Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της ακρίβειας, παρουσίασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα έχει ο “Καλλικράτης” στην πάταξη και των δύο φαινομένων, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται ισχυρό καταναλωτικό κίνημα.
Για τεράστια ποσά που χάνονται από το παρεμπόριο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως όταν μειώνονται οι μισθοί, θα έπρεπε να μειώνονται και οι τιμές.
Το παραεμπόριο 
Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περιγράφοντας το πρόβλημα ως ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα και που αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε κοινές δράσεις των υπουργείων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης μέσω και του Καλλικράτη, ώστε να αμβλυνθεί το φαινόμενο.
Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή και η δημοτική αστυνομία έχουν θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη του παρεμπορίου  και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ προχωρούν στην επάνδρωση μικτών κλιμακίων ελέγχου παράνομων μικροπωλητών, τα οποία προέβησαν σε κατασχέσεις εμπορευμάτων, επιβολής προστίμων και απομάκρυνσης παραβατών.
Ενδεικτικά ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μόνο το προηγούμενο δίμηνο και μόνο στο Δήμο της Αθήνας συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μικτού ελέγχου τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων  και εξήγγειλε την θεσμοθέτηση κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ και είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο.
Επίσης πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο και αυτό όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό 12 κλάδων και ζήτησε  από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση της καταστροφής των κατασχεθέντων παρανόμων προϊόντων και πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος.
Στο επίκεντρο η ακρίβεια
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ακρίβεια  μετά από επερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον.
Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά, μιλώντας για την κυριαρχία των καρτέλ, τον ατελή ανταγωνισμό, την απουσία νέων επενδύσεων, τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στην αγορά τα κλειστά επαγγέλματα, τις ανειλικρινείς εκπτώσεις μέσω «δώρων» από τα σούπερ μάρκετ, την αδυναμία και υποστελέχωση των ελεγκτικών αρχών.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη, ότι η οργανωτική αδυναμία του καταναλωτικού και συνεταιριστικού κινήματος, δυσχεραίνει τα πράγματα.
 “Είστε Πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων” απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Τα καρτέλ βυσσοδομούν ενάντια στους Έλληνες καταναλωτές και ο πυρήνας της αντίληψης του ΔΝΤ, είναι η εσωτερική υποτίμηση. Δεν βλέπουμε όμως ούτε καν αυτό – μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δώσαμε τα χρυσαφικά και τα ασημικά, τώρα την επίπλωση και να δούμε ποιος θα αγοράσει τελικά το σπίτι”.
“Εμείς ήρθαμε για αλλαγές. Και ήταν το πρώτο που είπα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο – ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία”, ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και να έρθει στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα