Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Φτάνει η κοροϊδία» λένε οι παραγωγοί

Να σταματήσει η κοροϊδία για την εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς ζητούν οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων, που για τις 10 Απριλίου, στις 11 το πρωί, έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Δικαστηρίων. Η ζημιά στα καστανόδεντρα υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 45% εξαιτίας του έλκους και αν δεν αντιμετωπιστεί, σε μία 4ετία δεν θα υπάρχουν καστανόδεντρα στα Χανιά!
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις σε Πρασέ, Σέμπρωνα, ακολουθούν σε Ελος, Κάντανο και άλλα καστανοχώρια, με στόχο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές, κάθε αρμόδιο Φορέα. Ηδη, όπως επεσήμανε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών, κ. Νίκος Μπομπολάκης, έχει εγκριθεί ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος που παραμένει εδώ και μία διετία αδιάθετο καθώς αδυνατούν να συνεργαστούν τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Εδώ και μία 4ετία προσπαθούμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς με έναν τρόπο που έχει βρει ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και που έχει εφαρμοστεί σε ορισμένους Νομούς της χώρας με θεαματικά αποτελέσματα. Υπάρχουν 2 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Γεωργίας. Μετά από πολύχρονο αγώνα με τους βουλευτές του Νομού μας δεν μπορέσαμε να πείσουμε το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης  να συνεργαστεί με το Υπ. Οικονομικών και να δημοπρατηθεί το έργο», ανέφερε ο κ. Μπομπολάκης, συμπληρώνοντας πως στην προσπάθεια μπήκαν διάφορα προσκόμματα, με τελευταίο τη μεταβίβαση της Διεύθυνσης Δασών στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., που και πάλι όμως δεν δικαιολογεί αυτές τις καθυστερήσεις.
Η καστανιά καλλιεργείται ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Δήμων Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισάμου αφήνοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Απευθυνόμενος και στους 2 υφυπουργούς κ. Βολουδάκη και Βιρβιδάκη, τον γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Μαρκογιαννάκη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκη, ο κ. Μπομπολάκης τους ζήτησε «να ασχοληθούν με το θέμα το πολύ σοβαρό. Αυτά είναι τα θέματα που οι εκπρόσωποι του χανιώτικου λαού θα πρέπει να έχουν στις προτεραιότητες, κάτι που οφείλω να πω ότι μέχρι στιγμής δεν το έχω αντιληφθεί και λυπάμαι ειλικρινά. Τους καλούμε μέχρι τις 10 Απριλίου να έχουν ασχοληθεί με το θέμα και να έχουν πάρει μια έγγραφη απάντηση».
Στην κινητοποίησή τους οι καστανοπαραγωγοί καλούν να συμμετέχουν οι δήμαρχοι Πλατανιά, Καντάνου – Σελίνου, Κισάμου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγρ. Συλλόγων, η ΠΑΣΥ, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και όλοι οι αγρότες των Χανίων.

«Μη καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α.»
«Μη καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α.» είναι οι ζημιές σε καστανοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Χανίων (μικροκαρπία, ´φούσκωμα´ των καρπών) είχε απαντήσει από τον Νοέμβριο του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκη και Ν. Μωραΐτη. Οπως σημειώνει ο υφυπουργός, οι ζημιές αυτές αποδίδονται σε αίτια μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά από τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα