Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ

ρχές του 2010
η ανάκαμψη

Μαδρίτη
Το επίπεδο των επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι αρκετά για να περιορίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορδόνιεθ χθες, όπως αναφέρει το Reuters.
Ερωτώμενος εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, είπε σε δημοσιογράφους: «Για την ώρα, όχι». «Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουμε κάνει, το να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά στο 1%, να προβούμε στην αγορά καλυμμένων ομολόγων και οι δημοπρασίες διάρκειας ενός έτους, που έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές, έχουν γίνει πολύ καλά αποδεκτές από την αγορά».
Η ΕΚΤ επέκτεινε την ημερομηνία λήξης των δανείων που παρέχει σε τράπεζες στους 12 μήνες και ξεκίνησε την αγορά καλυμμένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.
Ο Ορδόνιεθ είπε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αρχές του 2010.
 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009
Μείωση 10%
στις αφίξεις

Αθήνα
Μείωση 10% σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών μέσω των 13 βασικών αεροδρομίων της χώρας, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σαντορίνης αντιπροσωπεύουν το 74% των συνολικών αφίξεων τουριστών στη χώρα.
«Η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουρίστες, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης» είπε ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του. Σε επίπεδο εσόδων, είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, τονίζει ο ΣΕΤΕ.
Στην Ελλάδα έρχονται ετησίως 15 εκατ. τουρίστες περίπου, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει πλήξει σοβαρά αυτές τις δύο βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό οδηγούν σε προβλέψεις για μείωση της κίνησης κατά 7 – 11%.

ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για τις ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα
Αθήνα
Αμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων στα πρατήρια, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Με την ίδια τροπολογία επεκτείνονται οι αρμοδιότητες των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν και κοστολογικούς ελέγχους, πέρα από τους ελέγχους για νοθεία.
Υπενθυμίζεται πως ήδη με υπουργική απόφαση έχει επιτραπεί η λειτουργία αυτόματων πωλητών στα πρατήρια καυσίμων, 24 ώρες το 24ωρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,16 % στα 1,077 ευρώ ανά λίτρο, από 1,044 ευρώ που ήταν η προηγούμενη μέτρηση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η αύξηση οφείλεται στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 6 λεπτά το λίτρο, η οποία δεν μετρήθηκε στις τιμοληψίες της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κριτική προς την κυβέρνηση είναι ευπρόσδεκτη, θα πρέπει ωστόσο όσοι ασκούν κριτική να παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη των διεθνών τιμών, των τιμών διυλιστηρίου, χονδρικής και λιανικής, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να βγάλουν σωστά συμπεράσματα.

ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
οι ακάλυπτες επιταγές

Αθήνα
Σε «τοξικά» προϊόντα εξελίσσονται οι ακάλυπτες επιταγές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τα «φέσια» τους πρώτους μήνες του 2009 να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς επίπεδα και ανησυχούν για πιθανό νέο κύμα αύξησης των επισφαλειών.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Το Βήμα, ήδη, από τον Μάιο η αξία των επιταγών που «έσκασαν» έχει ξεπεράσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, φθάνοντας το 1,32 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2008 δεν υπερέβη το 1,29 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα φέσια ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ καθώς τον Ιούνιο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ.
Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί από την Τειρεσίας ΑΕ τις επόμενες ημέρες, ενώ με βάση τις τρέχουσες τάσεις η εφετινή χρήση εκτιμάται ότι θα κλείσει με άνοδο των απλήρωτων οφειλών που θα ξεπεράσει το 200%.
Όπως επισημαίνουν έμπειροι τραπεζικοί, περισσότερο ανησυχητική ακόμη και σε σχέση με την αλματώδη άνοδο των επιταγών που δεν έχουν αντίκρισμα, είναι η αλλαγή νοοτροπίας από τον επιχειρηματικό κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου αφήνει πλέον πιο εύκολα ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις του. Τραπεζικοί κύκλοι φοβούνται ότι σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει στην αγορά το φθινόπωρο καθώς μεγάλος αριθμός υποχρεώσεων έχει μεταφερθεί το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου μέσω επιταγών.
Ήδη σημαντική μερίδα επιχειρηματιών πηγαίνουν όλο και πιο πίσω τις μεταχρονολογημένες επιταγές, με στόχο να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, σε μια περίοδο που τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ προσεκτικά στις δανειοδοτήσεις που πραγματοποιούν, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την πτωτική πορεία της πιστωτικής επέκτασης.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Στα 1,30 ευρώ το λίτρο
 η τιμή της αμόλυβδης

Αθήνα
Ανοδο 3,16% στα 1,077 ευρώ το λίτρο σημείωσε η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη εβδομάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από τιμοληψίες σε 2.300 πρατήρια της χώρας. Στις τιμοληψίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφη για πρώτη φορά η ενσωμάτωση της πρόσφατης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων, στις τιμές λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων 10 ppm) σημειώθηκε άνοδος 0,049 ευρώ ανά λίτρο ή 4,79%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, τη Δευτέρα η αμόλυβδη στα Χανιά «σκαρφάλωσε» στα 1,319 ευρώ το λίτρο. Στη Ρόδο έφθασε τα 1,317 ευρώ και ακολουθούν Κέρκυρα, Ιωάννινα (1,309), Σύρος, Κεφαλονιά (1,280) και Αμοργός με 1,260 ευρώ το λίτρο.Το «κύμα» κερδοσκοπίας στα καύσιμα, που πλήττει κυρίως τις τουριστικές περιοχές και τους μεγάλους οδικούς άξονες, καταδεικνύουν οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών που παρατηρούνται ακόμα και σε βενζινάδικα των ίδιων εταιρειών, τα οποία ορισμένες φορές τα χωρίζει απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων. Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά (στα 64 από τα 70 δολάρια περίπου), καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ζήτησης και συνεπώς για την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό».

Η Olympic Air “πετάει”
από την 1η Οκτωβρίου
Από τη Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνεται ότι προχωρούν εντατικά οι προετοιμασίες για την έναρξη του πτητικού έργου από την Olympic Air. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χρήση της επωνυμίας Olympic Air με βάση τα προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Olympic Air θα ξεκινήσει τις πτήσεις της από την 1η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τότε όλες οι πτήσεις εκτελούνται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Olympic Air εταιρεία του ομίλου της MIG θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό από την 1η Οκτωβρίου, με στόλο καινούργιων αεροσκαφών, δυναμικό πρόγραμμα πτήσεων, σύγχρονο σύστημα πωλήσεων και πάνω από όλα, με συνέπεια στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρει.

Πρόστιμα για απάτη
εικονικών τιμολογίων
Μεγάλη υπόθεση έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων στην Καβάλα αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Συγκεκριμένα, ατομική επιχείρηση που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, με ανύπαρκτη έδρα, αυτοκίνητα και προσωπικό, εξέδωσε 1.544 εικονικά τιμολόγια, τα οποία αντιστοιχούν σε υπέρογκες πωλήσεις και ανύπαρκτες αγορές. Οι πληρωμές στις συναλλαγές γίνονταν με μετρητά και πάντα κάτω από το τραπεζικό όριο καταθέσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι λήπτες των εικονικών φορολογικών στοιχείων παρουσίαζαν αύξηση των δαπανών, με αποτέλεσμα να μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και τα δηλούμενα κέρδη και αντίστοιχα τα ποσά που κατέβαλαν σε άμεσους φόρους.
Λήπτες των τιμολογίων ήταν κυρίως τεχνικές και οικοδομικές εταιρείες ή συναφείς εταιρείες με οικοδομικά υλικά και χωματουργικές εργασίες.
Τα πρόστιμα εκτιμάται ότι θα φθάσουν το ποσό των 8.200.000 ευρώ.

Σύσταση εταιρείας factoring
από την Εθνική Τράπεζα
Σε σύσταση εταιρείας με αντικείμενο την πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα η κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, Εθνική Factors AE, στελεχωμένη από έμπειρο προσωπικό με υψηλή τεχνογνωσία, θα παρέχει δέσμη ολοκληρωμένων υπηρεσιών factoring.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μεγέθη της αγοράς factoring σε ομοειδούς μεγέθους οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το 2007 ανήλθε σε 23 δισ. ευρώ και 16 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 10 δισ. ευρώ περίπου για το 2008 στη χώρα μας) ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς factoring στην Ελλάδα δύναται να αυξηθεί σημαντικά.
Η σύσταση της εταιρείας Εθνική Factors AE, εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής απόφασης της διοίκησης της ΕΤΕ για ανάπτυξη των εργασιών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  

Υπερκαλύφθηκε η αύξηση
 μετοχικού κεφαλαίου Τ.Τ.
Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του.
Σύμφωνα πάντα με το Ταμιευτήριο «τόσο μέσω της άσκησης ‘δικαιωμάτων προτίμησης’ εκ μέρους των κατόχων αυτών, όσο και μέσω της άσκησης της ‘δυνατότητας προεγγραφής’ εκ μέρους των δικαιούμενων προεγγραφής, κατεγράφη εν συνόλω ζήτηση για την απόκτηση συνολικά 190.294.197 νέων μετοχών».

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ν/σ για “πράσινα” και οικονομικά κτήρια
Αθήνα
Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων από τρίτους. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών θα αναλαμβάνει το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας (μονώσεις, διπλά τζάμια, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα) και θα πληρώνεται σταδιακά από το όφελος που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των κτηρίων από τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού, φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης δημιουργείται «Πράσινο ταμείο» που θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και θα χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, καθώς και από μέρους του κύκλου εργασιών των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θεσπίστηκαν με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και είναι υποχρεωτικές για όλα τα κτίρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται. Οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θέσπιση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε, πάντως, ότι «το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεν θα ξεπερνά για τα σπίτια το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό».
Επίσης προβλέπονται:
* Στις νέες οικοδομές και σε όσα κτήρια ανακαινίζονται ριζικά θα εγκαθίστανται νέοι ηλεκτρονικοί μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα τηλεμέτρησης.
Ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι μετρητές σε 8.500 καταναλωτές μέσης τάσης και 100 χαμηλής ενώ η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει πιλοτικά άλλους 60.000 σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).
* Οι εταιρείες παροχής ενέργειας θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών, και θα τους παρέχουν συγκριτικά στοιχεία με τις καταναλώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας.
* Εξαιρούνται από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου οι νέες οικοδομές που κάνουν αποδεδειγμένα χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
* Μεταφέρεται στη νομοθεσία ο εθνικός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 9 % ως το 2016 που έχει τεθεί από την ΕΕ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Υποτονικές συναλλαγές
Αθήνα
Πάνω από τα επίπεδα των 2.200 μονάδων επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω υποτονικών συναλλαγών, η αξία των οποίων παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.202,83 μονάδες έναντι 2.187,02 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 15,81 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,72 %.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Κύπρου (+4,22%), της Eurobank (+3,72%), της Coca Cola (+2,81%) και της Alpha Bank (+2,29%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες 2,02% και 2,00% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές της Intralot και της Βιοχάλκο.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Ιντεάλ(κο) +20,00%, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία +11,11%, Ελφίκο (κο) +9,68%, ΑΕΓΕΚ(κο) +9,52%, Καραμολέγκος +9,47%, Πετρόπουλος +8,52%, Space Hellas +8,11%, Πετζετάκις(κο) +6,67%, Logismos +6,67% και Compucon +6,67%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Fashion Box -9,29%, ΒΙΣ(κο)            -8,72%, Λανακάμ(κο) -8,65%, Multirama -8,23%, Optronics Technologies -7,09%, Vell Group -7,02%, Βαρβαρέσος -6,90%, Ατλάντικ -6,90%, Εβροφάρμα         -6,80% και Κέκροψ -6,68%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 89,074 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: ΑΕΓΕΚ(κο) με 1.884.479 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 1.854.891, Alapis με 1.519.565 και Κύπρου με 1.476.945 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 17,477 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 7,620, ΟΤΕ με7,093 και Κύπρου με 6,135 εκατ. ευρώ.
 Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 83,449 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα