Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Το κρασί: ένα κοινωνικό προϊόν σήμερα

Το κρασί διαχρονικά είναι ένα αναπόσπαστο καθημερινό ή και επίσημο κοινωνικό στοιχείο, καθώς γύρω από ένα τραπέζι με εκλεκτούς συνδαιτημόνες και το κρασί δημιουργούνται ιστορίες, πάθη, έρωτες.

Aλλωστε το φαγητό και το κρασί φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά με τις πρώτες γουλιές και της πρώτες δοκιμές από το φαγητό, αρχίζουμε τις περιγραφές τον αισθήσεων που αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς. Καθώς το κρασί είναι ένα ζωντανό προϊόν με κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποιότητας, το έδαφος, τη χρονολογία της οινοποίησης, την ποικιλία των σταφυλιών, αν έχει περάσει από βαρέλι ή δεξαμενή, την τεχνική οινοποίησης που έχουν ακολουθήσει οι οινοποιοί. Μας κυριεύουν τα αισθήματα του νεαρού κρασιού, του ώριμου, του παλαιωμένου, άλλωστε και τα κρασιά γερνούν.

Με γευστικές περιγραφές που βρίσκονται στην παλέτα των οινοχόων όπως φρέσκα φρούτα, αρώματα εσπεριδοειδών με μακριά επίγευση, πλούσιες τανίνες, γεύση σοκολάτας, φρούτα του δάσους, μεταλλικότητα και διάφορες άλλες γεύσεις.

Η Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα με τη μακραίωνη ιστορία και της μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών, έχουν γευστικό ενδιαφέρον, καθώς ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να οινοποιούνται, οι ίδιες ποικιλίες όπως και κατά την αρχαιότητα αλλά και επιπλέον ποικιλίες από διάφορες χώρες.

Οι διεθνείς τάσεις σήμερα είναι η οινοποιήσεις τον γηγενών ποικιλιών και κυρίως η μονοποικιλιακή, καθώς αναδεικνύεται η μοναδικότητα της ποικιλίας, ανάλογα πάντα με το έδαφος, το υψόμετρο και διάφορες άλλες παραμέτρους.

Την τελευταία δεκαετία τα τοπικά οινοποιεία έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου με πολύ ποιοτικά κρασιά, πλούσια σε γεύση και αρώματα. Αλλωστε έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές καθώς έχουν αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Όλα αυτά βέβαια το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χαθεί καθώς σε περίοδο καραντίνας τα εστιατόρια είναι κλειστά και εμείς ψάχνομε να βρούμε την ισορροπία των αισθημάτων, καθώς είναι πρωτόγνωρο να είμαστε αποκλεισμένοι μακριά από την κοινωνική ζωή, με ό,τι περιορισμούς υπάρχουν για την προστασία της υγείας μας.

Αλλά ας παραβλέψουμε το γεγονός της κοινωνικής απομόνωσης, ας δούμε τη ζωή με τα σημερινά δεδομένα.

Να προσφέρομε τη σημερνή απλή πολυτέλεια της απολαύσης ενός κρασιού στο σπίτι με αυτούς που αγαπάμε. Τα μόνα που χρειάζονται είναι δύο καλά ποτήρια ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι ένα αληθινά γευστικό σπιτικό φαγητό απλό και ένα καλό μπουκάλι κρασί.

Με αυτές τις απλές προδιαγραφές μπορούμε να περάσουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και απόλαυσης καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα μύθο, τον δικό μας μύθο γύρω από το κρασί στην περίοδο της καραντίνας. Εκμεταλλευόμενοι το διαθέσιμο χρόνο που έχουμε για να εμπλουτίσουμε, τις γνώσεις μας γύρω από το κρασί, να ανακαλύψουμε την υψηλή ποιότητα των τοπικών εμφιαλωμένων οίνων. Να επικοινωνήσουμε με τους οινοποιούς και να μας πουν τα μυστικά της οινοποίησης
Σήμερα με τις υπηρεσίες διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου, μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορα κρασιά από τοπικά οινοποιεία και όχι μόνο. Άλλωστε με ένα απλό τηλεφώνημα μπορούμε να έχουμε όποιο κρασί θέλουμε και ανάλογα πάντα με τον προϋπολογισμό μας, στο σπίτι μας.

Οι τοπικές κάβες που είναι πλούσιες με τον τοπικό ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, είναι πάντα πρόθυμες να μας εξυπηρετήσουν με τις άρτιες γνώσεις τους γύρω από το κρασί με ένα απλό τηλεφώνημα. Ή με μια επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ μπορούμε να επιλέξουμε ένα κρασί από τη μικρή κάβα που διαθέτουν, παράλληλα μπορούμε να κάνουμε μια επίσκεψη σε ένα τοπικό οινοποιείο και να εφοδιαστούμε μερικά μπουκάλια κρασί. Τηρώντας πάντα τα μέτρα του ΕΟΔΥ για να μείνουμε ασφαλείς

Καιρός είναι να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό ραντεβού οι οινόφιλοι των Χανίων να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία και να συζητήσουμε για το κρασί καθώς όπως όλα δείχνουν η καραντίνα θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

Ας εμπνευστούμε από τη φιάλη που θα επιλέξουμε, να μαγειρέψουμε ένα ξεχωριστό φαγητό, που θα το συνοδεύσουμε, και να φέρουμε τη πολυτέλεια στο σπίτι μας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα