Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Το καράβι του WWF ξεκινάει το πρώτο ταξίδι του στη Μεσόγειο & την Ελλάδα

Το καράβι του WWF “Blue Panda” ξεκινάει σε αύριο, 29 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι, κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του WWF, «η εν λόγω δράση αποτελεί ενέργεια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.

Τους επόμενους έξι μήνες, το “Blue Panda” θα επισκεφθεί συνολικά 6 Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), μεταφέροντας εικόνες από την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναλάβουν δράση, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου, όπως είναι οι εξορύξεις πετρελαίου και η πλαστική ρύπανση.

Στην Ελλάδα, το “Blue Panda” θα παραμείνει για δύο περίπου εβδομάδες, εστιάζοντας θεματικά σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ελληνικές θάλασσες: τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, την περίοδο 19 – 31 Ιουλίου το καράβι θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπου και θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή τοπικών ομάδων, κατοίκων, αλλά και επισκεπτών των συγκεκριμένων νησιών.

Πρόκειται για τρεις μόνο από τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες μία θαλάσσια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει έως και τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων αποτελεί μια τεράστια απειλή όχι μόνο για το «σπίτι» πολλών θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας (όπως είναι οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια), αλλά θέτει παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία.

«Το “Blue Panda” σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη δράση ενημέρωσης του WWF, που έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που οι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν για την προστασία της Μεσόγειου και των θαλασσών μας. Η έμφαση στην Ελλάδα δεν μπορεί να μη δοθεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη “νούμερο ένα” απειλή που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες και τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από έναν κοινό σκοπό: την εναντίωση απέναντι στο πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την απαίτηση για ένα μέλλον που να βασίζεται αποκλειστικά στην καθαρή ενέργεια», αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Το ταξίδι του “Blue Panda”

Τον Ιούνιο, το Blue Panda θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην περιοχή του «Καταφυγίου του Πελάγους», προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φάλαινες που συναντώνται στην περιοχή, αλλά και να προταθούν μέτρα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και του κινδύνου συγκρούσεων των κητωδών με πλοία στην περιοχή.

Το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, το καράβι θα επισκεφθεί ορισμένες από τις πιο τουριστικές παράκτιες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Αρτζεντάριο της Τοσκάνης, η Νίκαια, η Μασσαλία, η Κωνσταντινούπολη, η Ταγγέρη και η Τύνιδα, κινητοποιώντας τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να δράσουν ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα.

«Το Blue Panda θα αποτελέσει ένα εργαστήριο γνώσης, καινοτομίας και κινητοποίησης για ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχουμε μια μοναδική κληρονομιά και την καταστρέφουμε γρήγορα με την ανεύθυνη ρίψη πλαστικών στο περιβάλλον, τις εξορύξεις πετρελαίου και την υπεραλίευση. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως η κοινή μας μεσογειακή κουλτούρα συνδέεται με μια υγιή θάλασσα. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες να γίνουν Μεσογειακοί Φύλακες και να εμπλακούν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας», τονίζει ο Giuseppe Di Carlo, διευθυντής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα