Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ζητούμενο η διαφύλαξη του πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο

Διαβεβαιώσεις Σημανδηράκη για τα δέντρα

 

Η διαφύλαξη του πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο Χανίων αποτελεί πλέον προτεραιότητα μετά την απομάκρυνση όλων των ζώων από τον χώρο. Στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπούν δέντρα στο πλαίσιο της ανάπλασης και όσα απομακρυνθούν, είτε γιατί είναι άρρωστα είτε γιατί είναι επικίνδυνα, θα αντικατασταθούν.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τους λόγους που δεν προηγήθηκε παρουσίαση της μελέτης στο ευρύ κοινό, κατά τα πρότυπα των Νεωρίων, υποστήριξε ότι οι αλλαγές που γίνονται στον Κήπου έχουν την έγκριση από «ευρύτατη πλειοψηφία» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΓΙΑ 10 ΜΗΝΕΣ

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης μίλησε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, «που θα δώσει μια νέα λειτουργικότητα και δυνατότητα προσβασιμότητας στο σύνολο της έκτασης του Κήπου».
Έκανε γνωστό ότι ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί στις 3 Ιανουαρίου και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι 10 μήνες.
Ανέφερε ακόμα ότι η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων, και στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικότητας του Κήπου, στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στο να γίνει ένας πιο ελκυστικός χώρος για νέους και οικογένειες.
Σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τους δημοτικούς κήπους, εξήρε τη συνεργασία με του Δήμου με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έκανε γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του έργου από 1,4 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίζονταν στη μελέτη κατέληξε σε 840.000 ευρώ μέσα από τις εκπτώσεις που προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Επεσήμανε ακόμα ότι στο πλαίσιο των εργασιών θα κλείσει για κάποιο διάστημα το Ιστορικό Καφέ Κήπος, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη διοργάνωση του φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απομάκρυνση των ζώων και αν αποτελεί πολιτική απόφαση ή αν ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο κ. Σημανδηράκης απάντησε ότι «δεν ήταν θέμα χρηματοδότησης, αλλά αδειοδοτήσεων των σημείων που διαβιούν άγρια ζώα» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, σαφώς ήταν και πολιτική απόφαση».
Ειδικότερα για το θέμα της παρουσίασης της μελέτης και της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης που έθεσαν τα “Χ.ν.” ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι «απόφαση για τη μελέτη, την έγκριση, την ένταξη κ.λπ. πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση και παρουσίαση της μελέτης σε όλα τα συλλογικά όργανα που είναι υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση λάβαμε υπόψη μας και αναφορές και παλαιότερες μελέτες». «Τα ίδια βήματα ακολουθούμε σε όλα τα έργα είτε είναι με ευρωπαϊκούς πόρους είτε με ιδίους πόρους είτε ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που αποφασίζει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τη συγκεκριμένη μελέτη».

Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΥΛΑΚΗ

Σε ερώτησή μας γιατί αγνοήθηκε η πρόταση του αείμνηστου μηχανικού Παύλου Παυλάκη για την ανάπλαση του Κήπου που είχε παραδοθεί από τη σύζυγό του στον Δήμο ήδη από το 2017, ο κ. Σημανδηράκης υποστήριξε αφενός ότι δεν αγνοήθηκε η πρόταση Παυλάκη ενώ, αφετέρου, σημείωσε ότι «δεν ήταν καν μελέτη». «Η συγκεκριμένη προμελέτη είχε συγκεκριμένα σημεία σε ένα αρχικό πρώτο σκαρίφημα. Πολλά από τα στοιχεία της μελέτης έχουν ενσωματωθεί αλλά μια μελέτη για να φτάσει στη χρηματοδότησή της, έχει πάρα πολλές υπομελέτες(…). Λάβαμε υπόψη μας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη προμελέτη και το τελικό αποτέλεσμα με όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες (ενέργειες) έγιναν από την υπηρεσία μας», ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης ενώ στην παρατήρησή μας ότι δεν αναφέρθηκε πουθενά η συμβολή του Παυλάκη, ο δήμαρχος σχολίασε ότι «πάρα πολλές μελέτες και στοιχεία ενσωματώθηκαν όπως γίνεται πάντα σε όλα τα έργα».
«Άλλωστε η κατεύθυνση να μην κοπεί κανένα δέντρο, παρά μόνο τα δέντρα που είχαν κριθεί από τους ειδικούς δασοπόνους ότι ήταν άρρωστα και κινδυνεύει η δημόσια υγεία δημιουργούν ένα απόλυτο δεδομένο: τα δέντρα του Κήπου τα οποία δεν μπορούμε να πειράξουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για «ακόμα ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Χανίων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρειά μας». Χαρακτήρισε «οραματικό» το σχέδιο για τον Κήπο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, ενώ ανέφερε ότι τα ΣΒΑΑ στο νέο ΕΣΠΑ θα εξασφαλίσουν για τον Δήμο Χανίων ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο προηγήθηκε η παρουσίαση των παρεμβάσεων που θα γίνουν από την αρχιτέκτονα μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας Αφροδίτη Παπαδάκη.
Η κα Παπαδάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος της ανάπλασης είναι η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση της επισκεψιμότητας», ενώ επεσήμανε ότι «το ιστορικότερο κομμάτι του Κήπου είναι τα δέντρα του και αυτά θα παραμείνουν ακριβώς το ίδιο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
• τα μονοπάτια που υπάρχουν θα στρωθούν με χωμάτινο φυσικό υλικό και θα αποξηλωθούν τα στοιχεία από μπετόν
• θα τοποθετηθούν οδεύσεις τυφλών
• θα ενισχυθεί το πράσινο
• θα διανοιχθεί μια νέα είσοδος – έξοδος ανατολικά από την οδό Πλουμιδάκη
• θα απομακρυνθούν (έχει ήδη γίνει) τα ζώα και θα αφαιρεθούν τα κλουβιά τους, ενώ στη θέση τους θα διαμορφωθούν χώροι παιχνιδιού
• η λίμνη στα ανατολικά θα γίνει προσβάσιμη και θα διαμορφωθεί ως χώρος παιχνιδιού διατηρώντας τα γεφυράκια και το πράσινο
• θα αναδειχθεί η είσοδος του ιστορικού Καφέ Κήπος
• θα κατασκευαστεί ένα WC για άτομα με αναπηρία
• θα εγκατασταθεί νέος φωτισμός
• στον χώρο του φυτωρίου θα διαμορφωθεί ένα εκπαιδευτικό φυτώριο.
Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων Κατερίνα Κατσιαγάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο αντικατάστασης «μόνο των δέντρων που νοσούν και είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».
«Κύριοι στόχοι μας είναι η περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του χώρου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητά του και η συνεχής προσπάθεια για διατήρηση και ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης», είπε, ενώ ερωτηθείσα για τα δέντρα που θα απομακρυνθούν απάντησε ότι «είναι πολύ ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού». Τόνισε δε ότι αυτά «θα αντικατασταθούν» καθώς «στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης βλάστησης». «Δεν έχουμε σκοπό ούτε να απομακρύνουμε ούτε να εξαφανίσουμε. Μόνο να αναδείξουμε ό,τι υπάρχει», συμπλήρωσε.

Σε… αναμονή η ενοποίηση

Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν η ανάπλαση του Κήπου, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, δηλώνει συγχρόνως την εγκατάλειψη της ιδέας ενοποίησης του Δημοτικού Κήπου με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι «δεν έχει εγκαταλειφθεί, όμως το χρηματοδοτικό εργαλείο του Κήπου είναι διαφορετικό από εκείνο της ανάπλασης του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας». «Στην ωρίμανση των μελετών για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας θα ληφθεί υπόψη η διαμόρφωση που θα γίνει στον Δημοτικό Κήπο ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση στο τελικό αποτέλεσμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Νεκρός κρατούμενος μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων

Κατέληξε μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων το πρωί της Τρίτης, ένας κρατούμενος 26 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άντρας διεκομίσθη νεκρός...

Το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Χρυσή Ακτή

Δείτε το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο (25/06) στη Χρυσή Ακτή και προκάλεσε αναστάτωση σε κατοίκους και λουόμενους στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα...

Κίσσαμος: Σύλληψη κτηνοτρόφου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Στη σύλληψη ενός 31χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή της Κισσάμου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησε η Αστυνομία την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.ν." ένα...

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ, καθώς με αίτημά της, προκάλεσε την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου,...

Εκκληση Ορειβατικού Συλλόγου: Η πεζοπορία δεν είναι… παιχνίδι

Εκκληση στους ανθρώπους του τουρισμού, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες να αποτρέπουν τους πελάτες να πραγματοποιούν δύσκολες διαδρομές στα βουνά, αν δεν είναι άριστα προετοιμασμένοι...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα