Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Κρήτης από τις επιλογές Αρναουτάκη

“Βόμβα στα θεμέλια” του συγκρητισμού, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού έρχεται να βάλει η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να προχωρήσει στην ίδρυση της αναπτυξιακής εταιρείας “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.”, έχοντας μάλιστα στα “σκαριά” μία ακόμα αντίστοιχη εταιρεία, τη “ΔΙΑΣ Α.Ε”.
Στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος στα “Χ.ν.” του Σαββάτου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις επιλογές του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ εγείρονται αντιδράσεις από τον άμεσα θιγόμενο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου Άρης Παπαδογιάννης τονίζει στα “Χ.ν.” ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Κρήτης». Άλλωστε ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Λευτέρης Κοπάσης, απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο, παρά τη θετική ψήφο της παράταξής του “Κρήτη Μπροστά”.

ΑΓΑΝΑΚΤHΣΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Αρης Παπαδογιάννης

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η εξέλιξη καθώς δείχνει ότι η Περιφέρεια ξεχνά πως στο νησί υπάρχει ήδη αναπτυξιακός οργανισμός και μάλιστα πετυχημένος», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Άρης Παπαδογιάννης. Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.”ο κ. Παπαδογιάννης, «ο Ο.Α.Κ. κάθε μέρα αποδεικνύει μάλιστα τον παγκρήτιο χαρακτήρα του και ενδεικτικά επ’ αυτού αναφέρω ότι από το 1 δισ. που κατευθύνουμε για συγκοινωνιακά έργα, οι 700.000 είναι για το Λασίθι». Άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από την ολοκλήρωση μπαράζ επαφών που είχε ο κ. Παπαδογιάννης σε όλη την Κρήτη για σειρά έργων, υδραυλικών αλλά και συγκοινωνιακών. Σχολιάζοντας την ίδρυση της “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.”, ο κ. Παπαδογιάννης επισημαίνει πως «ο νόμος δίνει το δικαίωμα να ιδρυθούν τέτοιοι Οργανισμοί στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να λυθούν προβλήματα που στην Κρήτη τα έχουμε ήδη λύσει με τον Ο.Α.Κ. και μέριμνα της Περιφέρειας θα έπρεπε να είναι πώς θα τον ενισχύσει και όχι πως θα κατακερματιστούν αρμοδιότητες και έργα στο νησί!». Ο ίδιος, τονίζει ότι «ο Ο.Α.Κ. έχει αποδείξει έμπρακτα με το στελεχιακό του δυναμικό, με τις μελέτες και τα έργα που παρουσιάζει, ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το νησί» ενώ υπενθυμίζει στον κ. Αρναουτάκη πως «η περιφέρεια έχει ιδρύσει την Αναπτυξιακή Κρήτης όπου μάλιστα είμαστε μέτοχοι, συμμετέχουμε στο Δ.Σ. της και πληρώνουμε και για το ενοίκιο των γραφείων της 35.000 τον χρόνο!». ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν υπήρχε ενημέρωση στον Ο.Α.Κ. από την Περιφέρεια για τα σχέδιά της, ο κ. Παπαδογιάννης εμφανώς απογοητευμένος δηλώνει: «Όχι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που στο Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. συμμετέχουν δύο αντιπεριφερειάρχες και είναι μέτοχος με 22%!». Αναφορικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σχήμα με πολλές Αναπτυξιακές Εταιρείες στο νησί, ο κ. Παπαπδογιάννης είναι ξεκάθαρος: «Είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτή η επιλογή. Θα αφήσει πάλι πίσω την Κρήτη και μετά θα λέμε ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει όλα τα προγράμματα και τις ευκαιρίες. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα ιδρύσουμε 10, 20, 30 Αναπτυξιακές;».

ΑΙΧΜΕΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΓΙΑ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης

Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του θεωρεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης με αυτή της την κίνηση υποσκάπτει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς «το αντικείμενο εργασιών της “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.”, όπως περιγράφεται στην απόφαση, είναι το ίδιο κατ’ουσίαν με το αντικείμενο του Ο.Α.Κ. Α.Ε.», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί ο Χανιώτης βουλευτής, «η Περιφέρεια υποσκάπτει έτσι τον ρόλο του μοναδικού παγκρήτιου Αναπτυξιακού Οργανισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υποσκάπτει όμως και την ίδια τη δυνατότητα υλοποίησης έργων από την Αυτοδιοίκηση. Όταν όλοι συμφωνούν ότι το κυριότερο εμπόδιο στην απορρόφηση πόρων για έργα από την Αυτοδιοίκηση είναι η έλλειψη εξειδικευμένου στελεχειακού δυναμικού, το να δημιουργούνται νέες, αλληλεπικαλυπτόμενες δομές, σημαίνει κατακερματισμό δυνάμεων με προφανείς αρνητικές συνέπειες». Ο Χανιώτης βουλευτής κάνει αιχμηρή αναφορά και στον περιφερειάρχη Κρήτης: «Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι συνεπής στις θέσεις του: είχε εναντιωθεί στη δημιουργία του Ο.Α.Κ. από την αρχή – από το 2013 που τον ιδρύσαμε». Όπως προσθέτει ο κ. Βολουδάκης, «προκαλεί όμως κατάπληξη η συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είδαν ότι θα αφαιρεθεί με την ψήφο τους ύλη εργασιών από τον Ο.Α.Κ.; Δεν είδαν ότι η νέα δομή δε σηματοδοτεί ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης;
Ο Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος συμβαίνει να είναι και πρόεδρος του Ο.Α.Κ., προς τιμήν του διαφοροποιήθηκε ως περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης από τη λανθασμένη απόφαση». Καταλήγοντας ο κ. Βολουδάκης σχολιάζει: «είναι ασφαλώς ωραίο να μπορούμε να πορευόμαστε με συναίνεση. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, ούτε αξίζει να επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε κόστος. Διαφορετικά θα καταλήξει η άσκηση της πολιτικής να είναι ανταλλαγή συγχαρητηρίων και ευχαριστηρίων μεταξύ πολιτικών προσώπων».

 

«ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ

O επικεφαλής της (και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ) Μανώλης Συντυχάκης

Τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.” ανακοίνωσε ότι καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Φλεβάρη, καταγγέλλοντας «τον όλο σχεδιασμό, που οδηγεί στην παράδοση τομέων δράσης, έργων, υπηρεσιών και δομών των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των έργων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τόπος». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΛΑ.Σ.Υ, ο επικεφαλής της (και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ) Μανώλης Συντυχάκης στην παρέμβασή του, «ανέδειξε ότι η περιφερειακή αρχή Κρήτης και αρκετοί δήμοι της Κρήτης, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό -νομικό και θεσμικό- ευρωενωσιακό και κρατικό οπλοστάσιο, που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τρέχουν να φτιάξουν τα “ευέλικτα” διαχειριστικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τον κ. Συντυχάκη, «οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ (Α.Ε.) είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και διευρυμένο χώρο δράσης, αφού θα συνενώνουν μία σειρά από Δήμους και Περιφέρειες. Συστήνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών Ομίλων. Γι’ αυτό τον λόγο συγκεντρώνονται μέσω των νέων Οργανισμών οι τοπικοί πόροι, η γη, οι υποδομές και τα διαθέσιμα κονδύλια που χρειάζονται. Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Επίσης, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά τους».
Πέρα απ’ αυτά, ο κ. Συντυχάκης παρατηρεί πως «οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναγορεύονται σε “ισότιμους” φορείς της τοπικής διοίκησης, που χωρίς καμιά λογοδοσία απέναντι στον λαό, μπορούν ανεμπόδιστα -με εκχώρηση- να ασκούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες! Σηματοδοτούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ οι υπηρεσίες θα παραμένουν αποδιοργανωμένες χωρίς προσωπικό και στήριξη».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες