Μουσείο Τυπογραφείας

Αποφυλακίζεται η κόρη του Χρ. Καραβέλα

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Αθήνα
Aντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της 25χρονης κόρης του φυγόδικου καταζητούμενου, στην υπόθεση της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, με περιοριστικούς όρους, διατάσσει με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Σύμφωνα με το βούλευμα (αριθμός 2162/09) η 25χρονη κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνέργεια σε δωροδοκία, πρέπει να αποφυλακιστεί και να της επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.
Το βούλευμα αναφέρει ότι η κατηγορούμενη δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να διευκολύνει τη φυγή της, επέστρεψε από το εξωτερικό, όπου βρισκόταν, για να απολογηθεί και δεν έχει εγκληματική ροπή.
Ονόματα πολιτικών φέρεται να έδωσε ο Μ. Χριστοφοράκος
Στο μεταξύ, τους αποδέκτες του «μαύρου» χρήματος της Siemens φέρεται να αποκάλυψε στις καταθέσεις του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας Το Βήμα, που δεν κατονομάζεται, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα «ήδη κατά την πρώτη του κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη, ονομάτισε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και δεκάδες πολιτικούς», ενώ στις επόμενες δύο καταθέσεις του «αναφέρθηκε σε ποσά και στα συγκεκριμένα περιστατικά της παράδοσης στους δωρολήπτες».
Ωστόσο, η κατάθεση αυτή δεν φαίνεται να εντυπωσίασε την εισαγγελέα, καθώς ενδιαφέρεται να ακούσει ονόματα Γερμανών μάνατζερ και όχι Ελλήνων.
Τη δυσαρέσκεια της Γερμανίδας εισαγγελέως προκαλεί και το υπεροπτικό ύφος του ανακρινόμενου. «Ο Χριστοφοράκος επιχειρεί να της επιβάλει τους όρους του, χωρίς να της προσφέρει ισότιμο αντάλλαγμα» προσθέτει η πηγή της εφημερίδας. «Ξεχνά, όμως, ότι το πάνω χέρι το έχει η εισαγγελέας και αυτή φροντίζει να του το υπενθυμίζει συνεχώς».
Τα παραπάνω επιβραδύνουν -χωρίς να βάζουν βέβαια οριστικό φρένο- τον στόχο του κ. Χριστοφοράκου να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία, ώστε να αποφύγει τις δίκες για τα ίδια αδικήματα στην Ελλάδα. Αυτό εξηγεί και την πρόσφατη αναδίπλωση του συνηγόρου του Στέφαν Κουρσάβε στο θέμα της διάρκειας μιας τέτοιας δικαστικής διαδικασίας στο Μόναχο. Ενώ την περασμένη εβδομάδα την υπολόγιζε σε περίπου οκτώ ημέρες, τώρα μιλά για τέσσερις ως έξι εβδομάδες.
Η μετάθεση αυτή μπορεί όμως να αποβεί μοιραία για τον κ. Χριστοφοράκο λόγω της επικείμενης απόφασης του Εφετείου του Μονάχου για την παράδοσή του στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγερ, θα εκδοθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.
Η πιθανότητα λοιπόν η απόφαση για την παράδοση στην Ελλάδα να προηγηθεί τυχόν απόφασης για παραπομπή του σε δίκη στο Μόναχο είναι μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα μείνει στον κ. Χριστοφοράκο θα είναι η προσφυγή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την απόφαση του Εφετείου, αλλά μπορεί μόνο να αποφανθεί στο αν πλήττει τα συνταγματικά του δικαιώματα.
Μετά και την όποια λήξη αυτών των διαδικασιών, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα έχει ξεμπλέξει πλήρως με τη γερμανική Δικαιοσύνη, αφού η Siemens είχε καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο αγωγή εναντίον του (και εναντίον του Πρόδρομου Μαυρίδη) σε δικαστήριο του Μονάχου λόγω υπεξαιρέσεως χρημάτων, ζητώντας από τους δύο την καταβολή αποζημίωσης ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Απολογία για
το 1 εκατ. μάρκα
Αλλος ένας κατηγορούμενος που χρησιμοποιήθηκε σαν παρένθετο πρόσωπο για να φθάσει σταδιακά στην Ελλάδα το ποσό του 1 εκατ. μάρκων από τη Siemens και να καταλήξει το 1999 στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Θ. Τσουκάτος, απολογήθηκε χθες στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό.
Πρόκειται για τον Ηλ. Πιταούλη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εγγύηση 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή του σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα), όπως συνέβη και με τους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.