Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

“Θρίλερ”… χωρίς άδεια για τα αγρίμια του Δημοτικού Κήπου

■ Το προηγούμενο καθεστώς ανομίας επικαλέστηκε ο δήμαρχος για τη μεταφορά των αιγάγρων σε μη αδειοδοτημένο χώρο στην Κρήτη

Την μπάλα στην… εξέδρα επιχείρησε να ρίξει ο δήμαρχος Χανίων απαντώντας στις αιτιάσεις πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση των ζώων από τον Δημοτικό Κήπο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Ο ίδιος ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφους απέδωσε τις αντιδράσεις σε αντιπολιτευτικούς λόγους χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σόου» και «αστυνομικό θρίλερ, που κάποιοι επιθυμούν να επιβάλλουν». Πάντως, στην κριτική που ασκείται περί αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες μεταφοράς των ζώων σε μη αδειοδοτημένη περιοχή, η οποία μετά από πιέσεις έγινε γνωστό ότι βρίσκεται στο Ρέθυμνο (όπως απεκάλυψαν τα “Χ.ν” στο φύλλο της Παρασκεύης), επικαλέστηκε το προηγούμενο καθεστώς ανομίας στον Δημοτικό Κήπο, ενώ έφερε σαν παράδειγμα παλαιότερη μεταφορά των ζώων, πριν από λίγα χρόνια, χωρίς, ούτε τότε, να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Αίσθηση προκαλεί ακόμα η δήλωσή του ότι οι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου, οι οποίοι σε δηλώσεις τους στα “Χανιώτικα νέα” είχαν κάνει γνωστό ότι είχαν δεχθεί μεν κάποιο αίτημα από τον Δήμο αλλά δεν είναι ενήμεροι για τη μεταφορά των κρητικών αιγάγρων, είναι λογικό να μην ξέρουν για την επικείμενη μεταφορά των ζώων μιας και η συμφωνία θα υπογραφεί με την παράδοση των “κρι-κρι”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της σύσκεψης για τη Δημοτική Αγορά υποστήριξε ότι «κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν σκιές και την εντύπωση πως η Δημοτική Αρχή λειτουργεί εν κρυπτώ».
«Αυτό που υλοποιούμε είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που με συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει την ανάπλαση του Κήπου και στην οποία δεν προβλέπεται η παραμονή ζώων. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς Χανιώτες η παρουσία των ζώων ήταν κάτι που είχαν συνηθίσει και αγαπήσει. Δεν είναι όμως σήμερα, το 2021, η έννοια της ευζωίας, της επιστημονικής παρακολούθησης και ό,τι συμβαίνει παντού, συμβατές με αυτό που συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τους αρμόδιους φορείς ό,τι το καταλληλότερο και μόνο πιστοποιημένο κέντρο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα ζώα αυτά θα συνεχίσουν να ζουν είναι το Αττικό Πάρκο, όσον αφορά τους αίγαγρους, και η ΜΚΟ “Άνιμα” όσον αφορά τα άγρια πτηνά, ενώ άλλα οικόσιτα ζώα θα μεταφερθούν σε περιοχές εντός του Δήμου που θα εξασφαλίσουν την ευζωία τους», είπε ο κ. Σημανδηράκης.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Για τη μεταφορά των αιγάγρων στο Αττικό Πάρκο επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση είναι ο ιατρικός έλεγχος των ζώων και η πιστοποίηση ότι είναι καθαρόαιμα. «Γι’ αυτό τον λόγο όπως είχε γίνει και στο παρελθόν -αλλά προφανώς τότε το θέμα δεν προσφέρονταν για αντιπολίτευση- μεταφέρθηκαν προσωρινά σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα οι αίγαγροι βρίσκονται σε μια περιοχή μεγαλύτερη των 5 στρ. και είναι μια χαρά. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την τελική έγκριση και θα μεταφερθούν στο Αττικό Πάρκο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν αγωνία για τη ζωή των ζώων θα ήθελα να είχαν δείξει και την ίδια αγωνία όλα αυτά τα χρόνια στη μεταχείριση, την εικόνα και την προσέγγιση που είχαμε στον Δημοτικό Κήπο. Ελπίζω το σόου αυτό, γιατί είναι ένα σόου που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν στη δημόσια συζήτηση, να λάβει τέλος και να δούμε τα πραγματικά περιστατικά, ότι δηλαδή κάνουμε ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά σε σχέση με αυτή τη θλιβερή εικόνα των ζώων που τα διαχειριζόμασταν ως παιχνίδια».

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ;

Ερωτηθείς για το ζήτημα αδιαφάνειας που τίθεται από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν άδειες για την προσωρινή μεταφορά των ζώων σε μη αδειοδοτημένο χώρο, ο δήμαρχος Χανίων απάντησε: «Άδειες δεν υπήρχαν ούτε στον Δημοτικό Κήπο(…) και οι ίδιοι που αναζητούν τις άδειες αυτές θα πρέπει να δουν ότι αυτή τη στιγμή δυστυχώς στην Κρήτη δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη δομή που να μπορεί μόνιμα να υποστηρίξει την ευζωία των συγκεκριμένων ζώων».
Υπεραμύνθηκε δε των χειρισμών της Δημοτικής Αρχής λέγοντας πως οι προτάσεις που είχε δεχθεί ο Δήμος «είχαν να κάνουν είτε με τη μεταφορά τους σε κυνηγετική ζώνη στην Αταλάντη, είτε ακόμα και για σφάξιμο των ζώων».
«Ήταν πολιτική θέση
-αυτονόητη- της Δημοτικής Αρχής να προστατεύσει αυτά τα ζώα και να βρει το καταλληλότερο σημείο που θα ζήσουν. Μίλησαν κάποιοι για τη δυνατότητα μεταφοράς στα Θοδωρού. Εκεί υπάρχει ο κίνδυνος επιμειξίας με μη καθαρόαιμα ζώα, ενώ για στείρωση δεν υπήρχε δυνατότητα -ιδίως στα θηλυκά- γιατί είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να αποβιώσουν. Έγινε δηλαδή μια πολύ μεγάλη μελέτη και προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Τόνισε δε ότι η διαδικασία μεταφοράς έγινε απόγευμα «για πρακτικούς λόγους» και ότι αν η Δημοτική Αρχή ήθελε να προχωρήσει εν κρυπτώ τότε θα επέλεγε να μεταφέρει τα ζώα τα μεσάνυχτα. «Δεν μπορούμε πατώντας στην ευαισθησία ή την αγωνία κάποιον ανθρώπων για τα ζώα, να επιβάλλουμε την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης -τις πράξεις τουλάχιστον- τις επιβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του. Κι αυτό που κάναμε ήταν να υλοποιήσουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή του Δημοτικού Κήπου σε έναν σύγχρονο Κήπο, χωρίς κλουβιά με ζώα και χωρίς να κόψουμε δέντρα», είπε ο κ. Σημανδηράκης χαρακτηρίζοντας υπερβολές τα όσα ακούγονται για κοπή των δέντρων του Κήπου.

ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου δήλωσαν άγνοια για τη μεταφορά των ζώων ο κ. Σημανδηράκης απάντησε ότι «η συμφωνία θα γίνει την ώρα που παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα ζώα» και πρόσθεσε ότι «το ότι δεν πήγαν άμεσα στο Αττικό Πάρκο είχε να κάνει με τα αιτήματα των εξετάσεων και των φακέλων που θα πρέπει να τα συνοδεύουν για την υποδοχή τους».
Δήλωσε ακόμα ότι θα δοθούν και τα έγγραφα μεταφοράς των ζώων στη δημοσιότητα καθώς θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε πάντως ότι παράλληλα «θα δοθούν και τα έγγραφα μεταφοράς των ζώων το 2017 σε αντίστοιχη δομή στο Ρέθυμνο που από ό,τι θυμάμαι δεν ενόχλησε κάποιον ούτε έβαλε κάποιον στη διαδικασία αναζήτησης».
Τέλος, σε ερώτηση για την πρόταση της δασάρχη για τη δημιουργία θεματικού πάρκου στα Χανιά όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα ζώα απάντησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός χώρου πρασίνου στο Ακρωτήρι, στο Πάρκο των Ανεμόμυλων, ωστόσο, αυτή η διαδικασία «απαιτεί έναν χρόνο που δεν τον είχαμε γιατί το έργο ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου πρέπει να ξεκινήσει».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα