Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
“Δεκάρισε” από χθες ο Οχτώβρης κι ως την άλλη εβδομάδα φτάνει στα μέσα του! Τα τρυγοπατήματα, πάει καιρός που τέλειωσαν· είναι όμως στη φούρια τους τα ρακοκάζανα στις περισσότερες γειτονιές των χωριών μας! Και το “γραντάρισμα τση ρακής”, από περαστικούς και γειτόνους, εδώ “στο ρακιδιό”, πάει σύννεφο· και φέρνει και κέφι, που μας χρειάζεται μ’ όσα ακούμε και μαθαίνουμε· που τα πιο πολλά μας φέρνουν σκέψεις στενάχωρες… Ας είναι· να σταματήσουμε εδώ, μιας και η γκρίνια φέρνει… κακοκεφιά και πρέπει να μας λείπει.
Γι’ αυτό, ας αλλάξουμε θέμα: Να θυμήσουμε στους αναγνώστες μας ότι σαν αύριο: 12 Οκτωβρίου 1944 αποχώρησαν οι Γερμανοί δυνάστες μας από την Αθήνα και σύσσωμη η πρωτεύουσα υποδέχτηκε την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, που ήρθεν από το εξωτερικό κι όλες οι Αρχές και το ενθουσιώδες πλήθος ανέβηκαν στην Ακρόπολη, όπου με τιμές και δάκρυα στα μάτια ύψωσαν τη Γαλανόλευκη Σημαία μας στον Ιερό Βράχο! Τέτοιες ημερομηνίες και τέτοιες ώρες δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ!
***
Καιρός τώρα για τα λοιπά θέματα της σημερινής συνεργασίας μας: Αρχίζουμε, με πρώτο το πολύτιμο, πρόσφατης έκδοσης ιστορικό έργο του Γεν. Επιτελείου Ναυτικού – Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού: “1912 – 2012: Εκατό χρόνια από τη Ναυτική Εποποιΐα των Βαλκανικών Πολέμων”, Αθήνα, 2012, σχ. 8ο, σ. 192 + πλούσια εικονογράφηση.
Πρόκειται για πολύτιμο ιστορικό σύγγραμμα για τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 13, που “αποτέλεσαν μεγαλειώδη σταθμόν δόξας στην εξέλιξη του ελλην. κράτους”, ως γράφει εισαγωγικά ο αρχηγός Γ.Ε.Ν. (αντιναύαρχος κ. Χρηστίδης!)
Την οργάνωση του σημαντικού τόμου επιμελήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη ο ναύαρχος ε.α. Αντ. Δημητρακόπουλος· από τα μελετήματα δε που περιλαμβάνονται στις 192 πυκνογραμμένες σελίδες του αναδεικνύεται η αποφασιστική συμβολή του Πολεμικού μας Ναυτικού στους αγώνες των ένδοξων Βαλκανικών Πολέμων!
Σημαντικοί μελετητές της Ναυτικής μας Ιστορίας ανέδειξαν με τις εργασίες των όλα τα πρόσωπα, γεγονότα, πολεμικά μας σκάφη και λοιπές Υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια των Βαλκ. πολέμων.
Και μόνον οι τίτλοι των πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Είναι δε:
1. Εισαγωγή: Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Α. Δημητρακόπουλος.
2. Διπλωματία, Στρατηγική και Πολεμική Ετοιμότητα: Η Ελληνική Ναυτική Ισχύς και το Διεθνές Περιβάλλον, 1897 – 1913, Ζ. Φωτάκης.
3. Η Ελλάδα στους Βαλκανικούς Πολέμους
Σ. Καργάκος (αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο του, ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα 2012).
4. Η Συμβολή του Ελληνικού Ναυτικού στον Συμμαχικό Αγώνα κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Α. Δημητρακόπουλος.
5. Με τον Στόλο του Αιγαίου στους Βαλκανικούς Πολέμους
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Δ. Λισμάνης.
6. Παύλος Κουντουριώτης. Μια σύντομη βιογραφική περιήγηση
Υποπλοίαρχος Π.Ν. Κ. Τσαπράζης.
7. “Γεώργιος Αβέρωφ”. Μια σύνοψη της ιστορίας του “θωρηκτού της νίκης”.
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Α. Δημητρακόπουλος.
8. Υποβρύχιες και αεροπορικές επιχειρήσεις ναυτικής συνεργασίας
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Ξ. Μαυρογιάννης.
9. Η ναυτική εκπαίδευση ως παράγοντας νίκης στους Βαλκανικούς πολέμους
Ανθυποπλοίαρχος (ΕΦ/Ο) Π.Ν. Π. Γέροντας.
10. Το Ναυτικόν Σύνταγμα 1913 (29ο Πεζικόν)
Υποναύαρχος Β.Ν. ε.α. Π. Γ. Βανδώρος.
11. Η Υγειονομική Υπηρεσία στην υπηρεσία του Β.Ν. κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους
Πλοίαρχος (ΥΙ) Π.Ν. Α. Διαμαντής και Αρχικελευστής (ΝΟΣ) Ι. Κατσαβός.
12. Επιλογή από ξένα δημοσιεύματα και έγγραφα
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Α. Δημητρακόπουλος.
Συγχαίρουμε εγκάρδια τους συντελεστές, συγγραφείς και επιμελητές της έκδοσης. Μακάρι να έφτανε και στα σχολεία και σ’ όλους μας. Προσωπικά επίσης ευχαριστούμε θερμότατα τον αγαπητό κ. Μανώλη Ι. Πετράκη, πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, εδώ στον Φιρκά Χανίων, για το χάρισμα του πολύτιμου αυτού τόμου σ’ εμένα.
Θα τον προβάλλω, όσο μπορώ, γιατί συμβάλλει ουσιαστικά στη γνώση της ένδοξης Ναυτικής μας Ιστορίας, περιόδου των Βαλκ. Πολέμων! Και πάλι: Ευχαριστώ!
***
Στη συνέχεια το έργο:
Φίλων Γιώργου Π. Εκκεκάκη: “Αντιδώρημα”
Τιμητικός τόμος, Ρέθυμνο, 2013, σχ. 8ο, σ. 364 + φωτογραφικό υλικό
Η Επιτροπή έκδοσης του χαριστήριου τιμητικού τόμου: “Αντιδώρημα” στον ακάματο εργάτη των Γραμμάτων μας Γιώργο Εκκεκάκη, που την απετέλεσαν οι κ. Στεργ. Μ. Μανουράς, Ασπασία Παπαδάκη, Γιάννης Παπιομύτογλου, Χάρης Στρατιδάκης και Μιχ. Τζεκάκης, αναζητούσαν από καιρό, και δίκαια, τρόπο να εκδηλώσουμε συλλογικά τις ευχαριστίες μας στον άνθρωπο που κατά καιρούς μας βοήθησε όλους και να τον τιμήσουμε δημόσια για το ιδιαίτερα σημαντικό Κρητολογικό του έργο, το Ερευνητικό, το Βιβλιογραφικό και βέβαια το Συλλεκτικό.
Και βγήκε η απόφαση να συγκεντρωθούν μελετήματα πνευματικών ανθρώπων, προκειμένου να συγκροτήσουν τιμητικό τόμο, τον οποίο -όλοι μαζί- πανηγυρικά θα τον προσφέρουμε.
Ετσι: συγκεντρώθηκαν -28- πολύ σημαντικά μελετήματα φίλων, όλα άκρως ενδιαφέροντα. Οι συγγραφείς και οι τίτλοι των μελετών τους είναι οι ακόλουθοι:
1. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος “Το χρονικό της γνωριμίας μου με τον Γιώργο Εκκεκάκη”
2. Γιώργος Μαρινάκης “Σημείωμα για τον Γιώργο Εκκεκάκη”
3. Αλέξης Πολίτης “Η γνωριμία μου με τον Γ. Π. Εκκεκάκη”
4. Ασπασία Παπαδάκη “Βιογραφικό σχεδίασμα και εργογραφία του Γ. Π. Εκκεκάκη”
5. Ζαχαρίας Αντωνάκης «Η “διπλή Κρήτη” στην αυγή της ελευθερίας. Οι σχέσεις του μουσουλμανικού και του χριστιανικού πληθυσμού στα τέλη του 19ου αιώνα στην κρητική ύπαιθρο μέσα από τα μάτια ενός υποπροξένου».
6. Σταμάτης Απ. Αποστολάκης “Ιστορικό τραγούδι για το ολοκαύτωμα τ’ Αρκαδιού (8 Νοεμβρίου 1866)”.
7. Μαρία Αρακαδάκη «Το “κατά Basilicata Ευαγγέλιο”. Ζητήματα ανάγνωσης και ερμηνείας των χαρτογραφικών πηγών».
8. Δρ Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης “Ο περιηγητής F.W. Sieber και το Ρέθυμνον κατά το έτος 1817”.
9. Χαράλαμπος Γάσπαρης “Ο ρέκτορας Ρεθύμνου αποδίδει λογαριασμό. 3 Ιανουαρίου 1416”.
10. Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης “Μέχρι το 1876 η Κρήτη είχε γλυτώσει από το χαρτονόμισμα και τη χολέρα”.
11. Νίκος Δερεδάκης “Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στο δημοτικό σχολείο”.
12. Παύλος Κόρπης “Νεότερα για τον Ιταλό ανθρωπολόγο Lidio Cipriani”.
13. Χρίστος Ι. Μακρής “Η μάχη των Σελλιών της επ. Αγίου Βασιλείου στις 17 Ιουλίου 1867 -ημέρα Τετάρτη- και οι φόνοι των Ντελή Χουσεΐν πασά και Ρεσίτ πασά”.
14. Στέργιος Μιχ. Μανουράς “Κρήτες συνδρομητές σε πέντε βιβλία του Μανουήλ Βερνάδου”.
15. Μανόλης Μανούσακας “Οι δημιουργοί του Flora Graeca και η Κρήτη”.
16. Κώστας Δ. Μουτζούρης “Έχει ο Παντελής Πρεβελάκης σήμερα αναγνώστες;”.
17. Μιχάλης Παπαδάκης (Δάνδολος) “Τα σχετικά με το όνομα Κρήτη παράγωγα και σύνθετα (Συμπλήρωμα Α’)”.
18. Χαρίδημος Ανδρ. Παπαδάκης (Νταραμανελίτης) “Το κυνήγι των περιηγητών του Γ. Εκκεκάκη”.
19. Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου “Το θέατρο στο Ρέθυμνο τη δωδεκαετία 1884  -1895”.
20. Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς “Αποτυπώσεις της προσφυγικής ιστορίας του Ρεθύμνου 1924 – 1930”.
21. Γεώργιος Εμμ. Περπιράκης “Τσίχλης Αναγνώστης (Γεώργιος) τ. Ιωάννη 1826 – 1911”.
22. Αντώνης Πλυμάκης “Το σπήλαιο της Παναγίας Αρκουδιώτισσας και επτά περιφερειακά του σπήλαια στο Ακρωτήρι Μελέχας Χανίων”.
23. Manuel Serrano “Μια ισπανική λογοτεχνική μαρτυρία της επανάστασης της Κρήτης του 1897”.
24. Ιωάννα Στεριώτου «Η εξέλιξη του “προμαχωνικού συστήματος” στις οχυρώσεις της Ελλάδας».
25. Χάρης Στρατιδάκης “Χρονολόγιο των καταστροφών στη μνημειακή κληρονομιά του Ρεθύμνου κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα”.
26. Μιχάλης Ν. Τζεκάκης “Οι υποδομές έρευνας, παιδείας και πολιτισμού στο Ρέθυμνο, το έργο του Γ.Π. Εκκεκάκη και η σημερινή οικονομική συγκυρία”.
27. Κώστας Γ. Τσικνάκης “Οι αγωνίες ενός αρχαιολόγου στην Κρήτη. Μια επιστολή του Ευσταθίου Πετρουλάκη προς τον Στέφανο Δραγούμη το 1913”.
28. Αριστόδημος Χατζηδάκης “Μιχάλης Σαββάκης, ο Προμηθέας των μηχανικών της Κρήτης. Τα πρώτα χρόνια μέχρι την αυτονομία στο Ρέθυμνο”.
Ξεχωρίζουμε: “Το χρονικό της γνωριμίας με τον Γιώργο Εκκεκάκη” του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, όπου εισαγωγικά (σ. 11 – 13) μας συνιστά τον άνθρωπο Εκκεκάκη και το έργο του, συνοπτικά, μεστά, κλείνοντας με θερμές ευχές για τον τιμώμενο.
Τιμητική λίαν και η συμμετοχή του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μαρινάκη για τον τιμώμενο συνδημότη του.
Μια στάση επίσης στο θερμό τιμητικό κείμενο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπ. Κρήτης κ. Αλέξη Πολίτη -που δεν είναι Κρητικός- και όμως καταθέτει για τον τιμώμενο: “…έχει δίκιο το Ρέθυμνο να ’ναι περήφανο για τον πολύτιμο πολίτη του, τον Γιώργο Εκκεκάκη…” (σ. 18).
Ακολουθεί το ιδιαίτερα χρήσιμο βιογραφικό σχεδίασμα και η Εργογραφία του Γ.Π. Εκκεκάκη, γραμμένα από την πλέον ειδική, τη δρα Ιστορίας, εργατικότατη προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Ρεθύμνης, κα Ασπασία Παπαδάκη (σ. 19 – 50). Ακολουθούν τα μελετήματα των συνεργατών του Τόμου, ως ανεγράφησαν παραπάνω.
Συγχαίρουμε την Επιτροπή έκδοσης του τόμου: “Αντιδώρημα” στον φίλτατο Γ.Π. Εκκεκάκη και για την ιδέα και για την υλοποίηση και για το θαυμάσιο αποτέλεσμα που έχουμε πια στα χέρια μας! Πάντα άξιοι και στον τιμώμενο, τη βαθύτατη εκτίμηση και τις ευχές μας!

Υ.Γ. Βρεθήκαμε, εξ άλλου, το βράδυ της Τετάρτης (9/10) στην πλημμυρισμένη από σημαντικό ακροατήριο αίθουσα του “Σπιτιού του Πολιτισμού” του Δήμου Ρεθύμνης και ζήσαμε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πνευματική εσπέρα, αφιερωμένη στον αγαπητό Γ. Εκκεκάκη. Οι σχετικοί χαιρετισμοί και λόγοι των: Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μαρινάκη, της δρος Ιστορίας προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. – Ν. Ρεθύμνης κας Ασπασίας Παπαδάκη, του ομοτ. καθηγητή Πανεπ. Κρήτης κ. Αλ. Πολίτη, του τ. δ/ντή της Πανεπιστ. Βιβλιοθήκης κ. Μιχ. Τζεκάκη (κατά την τιμητική επίδοση του τόμου στον τιμώμενο) του φίλτατου δρα Παιδαγωγικής, σχ. συμβούλου κ. Χάρη Στρατιδάκη για την όλη μεθοδολογία – οργάνωση του τόμου, αλλά και τον επιτυχή συντονισμό της εσπέρας καθώς και η συγκινητική αντιφώνηση του τιμώμενου, μας χάρισαν μιαν ανεπανάληπτη και αξέχαστη ποιοτική εσπέρα. Χαλάλι η κούραση, βραδιάτικα, της διαδρομής! Επρεπε. Το άξιζε!
Εδώ, όμως, τελειώσαμε για σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα