Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντιδράσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτιμούν ότι μια διάσωση της Ελλάδας, πειστική έναντι των αγορών, θα κόστιζε 20 έως 25 δισ. δολάρια ανέφερε χθες η εφημερίδα Le Monde χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, όπως σημειώνει το Reuters, ότι ενώ ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χ. Αλμούνια είναι αντίθετος στην ιδέα να υπάρξει βοήθεια από το ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ το θεωρεί “ταπείνωση”, κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θέλουν να το κρατήσουν ως εναλλακτική λύση καθώς υπάρχει ευρύτερη ανησυχία για το αύριο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος-Καν είπε προχθές ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα εάν αυτό ζητηθεί.
Η Le Monde ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ιδέα της βοήθειας από το ΔΝΤ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
“Οι εμπειρογνώμονες από το ΔΝΤ, εκτιμούν ότι κάποιος θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι 20 έως 25 δισ. δολάρια για να διαβεβαιώσει τις αγορές για την αξιοπιστία της διάσωσης της Ελλάδας”, ανέφερε η εφημερίδα.
Στη συνέχεια επικαλείται εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ που δεν κατονομάζεται: “Πραγματικά δεν βλέπουμε το Παρίσι να παγώνει έως 3 δισ. δολάρια για να προστρέξει στη διάσωση της Αθήνας. Και το Βερολίνο θα είχε ανάλογα προβλήματα”.

Goldman Sachs:
Πιο κοντά η διάσωση
Οικονομική βοήθεια, η οποία δεν θα προέρχεται από τις αγορές (δηλαδή θα προέλθει από κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς), βλέπει για την Ελλάδα Goldman Sachs, στην εβδομαδιαία αναφορά της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η βοήθεια αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και πριν τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται μέσω των αγορών.
Ενδιαφέρον είναι το σημείο στο οποίο λέει ότι ενδεχόμενη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης, το οποίο αναφέρει ότι «όταν ένα κράτος – μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, με πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης».
Ο αμερικανικός οίκος (που έχει κυρίαρχη θέση στις διεθνείς αγορές ομολόγων) εκτιμά ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για ανάμειξη του ΔΝΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα