Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βάσιμες ελπίδες αντιμετώπισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2;

Στις 24 Μαρτίου που γραφόταν αυτό το άρθρο, το διαδικτυακό πλανητοσκόπιο διασποράς για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δείχνει πως σε επίπεδο κόσμου υπάρχουν 382.644 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 16.587 νεκροί και 101.857 ανανήψαντες από την ασθένεια.

Η Ιταλία απαριθμεί 6.077 νεκρούς, ακολουθούμενη από την Κίνα με 3.281 και την Ισπανία με 2.316. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε την ασθένεια Covid-19 ως πανδημία, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας εξάπλωσης και της απειλής του συνόλου του πληθυσμού.
H αρμόδια επιτροπή υγείας της χώρας μας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιστημονικές προσπάθειες αντιμετώπισης του νέου αυτού κορονοϊού. Μάλιστα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση του αντιικού φαρμάκου Φαβιπιραβίνη (Favipiravir) γνωστού και με τα εμπορικά ονόματα Avigan, T-705 , Favilavir, στην Κίνα και στην Ιαπωνία, το πρόσθεσε στην αντιγριπική φαρμακευτική φαρέτρα και προχώρησε στην παραγγελία επαρκών ποσοτήτων του.
Το Avigan είχε εγκριθεί στην Ιαπωνία το 2014 για αποθεματοποίηση για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης. Η δραστική του ουσία η Φαβιπιραβίνη δεν κυκλοφορεί στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με την ανατομική, θεραπευτική και χημική ταξινόμηση (Anatomical Therapeutic Chemical – ATC) ανήκει στην κατηγορία «άλλα αντιικά J05AX27». Ο Η Φαβιπιραβίνη πιστεύεται ότι σχετίζεται με την επιλεκτική ισχυρή αναστολή της δράσης του ενζύμου της πολυμεράσης του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) που πολυμερίζει τα ριβονουκλεοτίδια του ιού . Άλλες έρευνες δείχνουν πως η Φαβιπιραβίνη προκαλεί θανατηφόρες μεταλλάξεις μετασχηματισμού του RNA του ιού, παράγοντας μη βιώσιμο ιικό φαινότυπο. Η Φαβιπιραβίνη είναι ένα «προφάρμακο» που υφίσταται ενδοκυτταρική φωσφοριβοσυζυλίωση και μεταβολίζεται στην ενεργό του μορφή, την favipiravir-RTP. Η ανθρώπινη υποξανθίνη-γουανίνη φωσφοριβοσυλοτρανσφεράση πιστεύεται ότι παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία ενεργοποίησης. Η δραστική ουσία του φαρμάκου αυτού είναι διαθέσιμη σε σκευάσματα από το στόμα ή ενδοφλέβια και βρέθηκε πως δεν αναστέλλει τη σύνθεση του RNA ή του DΝΑ σε κύτταρα θηλαστικών και δεν είναι τοξική γι ‘αυτά.
Η διεθνής ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει πως η Φαβιπιραβίνη αναστέλλει τη δράση της RNA πολυμεράσης πολλών ιών. Πράγματι σε πειράματα με ζώα είχε καλά αποτελέσματα ενάντια των ιών της γρίπης , του ιού του Δυτικού Νείλου , του ιού του κίτρινου πυρετού , του ιού του αφθώδους πυρετού , των φλαβινοϊών , των αρεναϊών , των κυτταροϊών, των αλφαϊών, των εντεροϊών, του ιού της κοιλάδας του Rift και της λύσσας. Ειδικότερα στην περίπτωση του SARS-CoV-2 βρέθηκε πως η Φαβιπιραβίνη μειώνει την κάθαρση του ιού σε 4 ημέρες . Ακόμα πως το ποσοστό κλινικής ανάκτησης σε 7 ημέρες με τη Φαβιπιραβίνη έφτασε σε ποσοστό 71,43% και η μείωση της συχνότητας εμφάνισης πυρετού και βήχα ήταν αποτελεσματικότερη. Επιπλέον, η ακτινογραφία επιβεβαίωσε βελτιώσεις στην κατάσταση των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών, που έλαβαν θεραπεία με τη Φαβιπιραβίνη.
Ο Zhang Xinmin, υπάλληλος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε πως η Φαβιπιραβίνη δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές στο Wuhan και στο Shenzhen.
Μακάρι το φάρμακο αυτό να αποδειχτεί πως μπορεί να απαλλάξει την ανθρωπότητα από την επάρατη αυτή ασθένεια και τις εκατόμβες των νεκρών της.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα