Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Το… παράδοξο των Χανίων: Χειμερινός προορισμός χωρίς πτήσεις;

Πολλές είναι oι δυνατότητες για χειμερινό τουρισμό στον νομό Χανίων, σύμφωνα με τα στελέχη της Ryanair, ωστόσο, το κλείσιμο της βάσης του αερομεταφορέα στην Αθήνα, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή του όπως επεσήμαναν στελέχη της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους.

Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στη βάση της Ryanair στο Δουβλίνο μετά από πρόσκληση της αεροπορικής εταιρίας και είχαν την ευκαιρία να μάθουν από “πρώτο χέρι” τους λόγους κλεισίματος της βάσης στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στο Δουβλίνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, κ. Eddie Wilson, ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας να κλείσει την βάση της στην Αθήνα (στις 29 Οκτωβρίου) για την χειμερινή περίοδο καθώς όπως επεσήμανε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο γερμανικός όμιλος της Fraport (ο οποίος διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο Χανίων) δεν προσφέρουν κανένα κίνητρο, για την τόνωση της κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο, για την ανάπτυξη τουρισμού εκτός της περιόδου αιχμής και τη σύνδεση της Αθήνας με άλλους προορισμούς, για να γίνει η Αθήνα ένας δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο.

ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

«Η δομή χρέωσης των αεροδρομίων στην Ελλάδα είναι δυσλειτουργική, καθώς ανταμείβει τους Γερμανούς διαχειριστές αεροδρομίων που ελέγχουν ζωτικό μέρος των ελληνικών εθνικών υποδομών εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης του τουρισμού και της συνδεσιμότητας. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί κίνητρα στα Ελληνικά αεροδρόμια για την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας αντιθέτως προστατεύει τις Γερμανικές πρακτικές με υψηλού κόστους χρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Wilson.
Από μεριάς του, ο ιδιοκτήτης της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρίας Michael O’ Leary απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν “ αναφορικά με τη διακοπή των δρομολογίων της Ryanair από την Αθήνα ανέφερε ότι βασική αιτία της διακοπής πτήσεων κατά την χειμερινή περίοδο από τα ελληνικά αεροδρόμια είναι «η διαχείριση των ελληνικών αεροδρομίων από τη Hochtief και τη Fraport και η πολιτική τους να αυξάνουν τις τιμές οπότε πέφτει η κίνηση».
Ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair κ. Jason ΜcGuinness ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” σχετικά με τη διακοπή των πτήσεων προς και από την Αθήνα επισήμανε ότι είχε διαδοχικές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα με στελέχη της κυβέρνησης χωρίς όμως να εισακουστούν τα αιτήματα της εταιρείας να μην αυξηθούν οι φόροι για το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

XAMENΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τα Χανιά είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν πολλές δυνατότητες να αναπτύξουν τον χειμερινό τουρισμό, σύμφωνα με τον CEO της Ryanair, κ. Eddie Wilson. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αερομεταφορέα απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον νομό μας, το οποίο έχει εκφράσει πολλάκις σε συνεντεύξεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι πιστεύει ότι έχουν πολλά περιθώρια για να δεχθούν περισσότερους επισκέπτες ειδικά τη χειμερινή περίοδο.
Στον απόηχο του κλεισίματος της βάσης της εταιρίας χαμηλού κόστους στην Αθήνα κατά τον χειμώνα ο κ. Wilson αναρωτήθηκε δεικτικά: «πώς θα έλθουν οι Γερμανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα όπως τους καλούν οι Έλληνες πολιτικοί όταν δεν υπάρχουν πτήσεις;»

 

Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού

Απάντηση στην απόφαση της Ryanair να κλείσει τη βάση της στην Αθήνα κατά τη χειμερινή περίοδο, δίνουν πηγές του Υπουργείου Τουρισμού σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου.
Οπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές βρίσκεται σε επεξεργασία συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.
Το σχέδιο αυτό, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες και tour operators που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους στην Ελλάδα και μετά τον Οκτώβριο.
Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, θα πραγματοποιήσει σειρά στοχευμένων επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διεύρυνση της συνεργασίας με διεθνείς παράγοντες του τουριστικού κλάδου. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το υπουργείο Τουρισμού προωθεί από την πρώτη στιγμή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για προτάσεις και πρωτοβουλίες με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από τις εξαιρετικές επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα