Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία ορόσημο
για τα πυρηνικά
Μόσχα
Τη σχεδόν σίγουρη επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τα Ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι “κατά 95%” οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συνθήκη ορόσημο.
“Ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις πηγαίνει καλά, το 95% των νέων θεμάτων των συνθηκών έχει συμφωνηθεί” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από την πόλη Σόσι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.
Η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ Ναταλία Τιμάκοβα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ είχαν αποκαλύψει πέρυσι τα σχέδια τους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της “Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων” της γνωστής START και να μειώσουν τα οπλοστάσια και των δύο μεγάλων πυρηνικών υπερδυνάμεων.
Οι διαπραγματευτές δεν είχαν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι την 5η Δεκεμβρίου που έληγε η ισχύς της συμφωνίας START I και οι επίσημες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν είχαν επαναληφθεί μετά τις διακοπές για την εορταστική περίοδο.
Κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης είχε άφησε να εννοηθεί νωρίτερα, στις αρχές του μήνα, ότι οι συνομιλίες θα επαναλαμβάνονταν στις 25 Ιανουαρίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει την επίτευξη μιας συμφωνίας αμέσως μόλις ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβουλευτικά σώματα και των δύο χωρών.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Για συνεργασία με τη Μαφία
Ρώμη
Ο Σαλβατόρε Κουφάρο, πρώην κυβερνήτης της Σικελίας, καταδικάστηκε από Ιταλικό εφετείο σε κάθειρξη επτά ετών για συνεργασία με την Ιταλική Μαφία. Το εφετείο επικύρωσε πρωτόδικη καταδίκη του 2008 και πρόσθεσε δυο επιπλέον έτη φυλάκισης στην ποινή του Κουφάρο.
Ο πρώην κυβερνήτης της Ιταλίας, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τον θώκο του μετά την πρώτη του καταδίκη, κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι βοηθούσε ανθρώπους συνδεδεμένους με το οργανωμένο έγκλημα και έδινε στη Μαφία εμπιστευτική πληροφόρηση σχετικά με έρευνες και επιχειρήσεις των Ιταλικών αρχών εναντίον της.
Το εφετείο τον καταδίκασε και για την ακόμη βαρύτερη κατηγορία της βοήθειας προς τη Μαφία, από την οποία είχε απαλλαγεί πρωτόδικα.
Ο Κουφάρο διαψεύδει όλες τις εις βάρος του κατηγορίες και δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι ανήκε σε μια ομάδα που βοηθούσε έμμεσα την Κόζα Νόστρα διαρρέοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.
Ο πρώην κυβερνήτης, είναι μέλος του μικρού κεντρώου κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (Cristiani Democratici Uniti, CDU), το οποίο δεν είναι σήμερα στον συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά αποτελούσε μέρος προηγούμενων κυβερνήσεών του.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Αναβολή των εκλογών στο Αφγανιστάν

Καμπούλ
Οι πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν και η ελλιπής χρηματοδότηση οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναβολή των εκλογών για τα μέλη του Αφγανικού κοινοβουλίο κατά τέσσερις μήνες. Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Μαϊου αλλά νέα ημερομηνία ορίστηκε η 18η Σεπτεβρίου.
Ξένοι διπλωμάτες, ελπίζουν ότι η αναβολή θα δώσει χρόνο στον πρόεδρο Καρζάι να εξασφαλίσει καθαρές εκλογές, αποτρέποντας τα φαινόμενα νοθείας που είχαν παρατηρηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2009. Οι αρχές της χώρας, ελπίζουν ότι οι παραδοσιακά εντατικές θερινές επιχειρήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, θα περιοσρίσουν τη δράση των ανταρτών, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερο πλαίσιο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Η προεκλογική περίοδος διεξάγεται σε κλίμα έντασης καθώς κατηγορίες εκτοξεύονται εναντίον του επικεφαλή της εκλογικής επιτροπής Αζίζ Λουντίν, ο οποίος θεωρείται πως μεροληπτεί υπέρ του προέδρου Καρζάϊ. Η θητεία του Λουντίν έληξε προχθές και ο Αφγανός πρόεδρος είναι πλέον υποχρεομένος να τον απομακρύνει.

Το 2009, οι προεδρικές εκλογές του 2009 κατέληξαν σχεδόν σε φιάσκο, παρά τις ελπίδες του ΝΑΤΟ πως θα αποδείκνυαν την ικανότητα του Αφγανιστάν να διενεργήσει αξιόπιστες και ασφαλείς εκλογές χωρίς τη βοήθεια της Δύσης. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που επέβλεπε τη διαδικασία ακύρωσε το ένα τρίτο των ψήφων στον πρόεδρο Καρζάι ως προϊόν νοθείας. Τα προβλήματα, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και νοθείας, εντοπίζονται κυρίως στις νότιες επαρχίες της χώρας. Η ακύρωση των ψήφων από την επιτροπή του ΟΗΕ είχε αναγκάσει τους δύο υποψηφίους για την προεδρία να προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο, κάτι που τελικά δεν έγινε μετά την απόφαση του δεύτερου υποψηφίου να αποσυρθεί από τη διαδικασία. Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές μπορεί να αποδειχθούν στοίχημα για την Καμπούλ, δείχνοντας το κατά πόσο οι Αφγανοί υποστηρίζουν τους κοιβουλευτικούς θεσμούς.

Εντόπισαν
150 πτώματα
στη Νιγηρία

Αμπούτζα
Λίγες ημέρες μετά τις βίαιες θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, ακόμα 150 πτώματα βρέθηκαν κρυμμένα κοντά στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας. Όπως ανέφερε προχθές η ανταποκρίτρια του BBC, oι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν μέσα σε πηγάδια και λάκκους στο χωριό Κούρου Καράμα, περίπου 30 χλμ από το Τζος. Τουλάχιστον 300 άτομα πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στις θρησκευτικές συγκρούσεις, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος. Ο επικεφαλής του χωριού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αγνοούνται ακόμα 60 άτομα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επενέβη στην περιοχή ο νιγηριανός στρατός, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας που πλέον έχει αρθεί μερικώς.

Ηρωίνη νοθευμένη με άνθρακα κυκλοφορεί στην Ε.Ε.

Εδιμβούργο
Έκκληση προς τους χρήστες ναρκωτικών να σταματήσουν να παίρνουν ηρωίνη απευθύνουν ειδικοί, μετά την ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών σύμφωνα με την οποία οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της μόλυνσής του από άνθρακα από τη χρήση νοθευμένης ηρωίνης. Οι αρχές θεωρούν πως μια μεγάλη παρτίδα ηρωίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με ένα αρκετά διαδεδομένο βακτήριο άνθρακα, οι σπόροι του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικό όπλο. “Θα καλούσα όλους τους χρήστες ναρκωτικών να σταματήσουν τη χρήση ηρωίνης αμέσως και να έλθουν σε επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας για να τους στηρίξουν”, τόνισε ο Κόλιν Ράμσεϊ, επιδημιολόγος στη Σκοτία, σε ανακοίνωσή του. Συνολικά 15 χρήστες ηρωίνης στη Σκοτία βρέθηκε ότι είχαν μολυνθεί από άνθρακα από τον Δεκέμβριο. Οι επτά εξέπνευσαν. Το όγδοο θύμα ήταν ένας άνδρας 42 ετών στη Γερμανία ο οποίος απεβίωσε εξ αιτίας μόλυνσης από άνθρακα μετά από χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές. Τα περιστατικά μόλυνσης ανθρώπου από άνθρακα είναι σπάνια ενώ είναι συχνότερα στα άγρια και οικόσιτα ζώα στην Ασία, στην Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα