Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Εχουμε “εκλογές” – Χωρίς να έχουμε εκλογές…
Η προχθεσινή αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, μας έβαλε για τα καλά στο επίκεντρο της ατζέντας των εκλογών που επίκεινται στη χώρα που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Η ακροδεξιά προελαύνει στην Ολλανδία, και οι φωνές που θέλουν να «καεί» η Ελλάδα ερίζουν. Εξού και η δέσμευση του Ντάισελμπλουμ πως αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει και της Ολλανδίας. Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο δόκτορας Σόιμπλε θυμήθηκε το… κοσκινάκι της Ελλάδας, με στόχο το ίδιο, γερμανικό, κοινό.
Με τελευταίο όριο την 20η Φλεβάρη, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται σκληροί και αποκαλυπτικοί. Το θέμα της Ελλάδας “πουλάει” σε όλα τα ακροατήρια. Και αυτό είναι έκδηλο.
Εάν παίρναμε ένα ευρώ ελάφρυνση χρέους κάθε φορά που αναφέρονται στη χώρα μας, σήμερα μπορεί και να μας χρώσταγαν. Και δεν εννοώ τις γερμανικές οφειλές…
********
Ασυμφωνία αχαρακτήριστων – Σημαδεμένη τράπουλα
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο. Πριν από αυτή, στα τέλη του περσινού Μαΐου, είχε ολοκληρωθεί μετά από μήνες διαβουλεύσεων η πρώτη αξιολόγηση. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν συμβεί πολλά. Υπάρχει όμως ένα περιστατικό που έχει ξεχαστεί, και σίγουρα, μπορεί να διαφωτίσει αρκετά.
Πόσοι θυμούνται, λίγο πριν εκείνη την ολοκλήρωση, τους περιβόητους διαλόγους μεταξύ των δύο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τόμσεν και Βελκουλέσκου, που είχαν διαρρεύσει μέσω του ιστότοπου Wikileaks.
Έλεγε τότε ο κύριος Τόμσεν για τα πρωτογενή πλεονάσματα:
«Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι “Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων”. Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κολλήσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό».
Η κυρία Βελκουλέσκου απάντησε τότε στον συνεργάτη της πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν θέση για το εάν πιστεύουν ή όχι τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σαν να λέμε, την προ εβδομάδας έκθεση του ΔΝΤ που υπολογίζει το χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο», την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαισιόδοξη.
Ο Τόμσεν τότε της απάντησε πως, προφανώς, θα στείλουν την αποστολή της τρόικας πίσω και η Βελκουλέσκου του ανταπάντησε πως «Ναι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε; Διότι, ακόμη και αν συμφωνήσουμε σε αυτό το πλεόνασμα 2,5%, δεν θα είμαστε ακόμα εκεί, εκτός εάν έχουν συμφωνηθεί οι στόχοι».
Τότε, ο Τόμσεν της έδωσε μια απάντηση που ανατριχιάζει με την ακρίβειά της. Της είπε πως “τότε θα σας στείλουν πίσω για να βρείτε περισσότερα σκληρά μέτρα και να προσπαθήσετε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το κάνω με τον τρόπο αυτό. Ας τα πάρουμε το 2,5% και είμαι βέβαιος ότι ορισμένα από τα κράτη μέλη θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα. Εμείς, φυσικά, θα πούμε, εγώ θα πως ότι «δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν», θα πω ότι νομίζω πως πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα σε πλεόνασμα 1,5%, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μας ωθήσουν εκτός του στόχου αυτού”.
Είχε κι άλλα ο διάλογος. Και δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος…
********
Μπέρτχολτ Μπρεχτ – Λες και ήταν χθες
Με πόσους τρόπους μπορείς να σκοτώσεις έναν άνθρωπο;
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι θανάτωσης. Μπορείς να ξεκοιλιάσεις κάποιον μ΄ ένα μαχαίρι, να στερήσεις από κάποιον το ψωμί, να μη γιατρέψεις κάποιον που είναι άρρωστος, να χώσεις κάποιον μέσα σ’ ένα άθλιο κατάλυμα, να εξουθενώσεις κάποιον βάζοντας τον να δουλεύει έως θανάτου, να ωθήσεις κάποιον στην αυτοκτονία, να οδηγήσεις κάποιον στον πόλεμο κλπ. Ελάχιστοι απ’ τους παραπάνω τρόπους απαγορεύονται στο κράτος μας».
Είναι επίσημο. Έχουμε κολλήσει σε μια χρονοδίνη. Τα χρόνια περνούν από επάνω μας, μεγαλώνουμε, γερνάμε, φεύγουμε, κι ο κόσμος μένει κολλημένος.
Στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων.
*λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα