Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επιθετικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Αθήνα
Εξουσιοδότηση για την υιοθέτηση επιθετικών μέτρων στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα έλαβε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε από τα στελέχη του που επιτηρούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας να ασχοληθούν «σοβαρά και με επιθετικό τρόπο» για το θέμα της φοροδιαφυγής και όταν επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον να υποβάλουν έκθεση και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και υπογραμμίζουν πως το θέμα αφορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα ομιλούν «για ασύλληπτα ποσά» όπως τόνισε πηγή του ΔΝΤ στην «Ημερησία», ενώ εντοπίζεται και «έλλειψη πολιτικής βούλησης», μία διαπίστωση που κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ (όχι το κλιμάκιο που μετέχει στην τρόικα ) έχουν κάνει τις εξής διαπιστώσεις για την Ελλάδα που καταγράφονται στις εκθέσεις τους προς την Διοίκηση του Ταμείου:
– Η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 30% σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, έναντι 12% σε άλλες χώρες της ΕΕ Σημειώνουν πως εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον ΦΠΑ, θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 9%.
– Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα βρίσκονται κατά 5,5% του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν υψηλές φορολογικές οφειλές της τάξης του 14% του ΑΕΠ (συνολικά 33 δισ. ευρώ) έναντι 5%-10% σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά και φορολογικές υποθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Οι οφειλές υπολογίζονται στο 25%-30% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε στην «Ημερησία» υπό τον όρο της ανωνυμίας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές είναι 30 δισ. ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα. Και επίσης κατατέθηκε ότι στα φορολογικά δικαστήρια εκκρεμούν υποθέσεις που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ. Στο άκουσμα των ποσών αντέδρασαν μερικοί εκ των παρισταμένων με αποτέλεσμα ένα εκ των στελεχών της ομάδας που ασχολείται με την Ελλάδα να ομολογήσει ότι «υπάρχει η εντύπωση ότι έχουμε απουσία πολιτικής βούλησης για να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή» εκ μέρους της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Έγινε επίσης ενημέρωση ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα κάτω από 12 χιλιάδες ευρώ «άρα δεν πληρώνουν καθόλου», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Κατά την ίδια ενημέρωση κατατέθηκε ότι το 10% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα που είναι κάτω από το κατά κεφαλήν του ΑΕΠ (21 χιλιάδες).
Συμπερασματικά υπογραμμίστηκε ότι το 85%-90% των ελεύθερων επαγγελματιών κλέβουν το κράτος. Οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ ανέφεραν ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζεται η κυβέρνηση να εστιαστεί στους μεγάλους φοροφυγάδες.
Τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της διαφθοράς και να υπάρξει μία κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική. Κατηγόρησαν επίσης ότι «υπάρχει πολυδιάσπαση σε πολλές και μικρές εφορίες με υψηλό λειτουργικό κόστος και λειτουργική αναποτελεσματικότητα και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για παρακολούθηση και υλοποίηση των στόχων» που έχουν τεθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα