Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ SIEMENS

Δεν διαπιστώθηκε ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις κατά τα τελευταία έτη συμβάσεις που υπογράφηκαν με τη Siemens, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή η νομική σύμβουλος του κράτους Ευγενία Βελώνη, βασιζόμενη στα στοιχεία που της απέστειλαν τα υπουργεία στα οποία απευθύνθηκε.
Η απάντησή της εδόθη και από τα υπουργεία Αμύνης και Δημόσιας Τάξης της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορούσε τον ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I και το σύστημα Patriot και συνολικώς ήταν ότι δεν διαπιστώθηκε καμία ζημία, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση ο ΟΣΕ.
Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, η μάρτυρας φέρεται να γνωστοποίησε ότι τον Ιούλιο του 2008 πήρε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών να ερευνήσει και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στην υπόθεση Siemens. Στις 3 Απριλίου 2009 απεστάλη σε όλα τα υπουργεία ερώτημα να αποσταλούν στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με σκοπό την παράσταση πολιτικής αγωγής λόγω ηθικής βλάβης, με ρητή επιφύλαξη για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ποσού για την ηθική βλάβη, όσο και για την υλική του ζημία. Όμως, σημείωσε η κα Βελώνη ουδείς έκανε λόγο για ζημία, υπογραμμίζοντας ότι εκ της φύσεώς του το ΝΣΚ, δεν μπορεί ούτε αυτεπαγγέλτως να κινηθεί -δηλαδή χωρίς υπουργική εντολή- αλλά και να βασιστεί αποκλειστικά στις απαντήσεις που θα του αποσταλούν. Μπορεί ωστόσο, αν κρίνει να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης.
Τον Απρίλιο 2009 και χωρίς να υπάρχει πλήρης γνώση της δικογραφίας, δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις δωροδοκίας και για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, με σκοπό την πρόσβαση του Δημοσίου στην ανάκριση και τη βοήθεια στη διερεύνηση των αδικημάτων προς ανακάλυψη της ζημίας του Δημοσίου. Το συμβολικό ποσό που ζητείται ως ηθική βλάβη του δημοσίου είναι 500.000 ευρώ.
Η μάρτυρας ανέφερε ότι για το σύστημα C4I οι υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι ύστερα από τις τροποποιητικές συμβάσεις που έγιναν στην πορεία μετά το 2004, το Δημόσιο εξοικονόμησε 23 εκ. ευρώ, εξ ου και το πρωτόκολλο ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής τον Νοέμβριο 2008.
Από βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επισημάνθηκε ότι αν και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης του Χριστοφοράκου έχουν εκδοθεί για το αδίκημα της απάτης κατά του Δημοσίου, μέχρι σήμερα δεν έχει δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής για απάτη εκ μέρους της Siemens.
Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν είναι στον θεσμικό ρόλο του ΝΣΚ η διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε η εξέταση του βάσιμου ή όχι των απαντήσεων που έλαβε από τα υπουργεία για την ομαλή εξέλιξη των συμβάσεων. Πάντως λόγω της 20ετούς παραγραφής των απαιτήσεων το ΝΣΚ έχει απευθυνθεί εκ νέου στα υπουργεία για νεώτερα στοιχεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα