Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“ΑΝΤΑΡΣΙΑ” ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Βερολίνο
Σε προσωπική ήττα της Μέρκελ μεταφράζεται η αποτυχία εκλογής του υποψηφίου της Κρίστιαν Βουλφ, για τη γερμανική προεδρία, καθώς απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία και στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή.
Αναγκαστικά πλέον, η εκλογή θα οδηγηθεί και σε τρίτο γύρο, ο οποίος ενδέχεται και να αποδειχθεί επιζήμιος για τη συντηρητική ηγέτιδα.
Οι ψήφοι των ανυπότακτων στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας απέτρεψαν τη νίκη του Κρίστιαν Βουλφ, πρωθυπουργού του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, στους αντίστοιχους δύο γύρους επί του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Γιοακίμ Γκάουκ, προτεστάντη πάστορα και προασπιστή των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στο ομοσπονδιακό εκλεκτορικό σώμα των 1.244 μελών, ο Βουλφ συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο 615 ψήφους, υπολειπόμενος από τις 623 που απαιτούνται στον πρώτο και δεύτερο γύρο. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της εκλογής απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Στον πρώτο γύρο ο Βουλφ συγκέντρωσε 600 ψήφους, έναντι 499 του Γκάουκ, ο οποίος στον δεύτερο έπεσε στους 490. Ο υποψήφιος της Αριστεράς συγκέντρωσε 126 και 123 ψήφους στους πρώτους δύο γύρους.
Ακόμη και στην περίπτωση που ο Βουλφ εκλεγεί στον τρίτο γύρο, η Μέρκελ δεν απέφυγε έναν μικρό διασυρμό, καθώς επιθυμούσε διακαώς μία καθαρή και άνετη νίκη του εκλεκτού της για να κατασιγάσει την κριτική που ασκείται στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης εκ μέρους της, που της έχει στοιχίσει στις δημοσκοπήσεις.
Οι προεδρικές εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ εξαιτίας των επικρίσεων που δέχθηκε για δηλώσεις ότι η στρατιωτικές επιχειρήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό εξυπηρετούν επίσης οικονομικά συμφέροντα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα