Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Με τον Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίον επί τραχείας οδού

Δρος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Κ. ΠΑΠΑΔΕΡΟΥ

Μεταξύ των οραμάτων και των έργων του μακαριστού μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου είναι και η περίοπτος Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Κισάμου Χανίων. Πρόκειται πράγματι για ένα μεγαλόπνοο έργο με ανεκτίμητη προσφορά και διεκκλησιαστική ακτινοβολία.
Γι’ αυτό το τηλαυγές έργο μίλησαν και έγραψαν πολλοί, δικοί μας και ξένοι. Και δι’ αυτής γνωρίσθηκε η Ορθοδοξία, ως δόγμα και πράξη. Ως συνεκτικός κρίκος συνδιαλλαγής και καταλαγής.
Ουσιώδης είναι η επισήμανση του οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, που εν κατακλείδι αναφέρεται στο υπέροχο βιβλίο του διακεκριμένου θεολόγου, και συνιδρυτού της Ορθοδόξου Ακαδημίας δρος κ. Αλεξάνδρου Παπαδερού, στο οποίο κάνουμε την ταπεινή αναφορά με το γραφτό μας αυτό.
Επισημαίνει, λοιπόν, ο Παναγιώτατος: “Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης αποτελεί κοινωφελές θρησκευτικό Καθίδρυμα της Εκκλησίας. Και λειτουργεί μεν ως προς το νομικόν καθεστώς αυτού συμφώνως προς τον Οργανισμόν αυτού και τους νόμους του Κράτους.
Ως προς την εκκλησιαστικήν όμως αυτής υπόστασιν και αποστολήν, η Ορθόδοξος Ακαδημία έχει οικοδομηθεί επί στερεών Ορθοδόξων Εκκλησιολογικών βάσεων υπό των ιδρυτών αυτής. Και, επ’ αυτών των βάσεων εδραζόμενη, τηρεί την κανονικήν αυτής αναφοράν τόσον προς την οικείαν Ιεράν Μητρόπολιν Κισάμου και Σελίνου και την Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον Κρήτης, όσον και προς το καθ’ ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον”.
Μέσα από ένα καταπληκτικό μεγάτομο βιβλίο (σελίδες 656) ο καταξιωμένος αγαπητός συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Παπαδερός αναφέρεται στη σύλληψη και πραγμάτωση του παραπάνω οράματος του Γέροντος Ειρηναίου, βαδίζοντες κι οι δυο όντως “Επί τραχείας οδού”.
Ο αναγνώστης του πονήματος αυτού βυθομετρά την τραχεία οδό, με ματωμένα πόδια, που βάδισαν οι αξιέπαινοι εμπνευστές και ιδρυτές της περιωνύμου Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Στο πλευρό του μεγάλο οραματιστή μητροπολίτου Ειρηναίου ο κ. Παπαδερός, μαθητής του, που τον ακολουθεί βήμα προς βήμα και γίνεται ένας πολύτιμος συνεργάτης του. Το ίδιο κι αυτός οραματιστής με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με οράματα και αναζητήσεις που δεν άργησε να γίνει διεκκλησιαστικώς γνωστός και συνεργάτης. Τίθεται στη διάθεση του επισκόπου Ειρηναίου και είναι να ανατριχιάζει κανείς διαβάζοντας την αλληλογραφία του Γέροντος Ειρηναίου με τον κ. Παπαδερό.
Ο κ. Παπαδερός αρνείται μεγάλες θέσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό και “ως καλός στρατιώτης” συστρατεύεται στο κάλεσμα του μεγάλου Ειρηναίου. Σπουδάζει φτωχός, ακόμη ως μαθητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, από τον Λειβαδά Σελίνου και αναδεικνύεται με τη χάρη του Θεού, διαπρεπής θεολόγος, που ετίμησε και τιμά την Ορθοδοξία, την Εκκλησία μας και τη χώρα μας.
Με δυσκολίες και προβλήματα ξεκίνησε η ίδρυση της Ακαδημίας, αλλά και με δυσκολίες συνέχισε τη δημιουργική της πορεία. Κάτι που διεπίστωνα κι εγώ όντας κοντά της και κατά δύναμη και θέση, βοηθώντας, κάτι που το αναφέρει κι ο κ. Παπαδερός στην αφιέρωσή του στο εν λόγω βιβλίο που με περισσή ευγένεια μου εδώρισε.
Πολλοί ξένοι από τη σύλληψη ακόμη του οράματος το αγκάλιασαν, το βοήθησαν και συνεργάσθηκαν.
Πλούσια η σχετική αλληλογραφία, τα στιγμιότυπα, οι φωτογραφίες και λοιπά τεκμήρια. Και δικοί μας, αν και δεν έλειψαν και οι μικρόψυχοι… Αυτό συμβαίνει σε κάθε μεγάλο έργο. Πρέπει να περάσεις διά της τραχείας οδού. Τα μεγάλα έργα θέλουν ήρωες και όχι προδότες. Με αιματωμένα πόδια προχωρείς στο όραμα και στο χρέος. Πολλοί θα σε γαβγίσουν σαν τα σκυλιά του δρόμου, για να θυμηθώ τον Γκαίτε.
Εσύ θα κρατάς τον σταυρό του χρέους, όπως ο Μεγάλος Σταυρωμένος.
Μια τέτοια πορεία με μυρίπνοους καρπούς, “εξ ακανθών ρόδον”, είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με πρωτεργάτες τον μακαριστό Γέροντά μας Ειρηναίο και τον αξιοτίμητο κι αξιαγάπητο κ. Αλέξανδρο Παπαδερό.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από πολλούς, θα είναι μια επωφελής μαθητεία σ’ ένα μεγάλο έργο διαχρονικό, διεκκλησιαστικό και παγκόσμιο. Μακαρίζουμε, και ευλαβώς τιμάμε τον μεγαλεπίβολο μητροπολίτη Ειρηναίο και το πανάξιο πνευματικό του παιδί κ. Παπαδερό.
Τον συγχαίρουμε εγκαρδίως και τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη του προσφορά. Κοινή η αναγνώριση, διεκκλησιαστική και διασυνοριακή η ακτινοβολία. Το περισπούδαστο αυτό βιβλίο του είναι ένα από τα αποτυπώματα του έργου του και της προσφοράς του. Μια κατάθεση ψυχής. Ένας απόηχος της πολυμόχθου και πολυχρονίου προσφοράς αυτού και του μακαριστού Ειρηναίου.
*θεολόγος – τ. λυκειάρχης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα