Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεγάλο στοίχημα η πάταξη της φοροδιαφυγής

Aθήνα
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου (First Review Under the Stand-By Arrangement).
Η εν λόγω έκθεση εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη Παρασκευή (10/9) και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί φέτος, ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ακόμη, εκτιμάται πως «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Το ΔΝΤ συμμερίζεται την εκτίμηση των αρχών ότι αυτό είναι πιθανό και ότι σε αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά και στην μείωση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη. Εμφαση θα πρέπει επίσης να δοθεί στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ τονίζει ότι η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη, αλλά διαχειρίσιμη. Ωστόσο, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. «Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις», τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα