Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

Αθήνα
Επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, για την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Το ζήτημα εξετάστηκε στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.
Στην συνάντηση, που διεξήχθη παρουσία υπηρεσιακών στελεχών των δύο υπουργείων, τέθηκε προς συζήτηση το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, αλλά και θέματα συναρμοδιότητας των δύο υπουργείων. Η διευρυμένη σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητη προκείμενου να προγραμματισθούν κρίσιμα θέματα τα οποία θα θέσει προς εξέταση σήμερα και αύριο στη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των κ. Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη συζητήθηκαν παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα :
– Η απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
– Ο εξορθολογισμός των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
– Η σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
– Η υιοθέτηση νομοθεσίας για την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
– Η περαιτέρω απελευθέρωση των συστημάτων διανομής της ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ.
Ακόμη, η υπουργός Περιβάλλοντος θα προχωρήσει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου στην υιοθέτηση μέτρων με βάση και το Κοινοτικό δίκαιο για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των δυνατοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης διαφανών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής του προέδρου και των μελών της ΡΑΕ.
Τέλος, στη σύσκεψη εξετάσθηκε και η πρόοδος στην συλλογή του τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων, καθώς βάσει του Μνημονίου μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να εισπραχθεί σημαντικό μέρος των 800 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα