Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΑΛΕΥΡΑ

Αθήνα
«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ.Κομνηνός (φωτ.), σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.
Το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ,το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών.
Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.
Μία πιθανή αύξηση των τιμών κατά 25% θα συμπαρασύρει υψηλότερα έως και 20% βασικά προϊόντα διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα), αλλά και τα κρέατα με τα γαλακτοκομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.
Παράλληλα και οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.
Μάλιστα ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, Κ. Λούλης, έκανε την Δευτέρα λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών.
Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80% περίπου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη το ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Οικονομίας.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από στάρι, εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι’ αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια».
Κομισιόν: Καμία ανησυχία
για το ρωσικό εμπάργκο
Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαβεβαίωσε, την Τρίτη, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η ΕΕ εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόννους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόννους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», είπε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως επισήμανε, η ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα» σιτηρών. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην ΕΕ», επέμεινε.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.
Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009.
Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα