Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία που ορίζει την ελεύθερη λειτουργία των καμερών και τη δημιουργία τράπεζας DNA, κατέθεσαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως ώστε οι κάμερες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας να καταγράφουν οτιδήποτε συμβαίνει στην εμβέλειά τους.
Βάσει της τροπολογίας, το υλικό θα κρατείται για επτά ημέρες και στη συνέχεια θα καταστρέφεται παρουσία εισαγγελέα.
Στην τροπολογία γίνεται αναφορά στην κοινοτική Οδηγία περί Προσωπικών Δεδομένων, αλλά υπογραμμίζεται πως όταν συντρέχουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους, την άμυνα και τη δημόσια ασφάλεια, τότε η κοινοτική Οδηγία παρέχει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εξαιρούν από το πεδίο εφαρμογής της τα θέματα αυτά.
Οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν πως «τελευταία παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα των εγκλημάτων βίας, π.χ. εγκλήματα κατά ζωής, ληστείες, αρπαγές προσώπων, φθορές, που λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε κεντρικές οδούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες και η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος του αιφνιδιασμού από τους κακοποιούς καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την αποτελεσματική αντίδραση των διωκτικών αρχών».
Όσον αφορά στην τράπεζα DNA, η τροπολογία προβλέπει την υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού για κάθε πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος που επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Η τράπεζα DNA θα δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, αν η ανάλυση του DΝΑ αποβεί αρνητική το γενετικό υλικό και τα γενετικά αποτυπώματα καταστρέφονται αμέσως, ενώ αν η ανάλυση αποβεί θετική το μεν γενετικό υλικό καταστρέφεται αμέσως, τα δε γενετικά αποτυπώματα του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η πράξη τηρούνται στο ειδικό αρχείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα