Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Βεβαιότητες και αβεβαιότητες

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν έβγαλε αυτοδυναμία, τα κόμματα δεν συμφώνησαν, να συμπράξουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Το ερώτημα προβάλλεται αν μπορεί να μην βγάλει και η δεύτερη, να μετατοπιστεί δε το αποτέλεσμα του 40%, που πήρε η ΝΔ με την απλή αναλογική του Τσίπρα, προς τα πάνω, με την ενισχυμένη αναλογική του Μητσοτάκη ή προς τα κάτω. Διόλου απίθανο να συμβεί η μη επίτευξη αυτοδυναμίας και με τη δεύτερη αναμέτρηση.
Η άποψη της Πειραιώς είναι, ότι ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα την 21η Μαΐου ποιο κόμμα θέλει να τον κυβερνήσει. Λέγεται δε ότι εφόσον η ΝΔ κυβερνήσει για δεύτερη 4ετία στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η αναθεώρηση του Σ/τος. Πάντως είναι να το συζητά κανείς, πως έγινε και σε μεγάλες περιοχές, όπου η ΝΔ ήταν σχεδόν απούσα, εμφανίστηκε να επικρατεί με μεγάλα ποσοστά. Τούτο δείχνει τουλαχιστον, ότι η 4ετία, που πέρασε, πήγε καλά και επιβραβεύθηκε παρά τα λάθη και τα απρόβλεπτα κακά που συνέβησαν. Ένα απ’ τα σοβαρότερα λάθη είναι να λες στον κόσμο, ότι όλα είναι ανθηρά, ενώ αυτός να νοιώθει το αντίθετο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα, που έχει σ’ όλη τη χώρα προσβάσεις με οργανωμένες ομάδες στις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες φάνηκαν αναιμικές. Δεν διαπίστωσαν ότι υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης, ώστε η Κουμουνδούρου να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Φαίνεται πως η ηγεσία δεν αντελήφθη την πραγματικότητα. Οι επιτελείς κατέληξαν σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές, που οδήγησαν σ’ αυτά τ’ αποτελέσματα. Δεν απετέλεσαν αποτελεσματικά το έργο τους και έτσι επικράτησε η ΝΔ ενώ αυτοί κλειδωνίστηκαν απ’ τη θορυβώδη κατολίσθησή τους.
Λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας ο δημιουργός της απλής αναλογικής την υπονόμευσε, όταν ομιλούσε περί “κυβέρνησης ηττημένων η οποία θά ’χει πλειοψηφία στην βουλή και θα προέρχεται απ’ το εκλογικό σώμα. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να κάνει μόνο του κυβέρνηση, αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή όταν τα άλλα κόμματα συνασπιστούν σε σύμπραξη και συμφωνήσουν να συμπράξουν με δημοκρατικές συγκλίσεις, να κυβερνήσουν.
Στο πολιτικό παρασκήνιο επιταχύνονται οι εξελίξεις. Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με φυσική παρουσία υπό την Π.τ.Δ. στο προεδρικό μέγαρο, θα συνεχιστούν οι συνταγματικές ενέργειες, αφού και οι διερευνητικές εντολές απέβησαν άκαρπες.
Θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρ/ργός θ’ ακολουθήσει συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα γίνει ορκωμοσία των νέων βουλευτών, η εκλογή προεδρείου της Βουλής, η δΙαλυσή της αμέσως και η προκήρυξη νέων εκλογών για την 25η Ιουνίου με λίστα κατ’ επιλογήν των αρχηγών των κομμάτων.
Αν διδάχθηκαν οι Ελληνες ψηφοφόροι απ’ τ’ αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα φανεί στις επόμενες της 25ης Ιουνίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα