Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΚΟΜΟΡΟΦΣΚΙ

Βαρσοβία
Ως πρόκληση για να γίνουν πράξεις οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, χαρακτηρίζουν οι Πολωνικές εφημερίδες την εκλογή του φιλελεύθερου υποψηφίου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι προχθές το βράδυ στις προεδρικές εκλογές.
“Δεν είναι ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι που έλαβε την εντολή αλλά ολόκληρη η πολιτική παράταξη”, ανέφερε στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα “Dziennik Gazeta Prawna”. “Οι ψηφοφόροι διαβίβασαν πλήρεις εξουσίες στην Πλατφόρμα των Πολιτών, πεπεισμένοι ότι θα διαχειρισθεί καλύτερα τις συνέπειες της κρίσης… ότι θα μας εξασφαλίσει το πράσινο χρώμα στον ευρωπαϊκό αναπτυξιακό χάρτη”, σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις επιδόσεις της Πολωνίας, μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατήρησε την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμμαχος του ευρωπαϊστή πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, εξασφάλισε το 52,63% των ψήφων, έναντι 47,37% του υποψήφιου του εθνικιστικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, μετά την καταμέτρηση του 95% των εκλογικών τμημάτων.
Εάν επιβεβαιωθεί η νίκη της “η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν θα μπορεί πλέον να βρίσκει δικαιολογίες για όσα δεν έκανε”, σχολιάζει η συντηρητική Rzeczpopolita . “Θα δούμε τελικά εάν αυτό το κόμμα είναι ικανό να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κυρίως σε τέτοιους τομείς όπως τα δημόσια οικονομικά, όπου θα πρέπει να έλθει αντιμέτωπο με ισχυρές ομάδες πίεσης”, αναφέρεται στο σχόλιο της εφημερίδας.
“Η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα των μεταρρυθμίσεων που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007… Και η κατάσταση ανά τον κόσμο δεν μπορεί να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη χωρίς την εισαγωγή καθόλου δημοφιλών μεταρρυθμίσεων”, γράφει η “Dziennik”.
“Το αποτέλεσμα αποτελεί προειδοποίηση για την Πλατφόρμα των Πολιτών”, γράφει ο συντάκτης του κυρίου άρθρου της Gazeta Wyborcza.
“Εάν η Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει σήμερα πλήρεις εξουσίες, δεν αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα μεταρρυθμίσεων ανοικτό στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στις πολιτισμικές και τις ηθικές διεκδικήσεις, θα χάσει τις προσεχείς εκλογές”, γράφει.
Ολες οι εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογική επίδοση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, θέτοντας τις βάσεις για θετικά εκλογικά αποτελέσματα σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2011.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα