Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Θεσσαλονίκη
Την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση με φορείς της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της έναρξης της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Η υπουργός ζήτησε από τους βορειοελλαδίτες εξαγωγείς τις προτάσεις τους για κίνητρα για εξαγωγική δραστηριότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Στη διάρκεια της συνάντησης η κα Κατσέλη ζήτησε επίσης και τις προτάσεις του συνδέσμου για δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας, για την εξειδίκευση των προγραμμάτων του υπουργείου, σε τομεακό (ΕΠΑΝ ΙΙ) και περιφερειακό επίπεδο.
Η υπουργός προανήγγειλε την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και τη διασύνδεσή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και τα επιμέρους εθνικά των άλλων χωρών – μελών. Μεταξύ άλλων, η κα Κατσέλη αναγνώρισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, τον κατακερματισμό των φορέων που ασχολούνται με την εξωστρέφεια, την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, τη μη διασύνδεση του εσωτερικού εμπορίου με τις εξαγωγές, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και τη μη στοχευμένη και αναποτελεσματική προώθηση στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε και την ανάγκη αναδιάρθρωσης της παραγωγής με τη χρήση αναπτυξιακών εργαλείων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Βασίλης Θωμαΐδης, κατέθεσε στην υπουργό πρόταση για ένα νέο καινοτόμο Σύστημα Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας, που θα οδηγήσει σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
Κύρια σημεία του συστήματος αυτού, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας νέας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, η βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, η παρακολούθηση, η εποπτεία και η αξιοποίηση των φορέων εξωστρέφειας και η εξοικονόμηση κόστους, μέσω της αποφυγής επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων, της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
Ο κ. Θωμαΐδης χαιρέτισε τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι «ο κρίσιμος πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, είναι η προώθηση των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών».
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ζήτησε από την υπουργό την άμεση έναρξη της απαραίτητης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, ενώ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη της περιφέρειας για την έμπρακτη υποστήριξη της ανάπτυξής της και της στενής συνεργασίας με το ΥΠΟΙΑΝ, γεγονός που όπως σημείωσε, «κάνουν επιτακτική και δραματικά επίκαιρη την παρουσία και την λειτουργία του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη».

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, η υπουργός άκουσε τα επιμέρους αιτήματα και ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις για την ικανοποίησή τους.
Την παρέμβαση της υπουργού, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών όρων του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ζήτησε από την κα Κατσέλη ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος. Όπως διευκρίνισε, τελευταίως, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν χρήση του εν λόγω άρθρου. Μεταξύ άλλων, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και τη σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων, η υπουργός τόνισε ότι εξετάζεται πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων να εκδίδονται με την υποβολή, από την επιχείρηση, υπεύθυνης δήλωσης ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και σε επόμενο στάδιο να ακολουθεί έλεγχος.
Από την πλευρά του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε αίτημα για μεσολάβηση της υπουργού, ώστε να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Steel, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει “κολλήσει”, καθώς ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της η κατά 30,8% μέτοχος της εταιρείας, Τράπεζα Πειραιώς.
Στις συναντήσεις της υπουργού με τους φορείς συμμετείχαν ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο γ.γ. Στέφανος Κομνηνός και η ειδική γραμματέας, Μαρία Παπαγεωργίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα