Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ
Ανοίγματα στο πνεύμα και στις γνώσεις ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο από 5 έως 8 Αυγούστου στον Αλικιανό από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Καψωμένου, που ο Ερατοσθένης Καψωμένος δημιούργησε στην περιοχή στο πρώην γυμνάσιο Γεωργίου Καψωμένου και Αρτεμησίας Χαριτάκη Καψωμένου. Ηταν πνευματική όαση για την περιοχή γενικότερα.
Ο Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φιλοδοξεί το πρώην αυτό σχολικό Ιδρυμα που κάποτε, σαν φάρος στην περιοχή, μετέδιδε τη γνώση και το πνεύμα εκεί όπου το κράτος είχε παντελή απουσία, να αποτελέσει και σήμερα ξανά τη λαμπάδα που θα φωτίσει στις μέρες μας την όχι και τόσο φωτεινή πορεία μας.
Μελετητής τής παράδοσης ο κ. Καψωμένος, δονίζεται από τον πλούτο των στοιχείων που τη συνθέτουν και στόχος του είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε όλους μας, την όσο γίνεται περισσότερη προσέγγιση στο μεγαλείο και τον πλούτο της. Τα διάφορα στοιχεία που έχουν μπει στη ζωή μας και μικραίνουν και λερώνουν, πολλές φορές, τη χάρη και το μεγαλείο της και μικραίνουν το μπόι τού ανθρώπου της Κρήτης και του Ελληνα, να διακριθούν, να ξεχωρίσουν και ανάλογα με την αξία τους να χαρακτηριστούν.
Στο τετραήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μάθαμε πολλά για τις σχέσεις των δύο περιοχών του ελληνισμού, της Κρήτης και της Κύπρου, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, στους απελευθερωτικούς αγώνες κ.λπ. και σίγουρα προσεγγίσαμε τον κυπριακό λαό με αισθήματα κατανόησης και πλουσιότερη αγάπη.
Σίγουρα φύγαμε από τις εκδηλώσεις αυτές με περισσότερο πλούτο στο πνεύμα και στην καρδιά μας για ό,τι συνθέτει τον ελληνισμό και τις αξίες του.
Ο Ερατοσθένης Καψωμένος, παιδί του τόπου, φωτισμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος έχει πολλά να μας δώσει, όχι μόνο στον τόπο μας μα και στην Κρήτη και στον Ελληνισμό.
Του εύχομαι υγεία και δύναμη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα