Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

?Τεστ αντοχής? ελληνικών Τραπεζών

Αθήνα
Τη μετάθεση κατά ένα μήνα των ´τεστ αντοχής´ στις ελληνικές Τράπεζες αποφάσισαν ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των ´Financial Times´ τη Δευτέρα αλλά και δηλώσεις στελέχους της ΤτΕ, στο Reuters.
Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ελέγξει την επιτυχία του road show και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν πρώτα να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Τραπεζών καθώς και την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Η συμφωνία της τρόικας με την ΤτΕ προβλέπει τη διενέργεια των τεστ προς τα τέλη Οκτωβρίου.
«Μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από την ΕΤΕ θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών [?] Επίσης, θα επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση», σχολίασε στην εφημερίδα Ελληνας τραπεζίτης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι  σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με την προσοχή των αναλυτών να είναι στραμμένη στις προσφορές που θα κατατεθούν, καθώς και στα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού.
Την είδηση επιβεβαίωσε και στέλεχος της ΤτΕ, που μίλησε στο Reuters.
«Τα stress tests δεν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο», είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα γίνουν αργότερα το φθινόπωρο, πολύ πιθανόν τον Οκτώβριο», προσέθεσε.
Δεν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία για τα τεστ της ΤτΕ, αλλά, σύμφωνα με την πηγή, υπήρχαν συζητήσεις στο εσωτερικό της Τράπεζας για να διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Οι Τράπεζες πέρασαν πρόσφατα από stress tests, δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε», είπε το στέλεχος της ΤτΕ και προσέθεσε ότι «όπως ορίζεται στο Μνημόνιο, θα γίνονται stress tests σε τακτά χρονικά διαστήματα», χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορές που θα υπάρχουν σε σχέση με την προσομοίωση που διεξήχθη από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
«Τα stress tests των ευρωπαϊκών Τραπεζών πραγματοποιήθηκαν από την εποπτική επιτροπή CEΒS με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών Τραπεζών για μια σειρά χωρών της ΕΕ.
Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, αλλά φυσικά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την υποβάθμιση της αξιολόγησης (της χώρας). Είμαστε, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση», δήλωσε το μέλος της ΔΣ της ΕΚΤ κ. Νοβότνι, σε συζήτηση που είχε με αναγνώστες της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, σύμφωνα με το Reuters.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα