Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Η “Δαίδαλος Α.Ε.”, ο Ο.Α.Κ. και τα σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης

Στη σύσταση ενός νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής αυτοδιοίκησης με την επωνυμία “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.” προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης. Στο νέο αυτό σχήμα, συμμετέχουν και δέκα Δήμοι, στην πλειοψηφία τους από την Ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για τους Δήμους: Αρχανών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Ιεράπετρας Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου.
Η Περιφέρεια αξιοποιεί μια νέα νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης Αναπτυξιακών Οργανισμών από Ο.Τ.Α., ρύθμιση που επιχειρεί ουσιαστικά να δώσει λύση στους Δήμους που θέλουν να κάνουν έργα αλλά δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού.
Εύλογα βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα για την επιλογή αυτή της Περιφέρειας, κάποια εκ των οποίων τέθηκαν μάλιστα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, ακόμα και από συμβούλους εκλεγμένους με την παράταξη Αρναουτάκη.
Ο Οργανισμός αυτός ιδρύεται την ώρα που στην Κρήτη έχουμε ήδη τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ίδρυση γραφείων σε Χανιά και Ηράκλειο από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), μετά από προσπάθειες του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη.
Τον περασμένο Δεκέμβρη μάλιστα, είχε βρεθεί στα Χανιά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων, από τον οποίο οι δήμαρχοι του νομού ζήτησαν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση έργων και μελετών. Με την πρόταση αυτή μάλιστα, συμφώνησε τότε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής.
Στα δύο παραπάνω “εργαλεία” προσθέστε και την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) τη συνεργασία της οποίας με τον Ο.Α.Κ. επιχειρεί από πέρυσι ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης.
Στην Περιφέρεια λοιπόν, φαίνεται ότι δεν αρκεί ούτε ο Ο.Α.Κ., ούτε η ΕΕΤΑΑ, ούτε η ΜΟΔ, κι έτσι αποφασίζει να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέους οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προσλήψεις, γραφεία κ.λπ.).
Γιατί τέτοια πρεμούρα, γιατί μια ακόμη δομή, γιατί δεν αξιοποιείται ο Ο.Α.Κ. και τα υφιστάμενα εργαλεία, γιατί ο νέος αυτός Oργανισμός ξεκινά με προσανατολισμό την Ανατολική Κρήτη; Ποιoς έκανε τη μελέτη για τον Oργανισμό αυτό, ποιoς θα αναλάβει το προσωπικό που θα τον στελεχώσει;
Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις -κατά πώς πληροφορούμαστε- δεν δόθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρόλο που η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον οι Χανιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι, να έχουν καταλάβει τι ακριβώς ψήφισαν, όσοι το ψήφισαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες