Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ FITCH
«Πρόκληση» η εξάρτηση
τραπεζών από τη ρευστότητα

Αθήνα
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για άντληση ρευστότητας, θα καταστεί δυσχερέστερη όταν η ΕΚΤ αποσύρει τα μέτρα στήριξης και πιθανώς επιστρέψει στους προηγούμενους κανόνες περί εξασφαλίσεων, εκτιμά η Fitch. «Οι ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα αυτές με μεγαλύτερη εξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να το υποκαταστήσουν αυτό με πιο παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης, όπως οι καταθέσεις, οι εκδόσεις χρέους ή τα διατραπεζικά repos, και να βελτιώσουν την συνολική τους ρευστότητα», είπε η διευθύντρια της Fitch Financial Institutions, Κριστίνα Τορέλα. «Η αδυναμία να το κάνουν αυτό θα μπορούσε να προσθέσει πτωτικές πιέσεις [σ.σ. υποβάθμιση] στην αξιολόγησή τους πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η επιδείνωση της ποιότητας των κεφαλαίων και η μείωση της κερδοφορίας» πρόσθεσε. «Το θετικό είναι ότι οι συστημικά σημαντικές τράπεζες επωφελούνται από την υγιή ανάπτυξη των αλυσίδων λιανικής -τις οποίες υποστηρίζει η σχετικά μεγάλη βάση καταθέσεων- καθώς και η ικανότητα πρόσβασης στις αγορές χονδρικής, σε μια περίοδο που το χρέος των ελληνικών τραπεζών επανέρχεται σε ιστορικά επίπεδα» συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοινοπραξία για αξιοποίηση
της περιουσίας των Ταμείων

Αθήνα
«Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την συνεργασία των Ταμείων με μορφή κοινοπραξίας, ώστε να μπορέσουν αποτελεσματικότερα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στη διαδικασία συνδιαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων, «χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια ενός εκάστου».
«Πιστεύουμε πως τα Ταμεία, από κοινού μπορούν να δημιουργήσουν και τις υπηρεσίες και τις υποδομές και να έχουν και τους απαραίτητους συμβούλους, προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ακινήτων και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών στέγασης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση, πως με την αξιοποίηση των ακινήτων, όσο καλή κι αν είναι, θα λύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Οφείλουμε όμως να σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο εργαζόμενος στα Ταμεία» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως «είναι τραγικό, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν τη δεινή κατάσταση του Ασφαλιστικού μας συστήματος, να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων που διαχρονικά απαξιώνονται και στην κυριολεξία δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον σκοπό των Ασφαλιστικών Οργανισμών».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤτΕ
Στο 12,8% του ΑΕΠ
το ταμειακό έλλειμμα

Αθήνα
Στα 30,844 δισ. ευρώ ή 12,8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του 2009, από 17,1 δις ή 7,2% του ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25,318 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σκαρφάλωσε στα 7,304 δισ. ευρώ (σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος του ΠΔΕ).
Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το 2009 επρόκειτο να εισπραχθούν από την ΕΕ 3,5 δισ. ευρώ ως κοινοτική συμμετοχή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά τελικά απορροφήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί τη διεύρυνση του ελλείμματος του ΠΔΕ και του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι συνήθως το ταμειακό έλλειμμα (εισροές και εκροές σε πραγματικό χρόνο) είναι υψηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπολογίζεται η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» (πλεονάσματα) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλές φορές, η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» υπόκειται στους… κανόνες της «δημιουργικής» λογιστικής, δηλαδή ένα κράτος μειώνει το πραγματικό έλλειμμα υπολογίζοντας ανύπαρκτα ή μικρότερα απ’ ότι αναφέρονται πλεονάσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στη διαφορετική αποτύπωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και καταβολής 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκομείων που πληρώθηκαν το 2009 και συμπεριλήφθηκαν στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα εγγράφονται με την παράδοση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων εγγράφονται όταν δημιουργήθηκε η υποχρέωση.
Όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική, ταμειακή και εθνικολογιστική βάση είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αλλά όχι με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικό αριθμό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επιπλέον, τα ταμειακά στοιχεία καταγράφουν το σύνολο των ταμειακών ροών εντός του έτους, ενώ τα εθνικολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95), καταρτίζονται με βάση το χρόνο γένεσης της υποχρέωσης ή δημιουργίας της απαίτησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταβολής ή είσπραξης του σχετικού ποσού.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΔΝΤ
Δεν αναμένουμε αίτημα
από την Ελλάδα για βοήθεια

Αθήνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναμένει κάποιο αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα, αλλά θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στη χώρα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως είπε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, διαψεύδοντας τα κινδυνολογικά σενάρια που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον είπε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες του, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την παροχή τεχνικής βοήθειας «για το πως οι αρχές μπορούν να εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας».
» Αυτό δεν αφορά οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ. Δεν αναμένουμε αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα» τόνισε.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις φήμες ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μην αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Αυξήθηκαν οι τιμές υλικών
κατασκευής νέων κτιρίων
Αύξηση 1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικής κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2008, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2008 προς το 2007. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο γενικός δείκτης σημείωσε το 2009 σε μέσα επίπεδα, μείωση 0,7% σε σύγκριση με το 2008, έναντι αύξησης 6,4% που είχε καταγραφεί κατά τη σύγκριση του 2008 προς 2007. Σύμφωνα εξάλλου, με την ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων και κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σημείωσε το δ’ τρίμηνο του 2009 μείωση 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη δ’ τριμήνου του 2008, έναντι αυξήσεων 4,5% και 1,8% που είχαν σημειωθεί αντίστοιχα, κατά τις συγκρίσεις των δεικτών του 2008 προς το 2007 και του 2007 προς το 2006.
Νομοσχέδιο για τη δημιουργία
Ταμείου Αναχρηματοδότησης
Μέχρι τα μέσα του 2010 θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ταμείου αναχρηματοδότησης (Ηellenic Development Fund), που θα στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και οι δράσεις του οποίου θα χρηματοδοτούνται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών. Όπως ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, το Ταμείο Αναχρηματοδότησης έχει ήδη ενσωματωθεί στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στόχος είναι, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να λειτουργήσει για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα εστιάζονται σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής.

Κοινοπρακτική έκδοση
ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ
Την πώληση ομολόγων, αξίας 3-5 δισ. ευρώ και διάρκειας 5-10 ετών, προγραμματίζει στο «άμεσο μέλλον» το Ελληνικό Δημόσιο, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια για την πώληση ομολόγων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement).
Οι τράπεζες που θα αναλάβουν την έκδοση του ομολόγου είναι οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank. «Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί και θα τιμολογηθεί στο προσεχές μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές», είπε ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.
Η έκδοση θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, όπως διευκρίνισε και θα είναι κοινοπρακτική. Μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων είναι πιθανή εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.

Μείωση του τουρισμού
στην Ιταλία
Ο τουρισμός στην Ιταλία μειώθηκε κατά 3,8% το 2009, προκαλώντας την απώλεια περίπου 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ και 75.000 θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα και σε συγγενείς τομείς, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο ξενοδόχων Federalberghi.
“Ο ιταλικός τουρισμός έχασε το 2009 συνολικά περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, απομάκρυνε από την αγορά εργασίας περίπου 75.000 ανθρώπους και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το 2010 με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Είναι στοιχεία που δεν επιτρέπουν να δείχνουμε αισιοδοξία”, δηλώνει ο πρόεδρος του Federalberghi Μπερνάμπο Μπόκα σε ανακοίνωση, στην οποία παρουσιάζεται έρευνα του συνδικάτου.

ΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΥΕ
Στο 2003 «επέστρεψε» η βιομηχανία
Στα επίπεδα του έτους 2003 κινείται πλέον η ελληνική βιομηχανία, όσον αφορά τον όγκο της παραγωγής της, καθώς η «βουτιά» που κατεγράφη στη βιομηχανική παραγωγή το 2009 την περιόρισε σε επίπεδα τα οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερα εκείνων του έτους 2005. Οπως προκύπτει από επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη της παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2009, η υστέρηση σε σχέση με το 2005, έτος βάσης για τον υπολογισμό των μεταβολών, ανέρχεται σε 11%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της παραγωγής το 2009 περιορίστηκε στις 89 μονάδες έναντι 100 μονάδων το 2005, δηλαδή σε επίπεδα που παραπέμπουν στο έτος 2003, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ο δείκτης βρισκόταν σταθερά πάνω από τις 100 μονάδες.
Εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της παραγωγής που σημειώθηκε το περασμένο έτος σε όλους σχεδόν τους κλάδους, μόνο τέσσερις από τους 24 κλάδους κατόρθωσαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα υψηλότερα, έστω οριακά, από τα αντίστοιχα του 2005. Οι κλάδοι αυτοί είναι η βιομηχανία τροφίμων (1,9% υψηλότερα από το 2005), η βιομηχανία ποτών (+4,7%), η βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου (+5,2%) και η βιομηχανία φαρμάκων και συναφών προϊόντων (+43,9%), η οποία αποτελεί τον μοναδικό κλάδο που συνεχίζει να κινείται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, καθώς διευρύνει ολοένα και περισσότερο την εξαγωγική του δραστηριότητα.
Μειωμένη, σε σχέση με το 2005, ήταν κατά το 2009 η παραγωγή όλων των άλλων κλάδων: του καπνού (-9,4%), των κλωστοϋφαντουργικών υλών (-46,7 %), των ειδών ένδυσης (-36,1%), των ειδών υπόδησης (-17,9%), της ξυλείας (-41,9%), των χαρτικών (-3,1%), των εκτυπώσεων (-11,9%), των χημικών (-12,5%), των πλαστικών (-6,5%), των μη μεταλλικών ορυκτών (-28,4%), των βασικών μετάλλων (-16,3%), των μεταλλικών προϊόντων (-17,7%), των Η/Υ και των άλλων ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (-70,7%), του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-15,2%), των μηχανημάτων (-29%), των οχημάτων (-38,4%), του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (-13,5%), των επίπλων (-24,1%) και των λοιπών προϊόντων (-30,5%).
Επίσης, η δραστηριότητα επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων ήταν κατά 20% μειωμένη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Eντονη νευρικότητα

Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίσθηκε από έντονη νευρικότητα, με μοχλό την άνοδο της μετοχής της Εθνικής .
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.033,76 μονάδες έναντι 2.013,90 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 19,86 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,99%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 5,17%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 7,39%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.030,02 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,66 %, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.374,66 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,71%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 383,47 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.328,33 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,32%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.726,48 μονάδες, με άνοδο 1,35%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+4,53%), της Ελλάκτωρ (+4,21%), της MIG(+4,19%) και του ΟΠΑΠ (+2,61%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες 2,97% και 1,73% αντιστοίχως, σημείωσαν οι μετοχές της Βιοχάλκο και του ΟΤΕ.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ελφίκο(κο) +11,96%, Λανακάμ(κο) +10,00%, Paperpack-Τσουκαρίδης +9,52%, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων +8,43% και Αττικές Εκδόσεις +8,24%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εμπορικός Δεσμός (κο) -18,18%, Compucon -11,11%, Ατλάντικ -9,23%, Παϊρης Πλαστικών -9,09% και Εκδόσεις Λυμπέρη -8,89%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 221,158 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική Τράπεζα με 4.668.845 τεμάχια, Alapis με 4.248.595, Marfin Popular Bank με 3.675.945 και Κύπρου με 2.569.820 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 75,176 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 21,444, Alpha Bank με 17,342 και Eurobank με 15,973 εκατ. ευρώ.    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 77,807 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα