Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 ΑΠΟΨΗ

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Αρτηριακή πίεση επικαλέστηκε ο "κουμπάρος" Ερντογάν για να μην έρθει στα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης. Ούτε ο Εξωτερικών Νταβούτογλου, ούτε ο Πρόεδρος Μπαγίς, ούτε ο Πολιτισμού Γκιουκάι ήρθαν. Αν για τον κ. Ερντογάν υπήρχε η "κατά συνθήκη" δικαιολογία, για τους άλλους δεν προεβλήθη καμία.
Η ουσία είναι ότι όλοι οι Τούρκοι επιτελείς είχαν χολωθεί επειδή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είχε τεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και στο "κείμενο συμπερασμάτων" είχε γραφεί πως η Τουρκία την διευκολύνει, αντί να την αποτρέπει και ότι αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο περί επαναπροώθησής των στις χώρες, απ’ όπου προέρχονται το οποίον είχε υπογράψει με την Ελλάδα επί κυβέρνησης Σημίτη.
Όταν ετέθη το θέμα απ’ την Ε.Ε. να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να αποτρέψουν την διέλευση λαθρομεταναστών απ’ την Τουρκία και ότι η επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε., απάντησαν άλλα αντ’ άλλων. ΄Οτι δεν επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε στρατόπεδο μεταναστών!! Το ευτράπελον εδώ είναι ότι η Ε.Ε έχει εγκρίνει ένα επιπλέον κονδύλι προς την Τουρκία, στο οποίον και εμείς συμμετέχουμε για να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν εναντίον των δουλεμπόρων.
Για την στάση του  κ. Ερντογάν υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Πρώτον, δεν είναι καινοφανές που ακυρώνουν οι Τούρκοι προγραμματισμένες επισκέψεις. Δεύτερον, το γεγονός ότι επειδή η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης έγιναν με διαφορά ελάχιστες ώρες δεν άφηνε χρονικά περιθώρια στον κ. Ερντογάν να "συμβουλευθεί" το "βαθύ κράτος" πώς θα πρεπε ν’απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις που θα του εγένοντο οι οποίες δε θα ‘χαν μελετηθεί απ’ όλες τις πλευρές. Θα ήταν παράλειψη, αν δεν λέγαμε, ότι δεν απουσίασαν μόνο οι Τούρκοι αλλά και οι Άγγλοι καλεσμένοι. Κατά συγκυρίαν οι πωλητές και οι αγοραστές των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Αν λοιπόν ετίθετο απ’ τον κ. Καραμανλή το θέμα της λαθρομετανάστευσης, των παραβιάσεων που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο και της παρενόχλησης του έργου του FRONTEX ίσως να βρισκόταν σε δύσκολη θέση ν’ απαντήσει, δεδομένου ότι η εξουσία του δεν είναι πρωτογενής.
Ο FRONTEX που έχει συσταθεί απ’ το Συμβούλιο της Ε.Ε. το 2004, είναι οργανισμός που συντονίζει την συνεργασία των κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, βοηθά τα μέλη στην εκπαίδευση των συνοριακών φυλάκων και καθιερώνει κοινές προδιαγραφές στην ανάλυση των προερχόμενων κινδύνων από παραβίαση των συνόρων, παρακολουθεί δε τις εξελίξεις ερευνώντας και ελέγχοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως στα κράτη που απαιτείται αυξημένη επιχειρησιακή συνδρομή, όπως είναι η χώρα μας.
Σημειωτέον οτι μια μέρα πριν τα εγκαίνια, Σλοβακικό αεροπλάνο, που έκανε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο σχεδιασμού "Ποσειδών" του FRONTEX μεταξύ Κω και Σάμου, όταν βρέθηκε πάνω απ’ το Αγαθονήσι, παρενοχλήθηκε από Τουρκικά Ραντάρ ν’ απομακρυνεθεί διότι "έμπαινε σε Τουρκικό εναέριο χώρο"! Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην επιστροφή απο Σάμο προς Κω χωρίς οι Σλοβάκοι να δώσουν καμία σημασία γιατί ήξεραν οτι πετούσαν σε περιοχή που έιχε εγκριθεί απ’ την Ε.Ε.
Ο κ. Ερντογάν λοιπόν, θα ‘πρεπε να δικαιολογηθεί γι’ αυτό το περιστατικό και επειδή δεν είχε τι να πει, διότι θέλει να κρατά ανοικτούς τους διαύλους της λαθρομετανάστευσης και τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας τα ως μοχλό πίεσης στην Ε.Ε., επικαλέσθηκε "διπλωματική ασθένεια" και δεν ήλθε στα εγκαίνια. Την επομένη όμως έγινε καλά και πήγε στην Αλβανία στον φίλο του Μπερίσα.
Έτσι εισπράξαμε πάλι, ό,τι εισπράτουμε κάθε φορά από την Άγκυρα όταν διακυβεύονται εθνικά μας συμφέροντα. Την αδιαφορία και την προκλητικότητα που δεν πρέπει να περιποιούν ικανοποίηση προς την πολιτική της ηγεσίας του Υπ. Εξωτερικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα