Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά αποτίμα η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δέσμευση της Κίνας να ενισχύσει την ευελιξία του γουάν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν χθες, με κοινή τους ανακοίνωση, τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για τη βελτίωση της ευελιξίας του γουάν.
Η εν λόγω δέσμευση ερμηνεύεται ως ένδειξη για ανατίμηση της ισοτιμίας του νομίσματος μεσοπρόθεσμα.
Η ΕΚΤ και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ χαιρέτισαν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για τη συνέχιση της αναμόρφωσης της ισοτιμίας του γουάν και για την ενίσχυση της ευελιξίας στη διακύμανσή του.
«Δεδομένου του σημαντικού ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, ενθαρρύνουμε τις Αρχές να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση της πραγματικής ισοτιμίας του γουάν, ώστε να δοθεί ώθηση για μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην Κίνα και στον κόσμο» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Τζον Χάντσμαν, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων.
«Αφαιρεί ένα εμπόδιο από τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ» δήλωσε.
Πάντως, προβληματισμό για την απόφαση της Κίνας να αποδεσμεύσει το γουάν από τη σταθερή ισοτιμία του με το δολάριο, εξέφρασε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε ενίσχυση αλλά σε υποχώρησή του ασιατικού νομίσματος.
Όπως τόνισε στο Reuters, ακόμη και εάν οι Κινέζοι αφήσουν το γουάν να ανατιμηθεί απότομα έναντι του δολαρίου, για το πρώτο έτος αυτή η ανατίμηση δεν θα είναι μεγαλύτερη του 3% έως 4%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα