Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Τουρισμός, υποδομές, Σούδα

Κύριε διευθυντά,

απευθύνω επιστολή στους οικονομικούς φορείς των Χανίων, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Επιχειρηματικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Καταστηματαρχών και γενικότερα οποιονδήποτε άλλο οικονομικό φορέα που ασχολείται με τον τουρισμό.
Δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι, αν όχι το μεγαλύτερο, τότε σίγουρα από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων στην Κρήτη και κατ’ επέκταση όλης της Ελλάδας.
Ας μπούμε όμως στο θέμα μας. Τον περασμένο μήνα κατεβαίνοντας στην πλατεία της Σούδας, βλέπω την πλατεία γεμάτη κόσμο. Κοιτάζω στο λιμάνι, ήταν γεμάτο καράβια.
Τρία κρουαζιερόπλοια, δύο επιβατικά και πολλά άλλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προβλήτες του λιμανιού να γεμίσουν και να μην έχει μείνει χώρος για να δέσει ούτε βάρκα. Κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα για την οικονομία των Χανίων. Αν τυχόν κάποια στιγμή, σε μια τέτοια περίπτωση, φανεί άλλο ένα κρουαζιερόπλοιο, θα το πάμε να δέσει πιθανόν στην ιχθυόσκαλα.
Απ’ ό,τι βλέπουμε καθώς και ακούμε, από το 2023 θα έχουμε ακόμα περισσότερο τουρισμό κι έτσι κάτω από τέτοιες συνθήκες θα δημιουργηθεί μια αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πλοίων στο μεγάλο λιμάνι.
Αφού, λοιπόν, και το αεροδρόμιο θα βελτιωθεί με τον καιρό και θα δέχεται πολλά αεροπλάνα, επιβάλλεται και πρέπει να συμβεί το ίδιο και στο μεγάλο λιμάνι της Σούδας, όπως αποκαλείται διεθνώς.
Όμως, ακούμε πολλούς διεθνείς φορείς να ξεστομίζουν ότι το λιμάνι δεν έχει αρκετό χώρο για επέκταση. Σε αυτό έχω την ανάγκη να αναφέρω ότι ο μεγαλύτερος πολεοδόμος έχει κάνει μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα και είχε πει ότι υπάρχει τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Το σχέδιο αυτού του πλάνου το είχα εγώ, αλλά με την καταστροφή του Πανορμίτη χάθηκε.
Παρόλα αυτά το θυμάμαι πολύ καλά. Αρχικά έλεγε ότι πρέπει να επεκταθεί η προβλήτα στα 150 μέτρα από την πλατεία της Σούδας, ανάμεσα στην εμπορική και επιβατική προβλήτα. Έτσι, θα μπορούμε να δένουμε ακόμα τέσσερα περίπου πλοία.

Νικόλαος Γελασάκης
κάτοικος Σούδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα