Μουσείο Τυπογραφείας

Το κλάδεμα δέντρων για γεωργική παραγωγή


ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ*

Το κλάδεμα των δέντρων παράλληλα με την προσαρμογή τους για λόγους διευκόλυνσης των διαφόρων καλλιεργητικών εργασιών, όπως συλλογή των καρπών κ.ά., θα πρέπει να διατηρεί και την αισθητή και ομορφιά του δέντρου, αφού και αυτή συμβάλλει στην καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου.
Ο μακαριστός ιερέας Μιχ. Καρδαμάκης από το Μάλεμε γράφει σ? ένα σοφό σύγγραμμά του ότι «εάν σωθεί η ανθρωπότητα, θα σωθεί από την ομορφιά». Ιδιαίτερα κατά το κλάδεμα των παλαιών ελαιοδέντρων (φραγκολιές, τουρκαλιές κ.ά.) θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να διατηρείται ικανοποιητικό ύψος κορμού τουλάχιστον 2 μέτρα, εάν δεν μπορεί ολόκληρος, ώστε να δίδεται η εικόνα του μνημειακού ελαιώνα, ενώ στα δέντρα με μεγαλύτερο μνημειακό ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να γίνει καμία απολύτως επέμβαση στον κορμό τους, ώστε να διατηρείται ολόκληρος και ανέγγιχτος όπως το έπλασε ο Δημιουργός στο πέρασμα των αιώνων. Αλλά και στην κόμη οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένες.
Μεγάλες ζημιές βέβαια έγιναν παλαιότερα στον κορμό των ελαιοδέντρων, την εποχή της εκτεταμένης ανανέωσής τους.
Οχι μόνο στον μνημειακό τους χαρακτήρα και την αισθητική τους, αλλά και στη λειτουργία των ελαιώνων, αφού τις περισσότερες φορές έγινε ανεξέλεγκτα από ξυλοκόπους με αντάλλαγμα τα ξύλα!
Ετσι έφθασαν στο σημείο ολικής εξαφάνισης του κορμού με αποτέλεσμα να μένουν οι παραφυάδες και να δυσκολεύεται ακόμη πιο πολύ η ελαιοσυλλογή. Βέβαια ένας από τους λόγους αυτών των λανθασμένων παρεμβάσεων υπήρξε και η ελλιπής πληροφόρηση και ενημέρωση των παραγωγών. Ευχόμαστε η εσπερίδα μας να βοηθήσει έστω και σήμερα να σταματήσει αυτή η λανθασμένη τακτική, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη διάφορες απόψεις για ισχυρές κορμοτομές και μάλιστα υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι μετά την αύξηση των τιμών των διαφόρων καυσίμων.

*γεωπόνος, τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.