Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

Νταβός
“Δεν υπάρχει πιθανότητα” η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, τόνισε χθες από το Νταβός ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενος στα κινδυνολογικά σενάρια περί «εξόδου» της Ελλάδας από τη ζώνη λόγω του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει σχέδιο Β? για να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε, σε μία προσπάθεια να πείσει τις αγορές πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το υψηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη.
«Δεν υπάρχει θέμα διάσωσης. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Στην ευρωζώνη, η χρεοκοπία δεν υφίσταται, επειδή με ένα ενιαίο νόμισμα η πιθανότητα να βρεις χρηματοδότηση στο δικό σου νόμισμα είναι αρκετά μεγαλύτερη» σημείωσε.
«Δεν έχουμε σχέδιο Β?. Στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο Α’» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι «τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».
Ο κ. Αλμούνια απέρριψε ως «συναισθηματικά» τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι η ευρωζώνη αναζητεί τρόπους για τη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας.
Οι Financial Times γράφουν χθες ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα θα δεχθεί οικονομική στήριξη από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και από την Κομισιόν, αλλά όχι από το ΔΝΤ.
«Χθες, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα ή να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία της ευρωζώνης, την ίδια ώρα που Γαλλία και Γερμανία θέλησαν να υποβαθμίσουν πληροφορίες που τις ήθελαν να έχουν ήδη διαμιορφώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα», σύμφωνα με το άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη δείχνει ότι θα προχωρήσει σε υποστήριξη της Ελλάδας ως τελευταίο ενδεχόμενο».
Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, χθες, αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν έντονες ανησυχίες για τη συνοχή της ζώνης, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες (σ.σ. όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία).
Ο κ. Αλμούνια είπε ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών – μελών. «Είναι ένα συνηθισμένο αναλυτικό έγγραφο, που συντάσσεται κάθε μήνα» είπε.
Επίσης, σε δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, αναφέρεται ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ως τον Ιούνιο.

Η Ελλάδα είναι υπόθεση της ευρωζώνης
Η διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι υποχρέωση της ευρωζώνης και όχι του συνόλου της ΕΕ, τόνισε από το Νταβός ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, σύμφωνα με τους Financial Times. 
Ο Βρετανός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, λέγοντας: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να γλιτώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Η ευρωζώνη έχει την κύρια ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβαίνει. Εμείς δεν μπλεκόμαστε σε αυτή».
Ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποδυναμώσει το ευρώ, σύμφωνα με τον πρώην κορυφαίο οικονομολόγο της ΕΚΤ και νυν οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης, Ότμαρ Ίσινγκ.
Σε άρθρο του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υπογραμμίζει ότι κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για να διαχειριστεί τα χρέη της. «Τίποτε δεν θα έπληξε περισσότερο το ευρώ αλλά και την υπόληψη της ευρωζώνης ως μία νομισματική ένωση από την κατάρρευση μίας βασικής αρχής. Εάν πέσει το ‘οχυρό’ της μη παρέμβασης τότε όλα θα καταρρεύσουν. Η ελληνική ασθένεια θα εξαπλωθεί» τόνισε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα