Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Πεκίνο
Ανυποχώρητη παραμένει η Κίνα αναφορικά με την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, αλλά και με την ενδεχόμενη επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο. Το Πεκίνο επανέλαβε χθες “τη σταθερή και ξεκάθαρη” αντίθεσή του στην επίσκεψη του Θιβετιανού ηγέτη στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
“Ήδη το Πεκίνο έχει κάνει σαφή στην Ουάσιγκτον την αντίθεσή του σχετικά με την προβλεπόμενη προσεχή επίσκεψη στις ΗΠΑ του εξόριστου πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοξού, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή.
“Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά στην επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στις ΗΠΑ και αντιτίθεται επίσης στις επαφές μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ με τον Δαλάι Λάμα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. “Κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα τον Νοέμβριο στην Κίνα, οι κινεζικές αρχές αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό”, μετέδωσε επίσης το πρακτορείο Νέα Κίνα.
“Ζητάμε από τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τη μεγάλη ευαισθησία θεμάτων που σχετίζονται με το Θιβέτ, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη θέση και τις ανησυχίες της Κίνας και να μην επιτρέψουν την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα και φυσικά να μην οργανώσουν καμία συνάντησή του με την ηγεσία των ΗΠΑ ώστε να μην αμαυρωθούν οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι ο Δαλάι Λάμα θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψή του αυτό τον μήνα στις ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.
Για το ζήτημα της συμφωνίας πώλησης στην Ταϊβάν, πολεμικού εξοπλισμού αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί, δήλωσε ότι πρόκειται για “προφανή παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των εθνών” και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. “Φυσικά η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο” ανέφερε ο Γιάνγκ Γιετσί, στην ομιλία του για την έναρξη της 46ης Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα