Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ “ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ”

Σολτ Λέικ Σίτι
Δεμένος σε μια καρέκλα με κουκούλα στο κεφάλι και έχοντας έναν στόχο στο στήθος του, ο θανατοποινίτης Ρόνι Λι Γκάρντνερ, τουφεκίστηκε χθες από απόσπασμα στη Γιούτα, “εκτίοντας” τη θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί για δολοφονία που διέπραξε το 1985.
Ο 49χρονος Γκάρντνερ, βλέποντας την αίτηση μετατροπής της ποινής του σε ισόβια να απορρίπτεται, επέλεξε αυτό τον τρόπο εκτέλεσης, ασκώντας το “δικαίωμα” που έχουν οι καταδικασθέντες προ του 2004, καθώς έκτοτε η πολιτεία της Γιούτα απαγόρευσε αυτή τη μέθοδο. Είναι ο πρώτος καταδικασμένος σε θάνατο που εκτελείται από απόσπασμα στις ΗΠΑ από το 1996.
Ο Γκάρτνερ είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία ενός δικηγόρου το 1985, στη διάρκεια της δίκης του για άλλη υπόθεση δολοφονίας.
Το εκτελεστικό απόσπασμα αποτελούνταν από πέντε εθελοντές αστυνομικούς. Το όπλο ενός από τους πέντε είχε άσφαιρα πυρά. Ο Γκάρντνερ ήταν δεμένος, δεν έβλεπε και στο στήθος του είχε τοποθετηθεί ένας στόχος. Αρνήθηκε να κάνει κάποια τελευταία δήλωση και πυροβολήθηκε από το απόσπασμα, σε απόσταση 7,6 μέτρων.
Το τελευταίο του γεύμα, που έφαγε την Τρίτη, αποτελείτο από κρέας, αστακό, μηλόπιτα, παγωτό και αναψυκτικό, ενώ τις δύο ημέρες πριν την εκτέλεση επέλεξε να νηστέψει «για πνευματικούς σκοπούς», σύμφωνα με τους δικηγόρους του.
Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι ο Γκάρντνερ είχε κακοποιηθεί ως παιδί και υπέφερε από ψυχική ασθένεια πριν τους φόνους, αλλά ότι είχε αλλάξει στη φυλακή.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η εκτέλεση του Γκάρντνερ είναι άλλο μία περίσταση της «βάρβαρης, αυθαίρετης και χρεοκοπημένης πρακτικής της θανατικής ποινής».
Την ίδια ώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις “πολιτισμένες” Η.Π.Α., η εθνοσυνέλευση του Βιετνάμ, όπου ισχύει ακόμη και εφαρμόζεται η θανατική ποινή, θέσπισε τη θανατηφόρο ένεση ως τρόπο εκτέλεσης των θανατοποινιτών, αντικαθιστώντας το εκτελεστικό απόσπασμα. Την αλλαγή, η οποία θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2011, υπερψήφισε η πλειοψηφία των 433 παρόντων βουλευτών.
Οι αρχές της χώρας δεν δημοσιεύουν στατιστικά δεδομένα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 49 άτομα και ένα εξ αυτών έχει ήδη εκτελεστεί.
Το 2009, 83 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν 9, ενώ τα κακουργήματα που επισύρουν θανατική ποινή είναι συνήθως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι ανθρωποκτονίες.
Τον Φεβρουάριο, η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε το Βιετνάμ να εφαρμόσει το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, καταγγέλοντας ειδικά την εφαρμογή της για εγκλήματα που συνδέονται αορίστως με θέματα εθνικής ασφάλειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα