Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 400 ΧΡΟΝΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επαναλειτουργεί, σχεδόν 400 χρόνια από την τελευταία φορά που φιλοξένησε λειτουργία, ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών, το μνημείο που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, στο ύψος της Καστέλας, από τον 13ο αιώνα.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και στερέωσης του μνημείου και με αφορμή τον εορτασμό των αγίων Πέτρου και Παύλου, απόψε, αύριο και μεθαύριο, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μέσα στον ναό, με ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τη 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Ο αποψινός Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, και η αυριανή Θεία Λειτουργία, αποτελούν δείγματα για τις μελλοντικές χρήσεις του ιερού ναού.
Ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών, από τα πλέον επιβλητικά μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, σύμβολο της μεσαιωνικής ιστορίας, δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο έτοιμος, πλέον, ύστερα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, να δεχτεί το κοινό, ως επισκέψιμο μνημείο και επετειακός ναός.
Για να φτάσει, ωστόσο, στη σημερινή του μορφή χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια παρεμβάσεων, αλλά και καθυστερήσεων, και να αντιμετωπιστούν πολλές κατασκευαστικές δυσκολίες. Ο ναός πέρασε από οκτώ κατασκευαστικές φάσεις, οι τέσσερις πρώτες την περίοδο της Ενετοκρατίας, η πέμπτη φάση το 1671 επί Τουρκοκρατίας, η έκτη τον 19ο αι. έως το 1972, η έβδομη έως το 1974 και η όγδοη από το 1991 έως το 1995.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι δημότες Ηρακλείου και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους χώρους του ναού και το έργο της αποκατάστασής του. Παράλληλα, η δημοτική Αρχή συνεχίζει τις προσπάθειές της σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το ΥΠ.ΠΟ. για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του ναού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα