Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ 5-1 ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Παρότι η κληρωτίδα δεν έκανε χθες τα χατήρια στις χανιώτικες ομάδες αφού τις έστειλε και τις δύο να αγωνίζονται φιλοξενούμενες στην α’ φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, τουλάχιστον τους έδωσε το δικαίωμα να ελπίζουν αφού οι αντίπαλοί τους δεν αποτελούν φόβητρο. Αναλυτικότερα:
Στην Φιλιππιάδα με τον τοπικό Εθνικό θα αγωνισθεί ο Πλατανιάς και στην Αγ. Παρασκευή ο ΑΟΧ (μάλλον την Κυριακή 29 Αυγούστου) ενώ αν προκριθούν στην συνέχεια θα παίξουν εντός έδρας με Ηλιούπολη και Εθν. Αστέρα αντίστοιχα. Κάπου στο… βάθος μάλιστα υπάρχει και ο Ολυμπιακός στον δρόμο του Πλατανιά εφόσον οι χανιώτες κάνουν την υπέρβαση ενώ το αντίστοιχο μεγάλο όνομα για τον ΑΟΧ ακούει στο όνομα Ξάνθη αφού αυτές είναι οι δύο ομάδες της Σούπερ Λίγκα που διασταυρώνονται στην δ’ φάση με τα χανιώτικα ζευγάρια.
Ο Εθνικός Φιλιππιάδας, η ομάδα που ιδρύθηκε το 1935 στην κωμόπολη της Πρέβεζας (κοντά στα σύνορα με την Αρτα) διανύει όπως ο Πλατανιάς τις καλύτερες μέρες τις νεώτερης ιστορίας του την τελευταία τριετία.
Την περίοδο 2007-08 κατέκτησε τον τίτλο στον 5ο όμιλο του περιφερειακού με 59 βαθμούς υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Ανατολής παρότι την τελευταία αγωνιστική έχασε εντός με 1-2 από τον Αχέρων Καναλακίου και ετοιμάστηκε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Δόξα Κρανούλας. Ομως η ομάδα των Ιωαννίνων “κατάφερε” και αυτή με την σειρά της απέναντι στον αδιάφορο Ακαρνανικό να φέρει ισοπαλία 2-2 στις Φυτείες, και έμεινε 3η στους 58 βαθμούς ενώ με νίκη θα ανέβαινε στην Γ’ Εθνική ένα χρόνο νωρίτερα.
Τέλος πάντων τόσο την περίοδο 2008-09 όσο και το 2009-10 ο Εθνικός τερμάτισε στην 8η θέση στον βόρειο όμιλο της Γ’ Εθνικής και ειδικά στο προηγούμενο πρωτάθλημα αρκετά μακρυά από την επικίνδυνη ζώνη. Το καλοκαίρι κράτησε τον βασικό κορμό και οι μεταγραφές μέχρι στιγμής ήρθαν από ομάδες της περιοχής και γενικότερα της Ηπείρου. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι περισσότερο έτοιμος από τον Πλατανιά με τον οποίο έχουν πάντως αρκετά κοινά. Γιατί παρότι δεν προέρχονται από τις πρωτεύουσες των Νομών τους κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά να είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι Πρέβεζας και Χανίων στις επαγγελματικές κατηγορίες. Παραδοσιακή δύναμη του ηπειρώτικου νομού είναι ο ΠΑΣ Πρέβεζα που όμως δεν μπόρεσε να αποφύγει ένα χρόνο πριν τον υποβιβασμό στο περιφερειακό και εκεί έμεινε αρκετούς βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ναυπακτιακό Αστέρα.
Χθες οι δύο ομάδες έδωσαν φιλικό παιχνίδι στην Πρέβεζα με τους γηπεδούχους παρότι αγωνίζονται μία κατηγορία παρακάτω να επικρατούν 2-1.
Προπονητής είναι ο 50χρονος Νίκος Λάππας παλιός παίκτης του ΠΑΣ Γιάννενα που θα κάτσει για 8η σεζόν στον πάγκο του. Στους παίκτες αρκετοί έχουν εμπειρίες από Β’ και Γ’ Εθνική χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιος. Υπάρχουν βέβαια τα αδέλφια του Σωτήρη Μπαλάφα του ΠΑΟΚ και του Χρήστου Μπούρμπου που έπαιζε παλιότερα στην ΑΕΚ ενώ μάλλον ο πιο επικίνδυνος παίκτης είναι ο βραζιλιάνος επιθετικός, με πορτογαλικό διαβατήριο, Φλορένσιο. Εδωσε δείγματα γραφής από την πρώτη χρονιά των ηπειρωτών στην Γ’ Εθνική, έφυγε το περασμένο καλοκαίρι για την χώρα του αλλά επέστρεψε τον περασμένο Ιανουάριο και βοήθησε πολύ με τα γκολ που πέτυχε. Σκόραρε και στο χθεσινό φιλικό με πέναλτι.
Ανακεφαλαιώνοντας πρόκειται για ένα σωματείο που αποτελεί παράδειγμα το πως πρέπει να αξιοποιείς τους παίκτες της ευρύτερης περιοχής έτσι ώστε να πατάς γερά στα πόδια σου παρότι εκπροσωπεί μία κωμόπολη 4.196 κατοίκων και ενός μικρού Δήμου 9.415 ανθρώπων. Και όμως θα αγωνισθεί για τρίτη σερί χρονιά στην Γ’ Εθνική και μάλιστα οι άνθρωποι της αισιοδοξούν ότι μπορούν να κάνουν ακόμα καλύτερη πορεία φέτος.
Η Αγ. Παρασκευή τώρα που ιδρύθηκε το 1931 ανέβηκε και αυτή για πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική πριν δύο χρόνια όταν κατέκτησε τον τίτλο στον 8ο όμιλο του περιφερειακού με 56 βαθμούς μπροστά από την Δόξα Βύρωνα (52). Από σύμπτωση διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με τον Εθνικό αφού και αυτή κατέκτησε και τις δύο χρονιές στον νότιο όμιλο την 8η θέση!
Ηταν θυμίζουμε και η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε ο Πλατανιάς στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν ηττήθηκε με το βαρύ 4-0. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά για τον αθηναϊκό σύλλογο. Στις αρχές του καλοκαιριού τα πολλά οικονομικά προβλήματα καθιστούσαν εξαιρετικά αμφίβολη την συμμετοχή της στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αλλά τελικά στα τέλη Ιουλίου βρέθηκε τελικά η λύση στον διοικητικό και οικονομικό τομέα με αποτέλεσμα να λάβει μέρος κανονικά στο νέο πρωτάθλημα του νοτίου ομίλου. Συγκεκριμένα υπήρξε συνάντηση με παλιούς παράγοντες της ομάδας των ανατολικών προαστίων και εκεί αποφασίστηκε να εκλεγεί η νέα διοίκηση με επικεφαλείς τους Δημήτρη Μανιάτη και Θοδωρή Παναγιωτόπουλο και να ξεκινήσει και η στελέχωση του τεχνικού επιτελείου και του ρόστερ. Ετσι ο άνθρωπος που έχει συνοδεύσει το όνομα του με την αναγέννηση της “Σάντα” ο Μίλτος Γκόφας παρέμεινε για 10η χρονιά στον πάγκο και αν και η προετοιμασία ξεκίνησε αρκετά αργά όπως ήταν λογικό (8 Αυγούστου) κινείται δραστήρια για να καλύψει το κενό των περισσότερων από τους βασικούς παίκτες της που έφυγαν για άλλες πολιτείες. Ισως ο πιο γνωστός από αυτούς που έφυγαν ο 30χρονος επιθετικός Νίκος Ιορδανίδης που σημείωσε 15 γκολ πέρυσι βρέθηκε στο στόχαστρο και του ΑΟΧ όμως τελικά κατέληξε στον Παναιγιάλειο αφού δεν ήθελε να απομακρυνθεί πάρα πολύ από την πρωτεύουσα. Στον αντίποδα ήρθαν μερικοί παίκτες με θητεία στην Γ’ Εθνική: Σαπαλίδης από Νίκη Β., Τουρνάς, Τσιπλάκης από Ρουφ, Μιχελής από Βύζαντα, Σαγανάς από Παναχαϊκή και συζητάει και με άλλους όπως τον Τζιβίλογλου από τον Αίαντα (είχε αποκτηθεί τον περασμένο Ιανουάριο από την Παναχαϊκή).
Συμπέρασμα: Αν και σε δυναμική και προϊστορία μοιάζει με τον Εθνικό Φιλιππιάδας υπάρχει μία σημαντική διαφορά που φέρνει τον ΑΟΧ να έχει λίγο περισσότερες ελπίδες για πρόκριση. Η Αγ. Παρασκευή φτιάχνει μία ομάδα από την αρχή και έτσι οι χανιώτες θα είναι λογικά πιο έτοιμοι στο μεταξύ τους παιχνίδι.
Αν Πλατανιάς και ΑΟΧ κληρωνόταν γηπεδούχοι θα δίναμε πιθανότητες 60-40 υπέρ τους. Τώρα λόγω έδρας τα δύο ζευγάρια είναι περίπου στο 50-50. Ενώ αν προκριθεί κάποια ή και οι δύο από τις ομάδες μας τότε θα είναι φυσικά αουτσάϊντερ απέναντι σε Ηλιούπολη και Εθν. Αστέρα, θα μπορούν όμως να ελπίζουν με την δύναμη της έδρας. Πέρυσι στην β’ φάση προκρίθηκαν από τα 18 ζευγάρια 6 ομάδες της Γ’ και 12 της Β’ Εθνικής δηλαδή το 1/3 ενώ σχεδόν τα μισά παιχνίδια (8) κρίθηκαν στην παράταση ή στα πέναλτι.
Για την δ’ φάση δεν θα πούμε τώρα πολλά. Δύο πράγματα: Σε αντίθεση με πέρυσι αν περάσει χανιώτικη ομάδα την β’ φάση περνάει χωρίς αγώνα την γ’. Γιατί ακόμα και αν περνούσε τότε ο Πλατανιάς τον Θρασύβουλο θα έπαιζε με τον ΠΑΟΝΕ πριν αντιμετωπίσει την ΑΕΚ.
Επίσης η μακρινή έστω προοπτική να παίξουν ο Πλατανιάς με τον Ολυμπιακό και ο ΑΟΧ με την Ξάνθη στο κύπελλο μας γύρισε 34 χρόνια πίσω. Τότε τον Δεκέμβριο του 1976 ο ΑΟΧ αντιμετώπισε την Ξάνθη στα Χανιά (ομάδες και οι δύο της Β’ Εθνικής) και τελικά την απέκλεισε στην παράταση με γκολ του αείμνηστου Νικολακάκη στο 100′ με τον κανονικό αγώνα να τελειώνει 1-1 με το πρώτο γκολ από τον Αναγνωστάκη στο 65′. Στην επόμενη φάση λοιπόν ο ΑΟΧ κληρώθηκε και αντιμετώπισε ξανά εντός τον… Ολυμπιακό τον οποίο και κοίταξε στα μάτια. Εχασε 1-2 (το γκολ ο Γ. Βλαζάκης στο 89′) με τους “ερυθρόλευκους” να έχουν σκοράρει με δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές που -τι ειρωνία- έφυγαν και αυτοί πολύ νωρίς από κοντά μας. Στο 5′ λοιπόν είχε ανοίξει το σκορ ο Κρητικόπουλος και στο 55′ είχε πετύχει το 0-2 ο Δαβουρλής…
Ηταν η τελευταία φορά που χανιώτικη ομάδα αντιμετώπισε εντός ένα από τους τρεις μεγάλους του κέντρου ενώ μία 7ετία μετά ο ΑΟΧ ξαναβρήκε μπροστά του για τον ίδιο θεσμό τον Ολυμπιακό αλλά αυτή την φορά στο Καραϊσκάκη (7-2).
Αναλυτικά η κλήρωση των τεσσάρων πρώτων φάσεων:
Α’ Φάση
1. Οδυσσέας Αναγέννησης-Μακεδονικός
2. Μέγας Αλέξανδρος-Πανηλειακός
3. Αναγέννηση Επανομής-Ηρακλής Ψαχνών
4. Νίκη Βόλου-ΠΑΟ Ρουφ
5. Βύζας Μεγάρων-Παναχαϊκή
6. Κεραυνός Κερατέας-Απόλλων Σμύρνης
7. Κόρινθος-Τύρναβος
8. Ρόδος-Ναυπακτιακός
9. Εθνικός Φιλιππιάδας-Πλατανιάς
10. Καλλονή-Αετός Σκύδρας
11. Κοζάνη-Ασπρόπυργος
12. Δόξα Κρανούλας-Φωκικός
13. Αγία Παρασκευή-Χανιά
14. Πόντιοι Κατερίνης-Παναιγιάλειος
15. Αίας Σαλαμίνας-Ζάκυνθος
Άνευ αγώνα προκρίθηκαν στη Β’ φάση η Αναγέννηση Γιαννιτσών, ο Εορδαϊκός και ο Ολυμπιακός Χερσονήσου.
Β’ Φάση
16. Αναγέννηση Γιαννιτσών-Ιωνικός
17. Εορδαϊκός-Καλλιθέα
18. Χερσόνησος-ΟΦΗ
19. Νικητής 1-ΠΑΣ Γιάννινα
20. Νικητής 2-Βέροια
21. Νικητής 3-Παναιτωλικός
22. Νικητής 4-Αγροτικός Αστέρας
23. Νικητής 5-Λεβαδειακός
24. Νικητής 6-Πανθρακικός
25. Νικητής 7-Δόξα Δρ.
26. Νικητής 8-Διαγόρας
27. Νικητής 9-Ηλιούπολη
28. Νικητής 10-Αναγέννηση Καρδίτσας
29. Νικητής 11-Θρασύβουλος
30. Νικητής 12-Εθνικός
31. Νικητής 13-Εθνικός Αστέρας
32. Νικητής 14-Τρίκαλα
33. Νικητής 15-Πιερικός
Γ’ Φάση
34. Νικητής 20-Νικητής 25
35. Νικητής 30-Νικητής 22
Δ’ Φάση
36. Νικητής 16-Ατρόμητος
37. Νικητής 17-ΠΑΟΚ
38. Νικητής 18-Ολυμπιακός Βόλου
39. Νικητής 19-Εργοτέλης
40. Νικητής 21-Ηρακλής
41. Νικητής 23-Καβάλα
42. Νικητής 24-ΑΕΚ
43. Νικητής 26-Πανιώνιος
44.Νικητής27-Ολυμπιακός
45. Νικητής 28-Πανσερραϊκός
46. Νικητής 29-Παναθηναϊκός
47. Νικητής 31-Ξάνθη
48. Νικητής 32-Άρης
49. Νικητής 33-Αστέρας Τρίπολης
50. Νικητής 34-Κέρκυρα
51. Νικητής 35-ΑΕ Λάρισα
* Διευκρινήσεις για Ζαχαράκη:
Σε επικοινωνία που είχε ο προπονητής Δημήτρης Αγγελάκης σημείωσε ότι ο Μανώλης Ζαχαράκης ξεκίνησε σε ηλικία 8 ετών από τους Νέους Χανίων και υπό τις οδηγίες του καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα παίζοντας βασικός στην Β’ κατηγορία 14 ετών. Ολα αυτά τα χρόνια με τις μικρότερες ομάδες του ΠΣΝΧ σάρωσε τα διάφορα πρωταθλήματα ενώ ανάλογες διακρίσεις είχε και ως στέλεχος των μικτών ομάδων της ΕΠΣΧ αλλά και σε διεθνή τουρνουά με τις Ακαδημίες των Ν. Χανίων στην Μακεδονία.

Δύο παίκτες δοκιμάστηκαν χθες από τον Πλατανιά
Την ευκαιρία να δοκιμάσει δύο παίκτες είχε χθες ο Πλατανιάς στο φιλικό παιχνίδι με τον Πανακρωτηριακό (5-1). Ο λόγος για τους Μπουρνάζο και Νομικό (21 ετών από την Θύελλα Μοσχάτου) που αγωνίσθηκαν από ένα ημίχρονο αλλά δεν έδειξαν κάτι ιδιαίτερο. Ετσι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο… Ραπτάκης να είναι η τελευταία μεταγραφή των “ερυθρολεύκων”.
Όσον αφορά το παιχνίδι, ο Πλατανιάς με το εύστοχο πέναλτι του Χριστουλάκη άνοιξε στο 7o λεπτό το σκορ. Στο 37? από σέντρα του Αργέντη, με καρφωτή κεφαλιά ο Κίτσας σημείωσε το 2-0 ενώ το ημίχρονο έκλεισε στο 3-0 χάρη στο νέο τέρμα του Αργέντη, που προήλθε από διαγώνιο σουτ. Στο 67? από σέντρα του Νομικού, με κεφαλιά ο Παντελακάκης πέτυχε το 4-0 ενώ στο 75? σκόραρε με πλασέ από γύρισμα του Μπαξεβάνη ο Τσοντάκης. Ο Πανακρωτηριακός διαμόρφωσε το τελικό 5-1 στο 77? με πλασέ του Κελάκη.
Πλατανιάς: Λιούρδης (46? Βλαχάκης, 68? Δασκαλάκης), Αθανασιάδης (46? Παντελακάκης), Μπουρνάζος (46? Νομικός), Τζανής (46? Κομπογεννιτάκης), Τσαρτσίδης (46? Μαυρομάτης), Σωτηρόπουλος (46? Μπάτζιο), Όρτα (46? Μουντάκης), Χριστουλάκης (46? Τσοντάκης), Ευφραιμίδης (30? Μπελεβέτης, 70? Μαμινάκης), Αργέντης (46? Μαρτσάκης), Κίτσας (46? Μπαξεβάνης)
Πανακρωτηριακός: Τσικοβάνης (10? λ.τρ. Ορφανουδάκης), Νικολαΐδης (Κωνσταντόπουλος), Ράπτης (51? Πενταράκης), Σεληνιωτάκης (62? Σοφιανόπουλος), Αδαμόπουλος (51? Παπαδάκης), Μιχαλακόπουλος (62? Λουκόπουλος), Παπαδομανωλάκης (51? Ψαράκης), Λυχνάκης (54? Παντελάκης, 69? Κελάκης), Δαμανάκης (51? Κριάρης), Λιονάκης (54? Μίντζα, 69? Μαυριγιαννάκης), Περράκης (51? Καβακόπουλος).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα