Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ FITCH
Θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία
Λονδίνο
Θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία βλέπει ο γενικός διευθυντής ευρωπαϊκών αξιολογήσεων της Fitch Ratings, Μπράιν Κάλτον, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters Inside Television την Τρίτη.
«Τα νέα που έχουμε από την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, που ήταν τον Απρίλιο, είναι κάπως πιο θετικά», είπε.
Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τον περασμένο Απρίλιο, η Fitch «βαθμολογεί» το ελληνικό χρέος με investment grade.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch είπε ακόμα ότι ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία είναι μικρότερος από 50%,
«Πιστεύουμε ακόμη ότι απέχει πολύ από το 50%, εξάλλου δεν είναι η βασική μας πρόβλεψη», σχολίασε, αναφορικά με τον κίνδυνο διπλής ύφεσης.
Ερωτηθείς για τα «τεστ κοπώσεως» (stress tests) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, είπε ότι οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες φαίνονται «αρκετά δυνατές σε εμάς».

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκαν οι “υπερεξουσίες”
του υπουργού Οικονομικών
Αθήνα
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις πληρωμές στην εσωτερική αγορά, που περιλαμβάνει τη διάταξη, η οποία επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς την έγκρισή τους από τη Βουλή. Εξαίρεση αποτελεί ο δανεισμός άλλων χωρών.
Τη διάταξη υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου είχαν τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες – υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, προληπτική αξιολόγηση προτάσεων και απόκτηση συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα – με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών.
«Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών θα προσφέρει γόνιμο έδαφος για την σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια, την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ
Παραπομπή της ΔΕΠΑ
στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αθήνα
Την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ στο Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και την παραπομπή της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι ποινές σχετίζονται με την αδυναμία εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τον περασμένο Δεκέμβριο, από την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η τότε διοίκηση του ΔΕΣΦΑ παραβίασε τον νόμο 3428/2005 για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ για την ΔΕΠΑ διαπιστώνεται ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και τίθεται το ερώτημα αν παραβίασε τους κανόνες του ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι στο μεταξύ έχουν διακινηθεί φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου και από εταιρίες εκτός ΔΕΠΑ μέσω Ρεβυθούσας, ενώ και η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα, στη γενική συνέλευση των μετόχων της, ότι σκοπεύει να αγοράσει και να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο απευθείας, δηλαδή χωρίς τη μεσολάβηση της ΔΕΠΑ.

ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Αύξηση στις πωλήσεις
λιανικής στην Ευρωζώνη
Βρυξέλλες
Αύξηση κατά 0,2% σημείωσε το ποσοστό στις πωλήσεις λιανικής τον φετινό Μάιο στην ευρωζώνη και 0,4% στα κράτη μέλη των «27» σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο που το ποσοστό μειώθηκε αντιστοίχως κατά 0,9% και 1,0%. Αύξηση παρατηρείται και σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν στην ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι αυξήσεις, κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στις “27”, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο αφορούν κυρίως την κατηγορία “τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα”. Οι άλλοι τομείς σημείωσαν αύξηση κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στις χώρες των “27”.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Δανία (+3,8%), στην Πολωνία (+3,5%), την Εσθονία (+1,7%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Μάλτα (-3,8%) και την Πορτογαλία (-0,8%).
Σε σχέση με τον περσινό Μάιο στην κατηγορία “τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα” σημειώθηκε αύξηση κατά 0,3% στην ευρωζώνη, ενώ μειώθηκε κατά 0,2% στις “27”. Οι άλλοι τομείς αυξήθηκαν κατά 1,0% και 1,9% αντίστοιχα.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Γαλλία (+4,4%), στη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία (+2,3%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Λιθουανία (-10,7%), τη Βουλγαρία (-8,7%) και η Λετονία (-8,4%). Τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμα

“Τα χειρότερα για το ευρώ
είναι μπροστά μας”

Τορόντο
Ο πλέον ακριβής στις προβλέψεις για συναλλαγματικές ισοτιμίες αναλυτής, ο Shaun Osborne, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σε νομισματικά θέματα της TD Securities Inc. στο Τορόντο δηλώνει πως το ευρώ θα συνεχίσει να εξασθενεί και μπορεί να προσεγγίσει την ισοτιμία με το δολάριο καθώς η ΕΚΤ αγοράζει περισσότερα κρατικά ομόλογα προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Osborne ισχυρίζεται πως το ευρώ θα υποτιμηθεί στο 1,13 δολ. στο γ? 3μηνο και μπορεί να πλησιάσει το 1 δολ. το 2011 πριν ανακάμψει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προβλέψεις του Osborne δεν πέφτουν έξω πάνω από 4,1% από το αποτέλεσμα κατά μέσον όρο και απηχούν και τις απόψεις και άλλων 9 διακεκριμένων αναλυτών που προσδοκούν εξασθένιση του ευρώ τα δύο επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της ύφεσης που επιτείνουν οι πολιτικές λιτότητας. “Θα είναι εξαιρετικά προκλητικό το περιβάλλον στο οποίο οι προβληματικές οικονομίες της ΕΕ16 θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν εσωτερικά την ανταγωνιστικότητά τους. Η ΕΚΤ κινείται τώρα στη δική της εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος)” δήλωσε ο Osborne.
Μεγάλο βήμα το ν/σ για
τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αθήνα
“Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Για πρώτη φορά η Πολιτεία δίνει στους υπερχρεωμένους πολίτες τη δυνατότητα να ζήσουν και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς τα δυσβάστακτα βάρη των χρεών, που τους οδηγούν στο περιθώριο. Ταυτόχρονα, καθιερώνονται ασφαλιστικές δικλίδες τέτοιες, ώστε να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση αυτών των ευνοϊκών ρυθμίσεων και να ωφελήσουν πράγματι τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία”. Αυτό τόνισε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή με θέμα τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ρύθμιση των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων» ζητώντας την ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη, που απαιτείται για να σταλεί, όπως πρόσθεσε, ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κοινωνία “ότι, δηλαδή, η Πολιτεία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των δοκιμαζομένων πολιτών που χρειάζονται τη στήριξή της”.
Χαρακτηριστικά των διαστάσεων του προβλήματος, υπήρξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την υπουργό: Η μείωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Ήδη τον Δεκέμβριο 2009 ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% στο τέλος του 2007. Οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 7,4% στα στεγαστικά (έναντι 5,3% τον Δεκέμβριο 2008) και στο 13,4% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2 τον Δεκέμβριο 2008).

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:
Νοσοκομείο στα Τίρανα
Αθήνα
Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Τίρανα, από τις αρχές του Ιουλίου, το νέο νοσοκομείο του Ομίλου Υγεία, το HYGEIA HOSPITAL TIRANA, με αρχική δυναμικότητα περίπου 120 κλινών, διαθέτοντας Γενικό Νοσοκομείο, Παιδιατρική Κλινική και Μαιευτική κλινική καλύπτοντας όλα τα περιστατικά από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το HYGEIA HOSPITAL TIRANA σε πλήρη ανάπτυξη θα διαθέτει 220 κλίνες, 12 χειρουργικές αίθουσες, πέντε αίθουσες τοκετών, 16 κλίνες ΜΕΘ. Το νέο νοσοκομείο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση, περίπου 60 εκατ.ευρώ, στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Αλβανία, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο αναφοράς για όλη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στις γειτονικές χώρες όπως την ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.
Το “Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ Α.Ε,” διαθέτει 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία και την Κύπρο, με άδεια λειτουργίας συνολικής δυναμικότητας 1.848 κλινών με 4.300 εργαζόμενους. O Όμιλος ΥΓΕΙΑ αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας της Marfin Investment Group (MIG).

Chartis: Παγκόσμια διάκριση
Αθήνα
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Chartis αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ασφαλιστικός οργανισμός, παγκοσμίως, βάσει της ετήσιας έρευνας, που διενεργεί για τον ασφαλιστικό κλάδο το διεθνώς διακεκριμένο οικονομικό περιοδικό “Euromoney”.
Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στο τεύχος Ιουνίου, κατατάσσει τη Chartis πρώτη στις Περιφέρειες της Δυτικής Ευρώπης, η οποία αποτελεί τη νέα διοικητική Περιφέρεια της Chartis Greece και της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, η Chartis διακρίθηκε ως η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία, παγκοσμίως, στις κατηγορίες ασφάλισης: Περιουσίας, Αστικής Ευθύνης, Ευθύνη στελεχών & διευθυντών, Μεταφορών, Προσωπικού Ατυχήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα διενεργήθηκε παράλληλα σε 60 κράτη, όπου περισσότεροι από 400 risk managers, treasurers, CFOs και λοιποί διαμορφωτές ασφαλιστικών επιλογών σε κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς κλήθηκαν να αναδείξουν τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και τους καλύτερους διαμεσολαβούντες.

ΟΤΕ: Αποκοπή
μερίσματος 0,19 ευρώ
Αθήνα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΤΕ ΑΕ, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την απόφαση της από 16/06/2010 τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, το μέρισμα της χρήσης 2009 ανέρχεται σε 93.128.573,91 ευρώ ή 0,19 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3697/2008 (άρθρο 18, παρ. 7 – ΦΕΚ Α Α194), το προς διανομή μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10%. Συνεπεία αυτού, το καθαρό προς είσπραξη ποσό που θα περιέλθει στα χέρια των Μετόχων θα ανέρχεται στο ύψος των 0,171 ευρώ ανά μετοχή. Από την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2009. Δικαιούχοι του εν λόγω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της εταιρείας στα αρχεία του Συστήματος Αυλων Τίτλων των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κατά την 13η Ιουλίου 2010 (Record Date). Ημερομηνία έναρξης πληρωμής μερίσματος ορίζεται η Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα