Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Βλαβεροί ερασιτεχνισμοί

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών και τα Χανιά παρουσιάζουν τη (γνώριμη δυστυχώς) εικόνα μιας πόλης που είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που γεννά ο… υπερπληθυσμός που βιώνουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι.
Το κυκλοφοριακό χάος και οι όλο και λιγότερες θέσεις στάθμευσης, παίζουν ήδη με τα νεύρα των κατοίκων και των επισκεπτών του κέντρου, η καθημερινότητα των οποίων αναμένεται να επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης.
Οι επαγγελματίες και οι πολίτες ανησυχούν, προβληματίζονται και η δημοτική Αρχή, εδώ και 4 σχεδόν χρόνια συνεχίζει να… φιλοσοφεί για περιαστικούς χώρους στάθμευσης που θα γίνουν, για ηλεκτρικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον κόσμο στο κέντρο από πολυάριθμα πάρκινγκ που θα οργανωθούν περιμετρικά της πόλης. Καλά τα οράματα· γιατί όχι και ιπτάμενα αυτοκίνητα, όπως αυτά που βλέπαμε στα φουτουριστικά καρτούν των Τζέτσονς!
Σπαταλήσαμε όμως τέσσερα χρόνια με θεωρίες, εκ των οποίων τα δύο ήταν καλοκαίρια “καραντίνας”, με μηδενική ή ελάχιστη τουριστική κίνηση, κατά την οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να δοκιμαστούν ιδέες και προτάσεις.
Άλλωστε υπήρξαν και οι σχετικές γενναίες χρηματοδοτήσεις για να “πειραματιστούν” οι Δήμοι, με τον δικό μας… «μεγάλο περίπατο» να αποτυπώνεται σε μερικά χιλιόμετρα βαμμένων “ποδηλατόδρομων”.
Με το πρόβλημα να μας χτυπά πλέον την πόρτα, περιθώρια για πειράματα δεν υπάρχουν. Οι σχεδιασμοί της Δημοτικής Αρχής αποδείχθηκαν τουλάχιστον ερασιτεχνικοί και βλαβεροί για την πόλη. Ετοιμαζόμαστε για ένα καλοκαίρι με ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα και χιλιάδες αυτοκίνητα που θα κάνουν κύκλους στο κέντρο αναζητώντας θέσεις στάθμευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και το περιβάλλον.
Βλέπετε, κάθε πόλη έχει μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορείς ούτε να κρύψεις κάτω από το χαλί, ούτε να “μακιγιάρεις”.
Προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης, δεν μπορούν να πλασαριστούν ως λυμένα μέσα από φωτογραφίες και μακέτες στα κοινωνικά δίκτυα.
Γιατί, αυτά τα προβλήματα τα ζει καθημερινά ο πολίτης και δεν μπορεί κανείς να τον πείσει ότι υπάρχει ένα… παράλληλο σύμπαν στο οποίο αρνείται να διακτινιστεί…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Απόλυτα κατατοπιστικό το άρθρο, το οποίο φανερώνει την επιτομή της αδιαφορίας των αρχών. Χρόνια τώρα Δήμος και Τροχαία ρίχνουν την ευθύνη από τον έναν στον άλλον φορέα. Μια άκρη δεν έχει βρεθεί ποτέ. Κυκλοφοριακές μελέτες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Το ΣΒΑΚ κατά την ταπεινή μου γνώμη έπρεπε να είχε γίνει στις εποχές του Βιρβιδάκη όταν το κυκλοφοριακό της πόλης δεν είχε φτάσει ακόμα τέτοια τραγικά επίπεδα. Η κατάσταση τότε ήταν διαχειρίσιμη. Προ δεκαετίας έπρεπε να είχαν γίνει οι μονοδρομήσεις των κεντρικών δρόμων ( Μπότσαρη, Βενιζέλου, Παπανδρέου, Σελίνου). Κανένας Δήμαρχος όμως δεν ασχολήθηκε. Όσο για τα περιφερειακά παρκινγκ με τον ρυθμό που προχωρούν τα έργα στα Χανιά μάλλον θα τα δούμε τελειωμένα σε καμιά δεκαετία…. όπως και τον κόμβο των Μουρνιών. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η στάθμευση θα απαγορευτεί στην Ανατολική Τάφρο θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.
    Αίσχος και ντροπή απλά. Αλλά όταν ψηφίζουμε όποιον να’ναι δεν πρέπει να έχουμε παράπονο

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα