Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ζήτω……που καήκαμε!
Εμπρός οι απαιτήσεις δανειστών και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις τους, και πίσω οι κοινωνικές ομάδες που η μία μετά την άλλη βγαίνουν… στα κάγκελα. Είναι μετά να μην γίνεται δραματικός ο υπουργός Οικονομικών;
«Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε». Τάδε έφη Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τότε να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για το πλαίσιο του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, και παράλληλα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και μία σειρά κοινωνικών ομάδων γι’ αυτά που θα έχει συμφωνήσει με την τρόικα.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που μιλούν για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημος υπολογισμός του. Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα νέα μέτρα που θα χρειαστούν.
Η κατάσταση σε αγορά και κοινωνία συνοψίζεται σε λίγες λέξεις, όπως εύγλωττα την περιέγραψε τη Δευτέρα η Ενωση Δικαστών Ελλάδος.
«Να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης».
Πολύ ωραία τα λένε οι δικαστές. Το πρόβλημα είναι πως μιλούν για τα πειράματα που υφιστάμεθα, έξι χρόνια μετά την έναρξή τους.
Αλήθεια, που βρίσκονταν τόσα χρόνια;
********
Ο Dow… Τζόνυς έπεσε – Κόκκινος πυρετός
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε εχθές -ακόμα- μία “Μαύρη Δευτέρα”. Στην ελληνική… μαυρίλα ήρθε να προστεθεί η κατακρήμνιση σωρείας ευρωπαϊκών, αλλά και των αμερικάνικων αγορών.
Στα δικά μας, οι τράπεζες… μάτωσαν για ακόμα μία φορά, χάνοντας -ακόμα- ένα τέταρτο της αξίας τους. Οι ίδιες τράπεζες που πριν λίγους μήνες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
Το ένα τέταρτο της αξίας του έχει απολέσει και ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους. Σε μόλις έναν μήνα.
Πού είναι τα χρόνια που γελούσαμε στις καφετέριες και αναφωνούσαμε διασκεδάζοντας… «πούλα, πούλα»!
********
Τα νερά του θανάτου – Τραγωδία δίχως τέλος
Στο προσκλητήριο των νεκρών προσφύγων, τη Δευτέρα προστέθηκαν ακόμη 35 άνθρωποι.
Δύο ναυάγια στα ανοιχτά της Τουρκίας έδωσαν συνέχεια σε ένα σπιράλ θανάτου που δεν έχει τέλος.
Τι κι αν οι Ευρωπαίοι κάνουν συναντήσεις επί συναντήσεων για το προσφυγικό; Τι κι αν ανακοινώνουν “μέτρα” και “συμφωνίες”;
Οι νεκροί στο Αιγαίο συνεχίζουν να αυξάνονται. Και θα συνεχίσουν.
Μέχρι, επιτέλους, οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές να καταλάβουν πως πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ασφαλή δίοδο.
Να ανοίξει το πέρασμα του Έβρου. Να μπουν πλοία της γραμμής από την Τουρκία. Να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή τη δολοφονική πολιτική.
Αλλοι μπορεί να δικαιούνται προσφυγικό άσυλο και άλλοι όχι. Ας κάνουν οι αρχές τη δουλειά τους.
Ομως για τον θεό, ας σταματήσει αυτή η τραγωδία.
********
Αυστραλιανή… εξορία – Η Σπιναλόγκα της Ωκεανίας
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ανώτατος αξιωματούχος της Αυστραλίας δήλωσε πως 267 μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου θα μεταφερθούν σε νησί του Ειρηνικού που βρίσκεται 3.000 χλμ μακριά από την Αυστραλία.
Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς πάσχουν από καρκίνο ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο θανατηφόρων ασθενειών, ενώ μεταξύ των αιτούντων άσυλο βρίσκονται και 37 βρέφη που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Φαίνεται πως στην Αυστραλία αποφάσισαν αντί να βρουν την λύση του μεταναστευτικού να το… εξαφανίσουν!
Απορώ, πως μία τέτοια ιδέα δεν την συνέλαβαν πρώτοι οι αγαπημένοι μας Δανοί ή Φιλανδοί εταίροι;
********
Διεθνής διάκριση από την Κρήτη – Χαμόγελα έως… το Ντουμπάι
Ακόμα μία απόδειξη της υψηλής ποιότητας φοιτητών και καθηγητών των ελληνικών πανεπιστημίων, έδωσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την τεράστια επιτυχία που κατάφεραν στον τελικό του διαγωνισμού τεχνολογίας που διεξήχθη στο Ντουμπάι το περασμένο Σάββατο.
Η ομάδα SenseLab κατετάγη τρίτη ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 ομάδες από 160 χώρες, για το πρωτοποριακό κινητό τηλέφωνο που συνδέεται με drone και ονομάζεται SaveMe.
Τα θερμά συγχαρητήρια είναι το λιγότερο που μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτά τα παιδιά. Και εις ανώτερα! Με ευχές, κάποτε, η πολιτεία να καταλάβει πόσο μεγάλος πλούτος κρύβεται στη χώρα και τα πανεπιστήμιά της, και να βοηθήσει ουσιαστικά τέτοιες προσπάθειες.
Ευχαριστούμε SenseLab!
*λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα