Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ασφαλιστικά μέτρα για τις αυξήσεις στα άλευρα

Αθήνα
Ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα «μπλοκάρει» προσωρινά τις ανατιμήσεις των αλεύρων πρόκειται να λάβει εντός της προσεχούς εβδομάδος ευρεία ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, που επικαλείται Το Βήμα του Σαββάτου, η λήψη των ασφαλιστικών μέτρων βασίζεται στα πρώτα στοιχεία τα οποία δείχνουν εναρμονισμένη πρακτική στη διαμόρφωση των τιμών.
Η «έφοδος» των υπαλλήλων της Επιτροπής έγινε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που άρχισε προ ημερών, όταν ξέσπασε το θέμα της επικείμενης ανατίμησης των αλεύρων.
Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συγκέντρωσαν έγγραφα, τιμολόγια και σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους δέσμευσαν από τους δύο συνδέσμους των αλευροβιομηχάνων, καθώς και από μύλους και από εισαγωγείς σιτηρών. Η έρευνα των υπαλλήλων της Επιτροπής αφορά το τρίπτυχο «σίτος- αλεύρι- ψωμί».
Πηγές της αλευροβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι χρειάζονται απεγνωσμένα κεφάλαια κίνησης για να προχωρήσουν στην αγορά σιτηρών, αλλά βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και ως εκ τούτου οι ανατιμήσεις είναι η μόνη διέξοδος.
Παράλληλα, συνεχίζονται με εντολή του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Στ. Κομνηνού οι κοστολογικοί έλεγχοι στις αλευροβιομηχανίες.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας διαπιστώνεται ότι οι αλευροβιομηχανίες από την εποχή της διατροφικής κρίσης το 2007 και το 2008 δεν έχουν ρίξει τις τιμές των αλεύρων παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των σιτηρών απλώς είχαν αυξήσει τις εκπτώσεις προς τους πελάτες τους, τις οποίες εν συνεχεία και ανάλογα με τη συγκυρία της αγοράς μείωναν.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
“Μαχαίρι”
σε επιδόματα
στη Γαλλία

Παρίσι
Περικοπές ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε ο Νικολά Σαρκοζί και το οικονομικό του επιτελείο είναι η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2011 σε 2% έναντι του 2,5% και «πάντως μεγαλύτερη του 1,4%» που είναι η εκτίμηση για το 2010, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Σημειώνεται ότι η γαλλική οικονομία ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των ειδικών αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με ρυθμό +0,6%.
Για το 2010 το δημόσιο έλλειμμα θα κλείσει στο 8% του ΑΕΠ ενώ ο στόχος για όλο το 2011 είναι η περαιτέρω μείωση στο 6% ώστε το 2013 το έλλειμμα να είναι 3% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, είχαν ανακοινωθεί και άλλα μέτρα λιτότητας όπως ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στους δήμους και τις κοινότητες από την κεντρική κυβέρνηση και η μείωση έως το 2013 κατά 10% όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων, που το κράτος διαθέτει για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κρατικού μηχανισμού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:
“Περιμένουμε
νέα αύξηση
της ανεργίας”

ΑΘΗΝΑ
Αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων προβλέπει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων μετά τον εμφύλιο πόλεμο θα είναι η πρώτη περίοδος που θα έχουν μικρότερο εισόδημα από τις προηγούμενες. Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα, σημειώνει ότι στο νέο κείμενο φέρονται ως νέα μέτρα πράγματα που έχουν ήδη γίνει, όπως η απεξάρτηση της ισχύος ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων. Υπογραμμίζει, όμως, με νόημα: “Υπάρχει και ένα μέτρο, το οποίο δεν παρουσιάστηκε σε μένα, αλλά μπήκε στην πορεία των συνολικών κυβερνητικών συζητήσεων και αφορά την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργού να επεκτείνει την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σε εργασιακούς χώρους που δεν έχουν εκπροσώπηση”. Παράλληλα, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, λέει ότι “η χώρα δεν έχει μέλλον αν δεν ενταφιάσουμε τις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος” και προσθέτει ότι “αυτό ίσως συμπαρασύρει κόμματα και συνδικάτα και, κυρίως, τη στρεβλή συνείδηση για τη διαμόρφωση της οποίας έχουμε όλοι ευθύνες”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.