο σε Κυριακή) στο εκτός έδρας παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Νέα Ελβετία (10/10, 2.30μμ, ΔΑΚ Πυλαίας), αφού αυτό άλλαξε εντελώς τον σχεδιασμό που είχε γίνει και όπως προαναφέρουμε, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά (αναβολή, “απουσία”, μετάβαση με πολύ ταλαιπωρία και σύνθεση ανάγκης).
Όπως είναι γνωστό, η ΕΑΧ Χανιά (πρωταθλήτρια Κρήτης στον αντίστοιχο όμιλο της Β´ Εθνικής) πήρε την άνοδο μέσα από τους αγώνες μπαράζ και μετά από απουσία ενός χρόνου επέστρεψε στην Εθνική κατηγορία. Όμως και φέτος η αποστολή της θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού εκτός από τα αυξημένα έξοδα μετακινήσεων (5 ταξίδια στη Β. Ελλάδα, ένα στην Κέρκυρα και δυο στην Αθήνα) σε μια γενικότερα “πολύ σφιχτή”  οικονομική περίοδο και πάλι (όπως συνέβει το 2008-9, τελευταία χρονιά που η Α2 περιελάμβανε 2 ομίλους) “πέφτει πάνω” σε αναδιάρθρωση, μιας και από την κατηγορία θα υποβιβαστούν περισσότερες από τις μισές (5 σε σύνολο 9) ομάδες (την σεζόν 2011-12 η Α2 Εθνική θ´ αποτελείται από 8 σωματεία).
Συγκριτικά με την ομάδα που έπαιξε στα μπαράζ, από το φετινό ρόστερ απουσιάζουν οι ταλαντούχες νεαρές αγγλίδες αδελφές Άντζελα και Σεριλ Χαρντ (επέστρεψαν στην πατρίδα τους) και η Φωστήρα Ασλανίδου, ενώ στον αντίποδα, αποκτήθηκαν οι Σαματά, Κατσανεβάκη, Μαρκουλάκη, Χρ. Παντελάκη, Γκογκολάκη (από τον Κύδωνα), Παπαδοπούλου (ΠΑΟΚ, η οποία μένει στο Ρέθυμνο), Τζιαμα και Λευθέρη (Ορφέα Κατερίνης). Ακόμη, υπάρχουν αρκετά “πολύ δυνατά” δελτία, αλλά οι κάτοχές τους δεν μετέχουν -για διάφορους λόγους- στις προπονήσεις.
Όμως ακόμη μια σημαντική μεταγραφή μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία στην ομάδα μιας 31χρονης διεθνούς πολωνέζας αθλήτριας, της Ελιζαμπέτας Ολζέβσκα, η οποία πρόκειται να γίνει μόνιμη κάτοικος Χανίων και είναι συνεργάτιδα της Νατάσας Ότοβιτς- Φάσουρα.
Τα καθαρά αγωνιστικά προβλήματα της ΕΑΧ Χανιά εστιάζονται σε δυο τομείς. Τον… γνωστό που αφορά την έλλειψη δυνατότητας να δώσει φιλικούς αγώνες, αλλά και τ´ ότι λόγω επαγγελματικών και φοιτητικών υποχρεώσεων, δεν βρίσκονται στις προπονήσεις όλες μαζί οι αθλήτριες.
Η 40χρονη προπονήτρια της ομάδας, Νατάσα Ότοβιτς- Φάσουρα (η οποία πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις επιστήμες φυσικής αγωγής και αθλητισμού και πήρε το μάστερ), μας δήλωσε σχετικά με τη φετινή προσπάθεια της ΕΑΧ Χανιά: “Αρχίζουμε το πρωτάθλημα χωρίς να είμαστε έτοιμες, αφού η έλλειψη φιλικών μας υποχρεώνει να «δέσουμε» ως ομάδα μέσα από τα επίσημα παιχνίδια. Στόχος μας είναι η 3η-4η θέση, δηλαδή να μείνουμε στην κατηγορία. Θεωρώ ότι η Δράμα είναι πολύ ισχυρή και ξεχωρίζει, ενώ μετά, υπάρχουν 5 ομάδες που δείχνουν ισοδύναμες, στις οποίες βάζω και τη δική μας. Από αυτές, η μια θα πάρει την άνοδο και οι δυο θα σωθούν και πιστεύω ότι στη δεύτερη κατηγορία θα είμαστε και εμείς, ενώ σίγουρα η τύχη και η απουσία τραυματισμών θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Το οικονομικό είναι… μεγάλος βραχνάς, τα έξοδα πολλά και η ομοσπονδία δεν προπληρώνει τις μετακινήσεις. Άρα χρειάζεται βοήθεια από χορηγούς, μέχρι τώρα έχουμε την υποστήριξη της ΑΝΕΚ Lines, αλλά και της εταιρείας παγωτών Mars, όμως απαιτείται συμπαράσταση και από άλλους για να «βγάλουμε» τη σεζόν. Φέτος δίνουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην υποδομή, λειτουργώντας μόνον τμήματα παγκορασίδων και μίνι. Η δεύτερη κατηγορία αφορά κορίτσια Ε´ και ΣΤ´ τάξης Δημοτικού, όπου έχουμε τρία διαφορετικά τμήματα, με προπονήτριες εμένα, την Ελιζαμπέτα Ολζέβσκα και την Γεωργία Παντελάκη”.  
* Η φετινή Α2 άλλαξε πολλές φορές μορφή, αφού αρχικά σε αυτήν μετείχαν Παναιτωλικός (Προοδευτική Αγρινίου πριν την συγχώνευση) και Άρης Νικαίας, ομάδες που τελικά παίζουν στην Α1, καταλαμβάνοντας τις κενές θέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τις αποχωρήσεις Ποσειδώνα Λουτρακίου και Αναγέννησης Βύρωνα, αντίστοιχα. Έτσι στην Α2 “μπήκαν” οι επιλαχούσες -2ες- ομάδες των μπαράζ, δηλαδή Φαίακας Κέρκυρας (τον οποίο η ΕΑΧ Χανιά είχε κερδίσει στη διαδικασία αυτή) και Αμύντας Αμυνταίου. Όμως τελικά το δεύτερο σωματείο δε δήλωσε συμμετοχή και έτσι οι ομάδες έμειναν εννέα. Δυο που υποβιβάστηκαν από την Α1 (Ελπίδες Δράμας και Εθνικός Κοζάνης), τέσσερις που έπαιζαν και πέρυσι (Κορωπί, Καματερό, Ν. Ελβετία, Σταυρούπολη) και οι τρεις νεοφώτιστες. Μετά την ολοκλήρωση των 2 γύρων, οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογίας παίρνουν την άνοδο στην Α1, η 3η και η 4η παραμένουν στην κατηγορία, ενώ αυτές που θα καταταχθούν από την 5η θέση και κάτω, υποβιβάζονται. Να σημειωθεί ότι Κορωπί και Απόλλων Σταυρούπολης θ´ αρχίσουν το πρωτάθλημα έχοντας -3 βαθμούς.  

Αναλυτικά οι 22 παίκτριες -από της οποίες θα επιλέγεται η εκάστοτε αποστολή- που αποτελούν το φετινό ρόστερ της ΕΑΧ Χανιά.

Ασλανίδου Ευτυχία (θέση πίβοτ – γεν. 1980)
Βερυκάκη Αγγελική (αριστερό ίντερ – 1992)
Γεωργεδάκη Στέλλα (δεξί ίντερ – 1978)
Γκογκολάκη Ελένη (αριστερό εξτρεμ – 1985)
Θεοδοσίου Μαρία (αριστερό ίντερ – 1985)
Κατσανεβάκη Γεωργία (ίντερ – 1986)
Λευθέρη Ευγενία (αριστερό εξτρέμ – 1992)
Μακρυγιάννη Ελίνα (δεξί εξτρέμ – 1984)
Μαρκουλάκη Αριάδνη (τερματοφύλακας – 1992)
Μυλωνάκη Αντωνία (τερματοφύλακας – 1978)
Παλιουδάκη Αργυρώ (πίβοτ – 1983)
Παντελάκη Γεωργία (αριστερό ίντερ -1978)
Παντελάκη Χριστίνα (ίντερ – 1980)
Παπαδοπούλου Χαρά (εξτρέμ – 1978)
Παρτσαλάκη Χρύσα (τερματοφύλακας – 1974)
Πλανά Μαρία (τερματοφύλακας – 1981)
Σαματά Άννα (τερματοφύλακας – 1983)
Σπυρίδου Βερόνικα (πίβοτ – 1994)
Τζιαμα Βάσω (πίβοτ – 1990)
Τσαπάκη Ρόη (δεξί ίντερ – 1983)
Χαβαλεδάκη Βάσω (ίντερ- 1983)
Χαλκιαδάκη Μαριάννα (αριστερό εξτρεμ-1983)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα