Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Γράφει ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ*
Δεν θα πρωτοτυπήσω, γράφοντας ότι η δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) έρχεται να καλύψει ένα δεδομένο, μέχρι σήμερα, κενό στον τομέα της επιμόρφωσης – επανακατάρτισης των δημοσιογράφων της περιφέρειας και των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Υπό αυτή την έννοια η λειτουργία του Ινστιτούτου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα -αρκεί να το επιδιώξουν σθεναρά, βέβαια, και οι ιδιοκτήτες των Μέσων- για καλύτερη ενημέρωση, άρα κι ένα πολύ μικρό, αλλά σημαντικό, βήμα για καλύτερη δημοκρατία. Διότι η ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών -που έχει άμεση σχέση με την εγκυρότητα, την ορθή αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, κ.λπ.- καταδεικνύει πολλά.
Πέραν, όμως, του προφανούς υπάρχει κι ένα, ακόμη, θέμα που προκύπτει από τη δημιουργία και λειτουργία, πλέον, του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. Αυτό της σημαντικής προβολής στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό της πόλης και του Νομού των Χανίων. Διαβάζω στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ότι στους στόχους είναι, μεταξύ άλλων, και οι συγκριτικές έρευνες μεταξύ διαφορετικών χωρών και τα διακρατικά κοινά σχέδια έρευνας. Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται, στις άμεσες προτεραιότητες του ΙΕΤ είναι και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου συνεργαζόμενων φορέων οι οποίοι θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στον τομέα της έρευνας και της μελέτης.
Είναι, κατά συνέπεια, αυτονόητο ότι το Ινστιτούτο θα πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά απ’ όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς και από την τοπική κοινωνία, καθώς η λειτουργία του, η ανάπτυξή του, η δικτύωσή του και η συνεργασία του με πανεπιστήμια και οργανισμούς και η γιγάντωσή του, μελλοντικά, μόνο καλά έχει να επιφέρει στον Νομό Χανίων.
Και κάτι τελευταίο. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου αποτελεί το επιστέγασμα μιας υπερβατικής προσπάθειας που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», κ. Γιάννης Γαρεδάκης. Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στον πρωτεργάτη της προσπάθειας, σε όλους τους συνεργάτες του, καθώς και στον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, για το γεγονός ότι κατάφεραν, παρά τα επιμέρους προβλήματα, να κάνουν το όραμα πραγματικότητα.

* Δήμαρχος Καντάνου,
πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα