Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1η Διαβαλκανική Διάσκεψη
Δικηγορικών Συλλόγων
Θεσσαλονίκη
Εθνικοί και περιφερειακοί δικηγορικοί σύλλογοι από εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σύλλογοι από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα, συμμετέχουν στις τριήμερες εργασίες της 1ης Διαβαλκανικής Διάσκεψης Δικηγορικών Συλλόγων, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Η Διάσκεψη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ενώ τη διοργάνωσή της ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανώλης Λαμτζίδης, χαρακτήρισε ιστορική την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ευχή να εδραιωθεί ως θεσμός. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην παρθενική συνύπαρξη εκπροσώπων της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων με συναδέλφους τους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες της εκδήλωσης είναι οι εξής: «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η επίδρασή της στις εθνικές νομολογίες και νομοθεσίες», «Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων στα εθνικά κράτη» «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, χαιρετισμό έχει προγραμματιστεί να απευθύνει, ανάμεσα σε άλλους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, στην οποία θα αποδοθεί στη συνέχεια τιμητική διάκριση.

ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επαναλαμβανόμενες
στάσεις εργασίας
Αθήνα
Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας τις καθημερινές, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, κατηγορώντας τη διοίκηση της εταιρείας λειτουργίας για αδιαλλαξία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.
Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στην πρόθεση της εταιρείας να μην ανανεώσεις τι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 170 συναδέλφων τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Εθνικό κεφάλαιο
η βιοποικιλότητα
Αθήνα
Σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, στα πλαίσια της ανάδειξης του ζητήματος σε «εθνικό κεφάλαιο και κρίσιμη παρακαταθήκη της χώρας για το μέλλον»
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) υπογραμμίζεται ότι το νομοσχέδιο:
– συντονίζει τις διατάξεις περί προστασίας της βιοποικιλότητας με τη δασική νομοθεσία
– κρατά τα στοιχεία που ενισχύουν την προστασία ενώ προσαρμόζεται στις διεθνείς συμβάσεις και προδιαγραφές (π.χ. την κατηγοριοποίηση των προστατευομένων περιοχών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διαφύλαξη της Φύσης (International Union for Conservation of Nature www.iucn.org)- εναρμονίζοντάς τις με το ελληνικό δίκαιο
– απλοποιεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού περιοχών προστασίας
– αποσαφηνίζει τι επιτρέπεται και τι αποκλείεται από αυτούς τους σημαντικούς θύλακες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων
– έρχεται, τέλος, να συμπληρώσει κενά που αφορούν για παράδειγμα στην προστασία των μικρών υγροτόπων και στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου Natura 2000.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα