Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιοδεία σε χρηματοοικονομικά κέντρα

Αθήνα
Για το Λονδίνο αναχωρεί το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές, στους οποίους θα παρουσιάσει την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια μέρα, θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.
Στις συναντήσεις με τους θεσμικούς επενδυτές -τις οποίες διοργανώνει το Institute of International Finance- τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρουσία των τριών στελεχών της τρόικας αναμένεται να προσδώσει αξιοπιστία στις παρουσιάσεις.
Από ελληνικής πλευράς τον κ. Παπακωνσταντίνου θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλος του υπουργού κα Μόνα Παπαδάκου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστρέψει την Παρασκευή στην Αθήνα. Το ίδιο και οι τρεις επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συναντηθούν και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου για την επίσημη αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών εξελίξεων.
Συνάντηση με συμβούλους
Στο μεταξύ, συνάντηση με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που έχουν αναλάβει το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι εκπρόσωποι των Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών για την πρόοδο της σύνταξης της μελέτης αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εστιάσθηκε στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης και ιδιαιτέρως στην αποτελεσματικότητα των επιμέρους επιλογών του Δημοσίου και των επιπτώσεών τους στην χρηματοπιστωτική ευστάθεια.
Φήμες που έφεραν τους συμβούλους να εισηγούνται την διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επιβεβαιώνονται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παραπέμπουν στην επίσημη ανακοίνωση της μελέτης στα μέσα τις μεθεπόμενης εβδομάδας.
Οι ίδιοι τόνισαν τη βούληση της κυβέρνηση να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση. Σε ερώτηση για τον χαρακτήρα του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα ανέφεραν πως αυτός θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα