Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

??Αθήνα
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011 μετά από μια ηπιότερη του αναμενόμενου ύφεση φέτος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων δημοσίου προκειμένου να καλύψει τη λήξη αντίστοιχων παλαιότερων τίτλων.
Οι δυο δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Ιουλίου, στοχεύουν στην άντληση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 4 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Reuters, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Πιο αναλυτικά:
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει στις αγορές για δανεισμό εντός του 2011, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
“Στόχος μας είναι να κλείσουμε το έτος με τριπλά καλά νέα: Αυτό της μείωσης του ελλείμματος, της προσπάθειας για διαρθρωτική μεταρρύθμιση, η οποία είναι πειστική και απόλυτα επιτυχής, και ένα ποσοστό ανάπτυξης καλύτερο του αναμενόμενου”, τόνισε ο Υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση αν επιτευχθεί αυτός ο τριπλός στόχος θα υπάρξει αλλαγή κλίματος στις αγορές.
“Αυτά τα τρία πιστεύω ότι θα αλλάξουν την αντίληψη, θα πείσουν αυτούς που δυσκολεύονται να πειστούν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και θα κάνουν ευκολότερη κάποια στιγμή το 2011 την επιστροφή στις αγορές”, τόνισε. Προειδοποίησε πάντως ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους, κυρίως όσον αφορά στις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ επανέλαβε ότι όσο οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αποδίδουν δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων δημοσίου τον Ιούλιο προκειμένου να καλύψει τη λήξη αντίστοιχων παλαιότερων τίτλων. 
Οι δυο δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Ιουλίου, στοχεύουν στην άντληση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 4 δισ. ευρώ.
Αυτή θα αποτελεί και την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές από την υπογραφή του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο. “Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να προσπαθούμε να αντλήσουμε περισσότερα. Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε κάποιο μήνυμα. Οπότε, θα είναι μια απλή μηχανική άσκηση”, σημείωσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα stress tests (σενάρια προσομοίωσης ακραίων συνθηκών για τις τράπεζες όπως μείωση του ΑΕΠ για ορισμένο χρονικό διάστημα, άνοδο της ανεργίας, υποτίμηση του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων, υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο ΧΑ), των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Κάλεσε πάντως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε συνεργασίες προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της οικονομικής κρίσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα