Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κλοπές μετά? προσευχής

Για σωρεία κλοπών εκκλησιαστικών ειδών από ναούς στον Νομό Χανίων και την υπόλοιπη Ελλάδα κατηγορείται ένας 36χρονος Χανιώτης, ο οποίος συνελήφθη προχθές από τις Αστυνομικές Αρχές για παράβαση του Νόμου ´Περί αρχαιοτήτων´.
Εκτιμάται ότι τα τριακόσια πενήντα εκκλησιαστικά είδη, που βρέθηκαν στο σπίτι και την αποθήκη του 36χρονου, έχουν αφαιρεθεί το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας.
Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κρυονερίδας και το Τ.Α.Ε. Χανίων. Ωστόσο οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται καθώς ερευνάται, αν μέρος των κατασχεθέντων έχει κλαπεί από ναούς σε χώρες του εξωτερικού.
Το ´κουβάρι´ της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Μάιο, όταν διεπράχθησαν πέντε  κλοπές σε εκκλησίες του Νομού και ανατέθηκε σε ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για την εξιχνίασή τους.
Την περασμένη Κυριακή 3 Οκτωβρίου, όταν καταγγέλθηκαν οι κλοπές στις εκκλησίες στα Ασκύφου και  στον Αλίκαμπο, οι Αρχές είχαν ήδη εντοπίσει τους χώρους που ο 36χρονος χρησιμοποιούσε και προχθές ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ερευνών παρουσία εισαγγελικού λειτουργού που ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα.
Συγκεκριμένα, κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– Διακόσιες οκτώ εικόνες διαφόρων διαστάσεων και υλικών.
– Είκοσι ιερά Ευαγγέλια 19ου και 20ού αιώνα.
– Σαράντα  λειψανοθήκες διαφόρων διαστάσεων και ποιότητας κατασκευής (ξύλινες – σκαλιστές – επάργυρες – ασημένιες) με τμήματα ιερών λειψάνων Αγίων – Οσίων – Μαρτύρων.
– Δώδεκα Εξαπτέρυγα.
– Πέντε  επάργυρα θυμιατά.
– Έντεκα τμήματα τέμπλου.    
– Ένα τμήμα Ιεράς Πύλης.
– Πέντε τμήματα Ωραίας Πύλης.
– Σετ ιερατικών αμφίων και εξαρτημάτων αυτών.
– Δέκα σταυροί ευλογίας και αγιασμού.
– Μεγάλος αριθμός ιερατικών βιβλίων 18ου και 19ου αιώνα.
– Μεγάλος αριθμός ασημένιων εικόνων.
– Μεγάλος αριθμός ιστορικών βιβλίων καθώς και μεγάλος αριθμός διαφόρων άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.
Από τη μέχρι στιγμής προανάκριση, που ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, με τη συνδρομή όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού, έχουν ήδη αναγνωριστεί κλαπέντα εκκλησιαστικά είδη, ενώ έχουν εξιχνιαστεί δώδεκα κλοπές Ιερών Ναών, που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, στον Νομό Χανίων.
Επειδή εκτιμάται ότι τα κατασχεθέντα εκκλησιαστικά είδη προέρχονται από Ιερούς Ναούς πανελλαδικά ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας για ανάσυρση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν κλοπές εκκλησιών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.
Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κ. Φώτης Γεωργόπουλος συνεχάρη το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και των λοιπών Υπηρεσιών που συμμετείχαν στις έρευνες και συνέλαβαν τον 36χρονο.
Ο αστυνομικός διευθυντής  Χανίων κ. Παντελής Μουρτζανός τόνισε ότι: ´Τα τελευταία χρόνια είχαν καταγγελθεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσής μας κλοπές – διαρρήξεις εκκλησιών από όπου άγνωστοι δράστες αφαιρούσαν εικόνες – ιερά Ευαγγέλια – λειψανοθήκες με ιερά λείψανα Αγίων – ιερά σκεύη – άμφια ιερέων και διάφορα άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Όταν τον μήνα Μάιο του 2010 διεπράχθησαν πέντε κλοπές σε εκκλησίες του Νομού Χανίων, φαινόμενο ανησυχητικό για την κοινωνία μας, ανατέθηκε σε ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων με επικεφαλής τον διευθυντή της, η συλλογή πληροφοριών με τη βοήθεια όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού. Μετά από αξιολόγηση των πληροφοριών κρίθηκε ύποπτος ένας 36χρονος Χανιώτης, ο οποίος τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση. Αφού εντοπίστηκαν οι χώροι που χρησιμοποιεί και καταγγέλθηκαν νέες κλοπές σε δύο εκκλησίες στα Ασκύφου και Αλίκαμπο Χανίων, χθες (προχθές) το πρωί, ακινητοποιήθηκε ο 36χρονος και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ερευνών παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ (προχθές)´.
Ο κ. Μουρτζανός επεσήμανε ότι: ´Κατά τις έρευνες βρέθηκαν εκατοντάδες εικόνες, δεκάδες ιερά Ευαγγέλια, δεκάδες λειψανοθήκες με τμήματα ιερών λειψάνων Αγίων – Οσίων – Μαρτύρων και μεγάλος αριθμός διαφόρων άλλων εκκλησιαστικών ειδών και εκτιμάται ότι προέρχονται από κλοπές εκκλησιών πανελλαδικά. Το μεγαλύτερο μέρος των ανευρεθέντων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρχαιολόγων της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εμπίπτουν στον Νόμο «Περί αρχαιοτήτων» και ορισμένα από αυτά είναι ανεκτίμητης αξίας. Τα εκκλησιαστικά είδη που κατασχέθηκαν είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας´.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων κ. Αρτέμης Κουτσαυτάκης ανέφερε ότι: ´Από την προανάκριση μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί ως κλαπέντα εκκλησιαστικά είδη από ιερούς ναούς της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων και συγκεκριμένα: στον Αλίκαμπο, στα Σφακιά, στον Βάμο, στα Καμπανού, στην Κίσαμο, στις Λουσακιές, στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα Κισάμου, στο Γαβαλοχώρι, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Βασιλιανών και Δρακώνας Δήμου Κολυμπαρίου καθώς και στο Ορθούνι του Δήμου Μουσούρων´.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έχει ενημερώσει όλες τις Μητροπόλεις της Κρήτης και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ελλάδας έτσι ώστε ´να ενημερωθούν οι ιερείς που από τους εκκλησιαστικούς ναούς που έχουν κλαπεί αντικείμενα και να τα αναγνωρίσουν´. Ακόμα σημείωσε: ´Τα είδη που έχουν κατασχεθεί εκτιμάται ότι έχουν αφαιρεθεί το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών από ναούς των Μητροπόλεων της Αρχιεπισκοπής Κρήτης ή της υπόλοιπης Ελλάδας´.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
´Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη´
«Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος φταίει, αυτό θα το αποφανθεί η Δικαιοσύνη», σχολίασε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. «Από τη μια μεριά είναι τραγικό το γεγονός της κλοπής εκκλησιαστικών αντικειμένων αλλά από την άλλη το καλό της υπόθεσης είναι ότι τα αντικείμενα βρέθηκαν και παρέμειναν στα Χανιά αντί να φύγουν στο εξωτερικό όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις», ανέφερε ο μητροπολίτης.
Ο μητροπολίτης δήλωσε επίσης ότι για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχέσεις με την εκκλησία στην Ιταλία αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες τονίζοντας ότι ´θα περιμένουμε τις έρευνες της Αστυνομίας´.
Ο κ. Δαμασκηνός επεσήμανε πως η Μητρόπολη έχει στείλει εγκύκλιο με την οποία ζητά να προφυλάσσονται τα εκκλησιαστικά σκεύη «αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τα κλέψουν».
Γ.Η.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Είμαι καποιος που σας διαβαζει μεσω internet απο μακρια .Ο τοπος καταγωγης μου ειναι τα Μουριζιανα, 15 λεπτα απο τα Χανια .Και διαβαζοντας το αρθρο αυτο ενιωσα την αναγκη να σας πω και εγω κατι που ειδα φέτος το καλοκαιρι και πραγματικα στεναχωρηθηκα .Λιγο πιο πανω απο τις Βουκολιες υπαρχει ο δρομος που παει για τα Μουριζιανα. Στο δρομο αυτο υπαρχει μια εκκλησια ο Αγ, Νεκταριος. Η εκκλησια ειναι αβαφτη και εγκαταλελειμμενη απο συντηρηση πολλα χρονια τωρα.Σαν να μην εφτανε, αυτο καποιος πηρε και τον εναν απο τους πολυελαιους της. Φαινεται πως ηταν ο,τι πρεπει για το σαλονι του, Ουτως η αλλως η εκκλησια θυμιζει ξεφραγο, εγκαταλελειμμενο αμπελι .Οποιος θελει μπορει να περασει απο εκει και να θαυμασει αυτο που λεγετε καταντια ελληνικης εκκλησιας , Και αν ενδιαφερεται και καποιος, γιατι οχι, μπορει να ψωνισει κιολας οτι του αρεσει. Κριμα, γιατι οι λεξεις ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ και η ΕΚΚΛΗΣΙΑ του χωριου μου ειχαν παντα ξεχωριστη θεση μεσα μου.Ας ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η μητροπολη να σκυβει στα προβληματα πριν φτασουν τα πραγματα στα ακρα η ακομα χειροτερα στα χερια του καθε επιτηδιου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα